Groene energie vergelijken: de vijf groenste energieleveranciers in 2021

De vraag naar groene stroom wordt steeds groter, maar de productie van groene stroom blijft steken op 10 % van het totaal aan geproduceerde stroom uit Nederland. De bedrijven die hier verandering in willen brengen, worden in dit artikel besproken. Deze vijf energiebedrijven leveren 100% groene stroom van Nederlandse bodem en investeren flink in nieuwe projecten.

Door Roos op 6 februari 2015 met een leestijd van 5 minuten

logo dagen color

€ 1.000 in 14 dagen verdienen?

Wil je geld besparen op je maandelijkse uitgaven en meer tijd en geld overhouden voor de leuke dingen in het leven? Meld je dan aan voor onze e-mailreeks ‘in 14 dagen minder geld uitgeven’. Doe je mee?

Ja, ik wil meer wetenJe ontvangt elke dag een leuke én makkelijke bespaartip in je e-mail!

 

Groene stroom uit Nederland

In 2020 werd 26% van de elektriciteit die in Nederland geproduceerd werd, opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Deze energie komt voornamelijk uit wind, zon en biomassa. In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 het aandeel duurzame stroom op gemiddeld 70 procent moet liggen. Dat doel is vorig jaar dus iets dichterbij gekomen, maar nog niet genoeg.

Er is een groot verschil tussen de inkoop en de levering van stroom bij veel energieleveranciers. Twee derde van hen koopt stroom voornamelijk grijs in en ‘vergroent’ deze door certificaten te kopen van buitenlandse aanbieders, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s). Deze certificaten dragen nauwelijks bij aan toename van duurzame energie-opwek in Nederland. Maar leveranciers kunnen zo wel heel duurzaam lijken, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ prijkt. ‘Dat is greenwashing’.

stroom

Duurzame energieprojecten

Door simpelweg GvO’s (garantie van oorsprong) te ruilen, vindt er geen verandering plaats. Er wordt geen geld geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten, ook al neemt de vraag naar groene stroom alleen maar toe. Door specifiek voor duurzame energie uit Nederland te kiezen, investeer je wel in duurzame initiatieven. Want, hoe meer mensen duurzame stroom uit Nederland willen, hoe meer er geïnvesteerd moet worden in duurzame energieprojecten om aan deze vraag te voldoen. Er zijn een aantal energieleveranciers die 100% groene stroom leveren die in Nederland is opgewekt en geld investeren in nieuwe projecten. Roos zette ze voor je op een rij.

100% groene energie uit Nederland

De energiebedrijven die hier worden besproken, hebben een eerste plaats gekregen in het onderzoek ‘Duurzaamheid elektriciteitsleveranciers’ uit 2014 van Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en het Wereld Natuur Fonds. Vandebron mist in dit onderzoek, omdat het bedrijf pas sinds april 2014 gestart is.

Qurrent

Stichting Doen en de Natuur- en Milieufederaties namen in 2011 het initiatief voor een nieuw soort energiebedrijf: Qurrent. Een landelijke energiecoöperatie die je zoveel mogelijk helpt met het opwekken en besparen van energie. Zo helpt Qurrent je aan zonnepanelen op je dak. En als je dak niet geschikt is, kun je deelnemen in een zonnepark of windpark. Natuurlijk kun je ook gewoon enkel groene stroom afnemen.

Pluspunten Qurrent

Qurrent levert 100% windenergie. Bij Qurrent ben je niet alleen maar klant, je kunt ook lid worden van de coöperatie. Deze investeert in duurzame energieprojecten. De opbrengst gaat naar de leden. Hoe meer mensen er meedoen, hoe meer Qurrent kan financieren in nieuwe projecten.

