Gas is zo ouderwets, ik wil alleen stroom! Kies stadsverwarming
Het komt steeds vaker voor dat huishoudens geen gas meer willen en dus alleen willen betalen voor stroom. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat vanaf 2050 er geen gasfornuizen meer in Nederlandse huishoudens aanwezig mogen zijn
Het komt steeds vaker voor dat huishoudens geen gas meer willen en dus alleen willen betalen voor stroom. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat vanaf 2050 er geen gasfornuizen meer in Nederlandse huishoudens aanwezig mogen zijn (Rijksoverheid).
Hierdoor zullen er steeds minder nieuwe huizen gebouwd worden met gas aansluitingen. Niet zo gek dus dat veel mensen geen gas meer willen afnemen en overstappen naar 100% stroom. In deze gevallen is het huis dan aangesloten op blok- of stadsverwarming.
Hoe werkt stadsverwarming?
Wat is stadsverwarming eigenlijk? Met stadsverwarming wordt je huis opgewarmd middels restwarmte. Restwarmte dat afkomstig is van onder andere de industrie. Vaak wordt de warmte aangeleverd via de waterleidingen. Die leidingen lopen dan naar de woning en het verbruik wordt gewoon in de meterkast bijgehouden. Wanneer het warme water de meterkast heeft bereikt, wordt dit verdeeld over de radiatoren in het hele huis.
Hoe werkt blokverwarming?
Voordat we die vraag beantwoorden is het ook wel handig om te weten wat blokverwarming is. Blokverwarming is een versie van stadsverwarming. Het verschil zit hem in waar het warme water geleverd wordt. Waar het bij stadsverwarming om een huis gaat, geldt blokverwarming voor een heel appartementencomplex,een flat of een heel huizenblok. Die delen dan een collectieve ketel.
Wanneer je al voorzien bent van blok of stadsverwarming is er een grote kans dat je huis al is afgesloten van de gasleiding. Dan weten energieleveranciers gelijk dat ze alleen maar stroom aan dat huis kunnen bieden.
In 2 minuten minder betalen voor je energie?
Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.
Nadelen van blok-en stadsverwarming
Een van de grote nadelen van blokverwarming en stadsverwarming is dat je niet kunt kiezen bij wie je de warmte afneemt. Het is dus niet mogelijk om verschillende energieleveranciers te vergelijken hiervoor. Dit zou natuurlijk voor aardig wat machtsmisbruik kunnen zorgen van de energieleverancier. Gelukkig bepaalt de Autoriteit Consument en Markt het maximumtarief voor zowel blok- als stadsverwarming. Dit zorgt ervoor dat de consument beschermd is tegen machtsmisbruik. De reden dat er maar een energieleverancier per wijk of gemeente is voor stadsverwarming is omdat het aanleggen van ervan een gigantische investering kost voor het bedrijf.
Een ander nadeel is dat de buizen waar het warme water doorheen stroomt door het hele gebouw lopen (in het geval van blokverwarming). Je kunt je voorstellen dat een gedeelte van de hitte dus ook delen van het huis of ongewenst verwarmt.
Hoe kan ik overstappen naar stadsverwarming
Voordat je over kan stappen naar stadsverwarming of blokverwarming is het eerst belangrijk om te checken of deze optie wordt aangeboden bij jou thuis. Dit wordt namelijk niet overal in Nederland aangeboden. Een paar grote steden die wel stadsverwarming hebben zijn Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Utrecht, Amsterdam, Delft en Den Bosch.
Geen stadsverwarming bij jou in de buurt?
Roos denkt en kijkt graag met je mee naar een goedkoper alternatief! Ook sturen we je gratis slimme tips waardoor je meer geld overhoud voor leuke dingen! Neem gratis contact op voor meer informatie.