Opeten na Houdbaarheidsdatum? Alles over THT en TGT
Kan het nog? Betekent die datum nou tot en met of tot? Word ik er ziek van als ik dit eet? Roos beantwoordt al je vragen.
Je wilt net lekker gaan lunchen als je ziet dat je product over de datum is.. Hmm, denk je dat het nog kan? Er zijn goede manieren om dat uit te vinden. Zo hoef je je eten dus niet meteen weg te gooien! We leggen je uit wat de houdbaarheidsdatum je precies vertelt.
Kijk behalve naar de datum, ook wat voor type houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Er zijn namelijk twee soorten: TGT en THT.
Houdbaarheidsdatum: TGT en THT
Misschien wist je dit niet, maar er is een verschil tussen de TGT en THT houdbaarheidsdata.
Te Gebruiken Tot (TGT)
TGT staat voor Te gebruiken Tot. Dit betekent: neem geen risico. De TGT-datum gaat over veiligheid en staat op producten waarvan je ziek kunt worden als ze bedorven zijn. Gebruik producten dus vóór of uiterlijk op de TGT-datum.
Is de TGT-datum vandaag? Dan kun je het invriezen en op een later moment alsnog bereiden en opeten. Of je bereidt het product nu en bewaart het daarna nog maximaal 2 dagen in de koelkast. Als de TGT-datum al verstreken is, kunnen beide opties niet meer en kun je het beter weggooien.
Ten minste Houdbaar Tot (THT)
THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot. Hiervoor geldt: Beoordeel zelf of zo’n product nog lekker is, bijvoorbeeld door ruiken, kijken naar de kleur of proeven. Deze datum gaat over de kwaliteit. De fabrikant garandeert tot die datum bijvoorbeeld de mooie kleur of de juiste knapperigheid. Na de THT-datum kun je het product vaak nog gewoon eten.
Geen houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen
Niet op alle producten staat een houdbaarheidsdatum. Op sommige verse en bepaalde houdbare voedingsmiddelen hoeft volgens de wet geen houdbaarheidsdatum te staan. Bijvoorbeeld de volgende producten:
- Verse groenten, fruit en aardappelen (niet-gesneden)
- Vers brood en banket
- Keukenzout
- Azijn
- Suiker
- Snoep of ander suikerwerk
- Kauwgom
- Wijn en andere dranken met meer dan 10% alcohol
Minder betalen voor je auto, energie, TV & internet of mobiel?
Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden en bespaar honderden euro's per jaar!Wat te doen bij over de datum?
Gebruik producten met een TGT-datum niet meer na het verstrijken van deze datum. Bij een THT-datum geldt: gebruik na die datum je zintuigen. Ruik, kijk en proef of het product nog goed is. Producten die op de juiste manier bewaard zijn en waarvan de verpakking ongeopend is gebleven, zijn vaak lang na de datum nog goed.
Zo kunnen yoghurt, kwark, eieren, desserts, conserven in potjes vaak enkele dagen langer mee.
Producten als pindakaas, koekjes, ontbijtgranen, ingevroren brood, harde kaas, margarine en boter, chocolade, mayonaise, olie, zacht snoep en chips kunnen zelfs enkele maanden langer mee.
En natuurlijk de producten die je kent uit de voorraadkast: diepvriesproducten, houdbare producten in blik of pot (groenten, fruit, jam), gedroogde pasta, thee, rijst, koffie, honing kunnen zelfs een jaar of langer mee!
Wanneer is iets bedorven?
Je wordt niet van elk ‘bedorven’ product dat je eet ziek. Er zijn namelijk meerdere soorten van bederf. Hoeveel risico je loopt, hangt daarvan af.
Microbieel bederf
Zie je beestjes, sliertjes, schimmels, een nare geur of rare smaak? Dat duidt op microbieel bederf. Dan kun je het product maar beter weggooien. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. Vaak zijn het onschuldige bacteriën, zoals melkzuurbacteriën, maar er kunnen ook ziekmakers als listeria en salmonella tussen zitten. Dan kun je niet op je zintuigen vertrouwen, want deze bacteriën ruik, zie en proef je niet. Daarom is het letten op die TGT-datum dus zo belangrijk. Het helpt om dat soort producten goed koel te bewaren( bij maximaal 4 °C).
Fysisch en chemisch bederf
Door dit soort bederf wordt de kwaliteit van het product misschien minder, maar het is in principe onschuldig. Denk aan minder knapperige koekjes, rimpelige appels en oudbakken brood. Minder lekker misschien, maar je wordt er niet ziek van!
Geld besparen én het milieu redden met de houdbaarheidsdatum
Veel voedsel wordt helaas weggegooid. Dit is natuurlijk zonde van het geld en slecht voor het milieu! Als je slimmer omgaat met je voedsel en minder weggooit dan bespaar je dus ook nog eens een heleboel geld. Denk daar de volgende keer eens goed over na als je in de supermarkt bent 🙂
Roos helpt jou om meer geld over te houden
Roos helpt je op drie gebieden:
- Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
- Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
- Slimme seintjes als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.