Vandebron

Vandebron wil vraag en aanbod van duurzame energie zo dicht mogelijk bij elkaar brengen. Je kunt Vandebron zien als een soort Marktplaats. Doordat je energie direct van de boer koopt, bestaat er geen ruimte meer voor schimmige sjoemelpraktijken van certificaten. Bovendien haalt Vandebron de tussenhandel van energiebedrijven naar consument eruit. Zo blijft er een betere prijs over voor beide partijen.

Pluspunten Vandebron

Via Vandebron koop je duurzame energie rechtstreeks van een producent, zonder tussenkomst van een traditioneel energiebedrijf. Dit maakt verschil uit in de prijs, het is namelijk goedkoper! Het grootste pluspunt is dat je zelf voor een energiebron kan kiezen: wind, zon of biomassa. Welke producent je ook kiest, allemaal produceren ze 100% duurzame energie die lokaal is opgewekt.

Huismerk energie

Huismerk energie klinkt niet zo groen, maar is dat wel! Het is een nieuwkomer onder de energiebedrijven, maar kwam gelijk binnen op een gedeelde 1e plaats in het onderzoek ‘Duurzaamheid elektriciteitsleveranciers’ uit 2014 van Consumentenbond. Dit omdat het bedrijf 100% Nederlandse windenergie inkoopt bij de bron en ook 100% windenergie levert aan consument.
Dit energiebedrijf wil een goed product verkopen, zonder dure verpakking en poespas. Om die reden is er voor de naam ‘Huismerk’ gekozen. De groene energie wordt lokaal opgewekt uit wind, zon en water. Hoewel er uit het stroometiket van 2013 valt af te lezen dat er enkel windenergie is geleverd aan de klanten, kan dit komend jaar veranderen.

Pluspunten Huismerk energie

Op een kaart op de website kun je precies zien uit welke energiebronnen in Nederland Huismerk Energie hun energie vandaan haalt. Ook een pluspunt is dat je gratis een slimme meter (op aanvraag) krijgt bij een drie-jarig contract. Heb je al een slimme meter? Dan kun je bij ieder product (1-jarig, 3-jarig of flexibel contract) gebruik maken van de Slimme Energiemanager app.

Windunie

De Windunie bestaat sinds 2001 en biedt producenten van duurzame energie ondersteunende diensten van land tot lamp. Daarnaast kun je als consument 100% schone Winduniestroom kopen. Daarbij geeft Windunie een herkomstgarantie van de gekozen molen. De leden van Windunie zijn op dit moment de grootste producent van windenergie in Nederland. Daarnaast heeft Windunie 195 MW aan windturbines in aanbouw. Sinds 2014 werkt Windunie ook samen met Greenchoice. Dit betekent dat als je klant wordt van Greenchoice, je wellicht stroom krijgt van Windunie.

Pluspunten Windunie

Als je stroom wilt afnemen van Windunie, heb je de optie om je eigen windmolen te kiezen. Zoals bijvoorbeeld de windmolen van A. Bakker uit Anna Paulowna. Daarnaast kunnen eigenaren van windmolens via Windunie makkelijk hun energie verkopen.

Pure Energie van Raedthuys

Pure Energie wekt al 20 jaar duurzame energie op, onder de bedrijfsnaam Raedthuys. Pure Energie wekt voornamelijk windenergie op, daarnaast ook een klein percentage energie uit zon (91% wind en 9% zon). Ook bij Pure Energie, net als bij Windunie en Vandebron, kun je zelf kiezen van welke bron jij je energie haalt. Je kunt namelijk zelf een windpark kiezen. Readthuys kreeg een eerste plaats in het onderzoek van de Consumentenbond door hun consistente inzet op hernieuwbare energie.

Pluspunten Pure Energie

Je kunt bij Pure Energie ook zonnepanelen kopen of huren en investeren in windmolenparken door obligaties te kopen. Zo bezit je zelf een stukje van een windmolen!

Wil je zien waar de stroom die jouw energieleverancier aanbiedt vandaag komt? Via het stroometiket kun je inzicht krijgen in de herkomst van energie.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.