Autoverzekering
4 min leestijd

Hoe kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Wil jij een autoverzekering opzeggen of overstappen naar een andere verzekeraar? In dit artikel vertellen wij jou alles over het opzeggen van de autoverzekering. Lees hier meer

De gekozen autoverzekering kan voor iedereen verschillen. Zo kan jij erachter komen dat je bijvoorbeeld bij een andere partij een goedkopere autoverzekering kan afsluiten voor precies dezelfde diensten. Je besluit om over te stappen maar je weet eigenlijk niet hoe je de huidige verzekering moet opzeggen. Om jou te helpen de huidige verzekering op te zeggen hebben wij een artikel hierover voor jou geschreven. Wil je meer weten? Lees de blog verder.

De contractduur van de autoverzekering tijdens een opzegging

Voordat je überhaupt kan overstappen naar een nieuwe verzekering, is het goed om de huidige premie op te zeggen. Lees goed het contract om te weten welke voorwaarden er zijn omtrent het opzeggen. De meeste autoverzekeringen hebben een contractduur van een jaar. Als je na dit jaar niet opzegt, wordt deze automatisch verlengd voor onbepaalde tijd en kan je per maand opzeggen. Wel zijn de contracten zo ingericht dat je een opzegtermijn hebt van een maand. De verlening van het jaarcontract mag niet stilzwijgend gebeuren. De verzekering moet jou altijd op de hoogte brengen over de verlening zodat jij de keuze kan maken om te verlengen of dit contract te beëindigen.

In 2 minuten minder betalen voor je autoverzekering?


autoverzekering

Bespaar automatisch op je autoverzekering. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw autoverzekeringpremie in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Lees goed het contract door op het moment dat jij de autoverzekering wilt opzeggen

Niet elke contract van een autoverzekering heeft een opzegtermijn van een maand. In sommige gevallen mag jij elk moment het contract beëindigen en zelfs binnen het eerste jaar van het contact. Daarom is het echt belangrijk dat jij goed leest welke voorwaarden in het contract staan om misverstanden te voorkomen. Bij eventuele vragen is het verstandig om contact op te nemen met de huidige verzekeraar om duidelijk te krijgen. Er zijn verschillende momenten wanneer jij als bestuurder kan opzeggen:

  • Na het eerste jaar van het contract;
  • Wanneer polis of voorwaarden veranderen;
  • Jij hebt jouw auto verkocht.

Voor elke situatie zijn er andere voorwaarden. Om zeker te weten dat jij geen problemen krijgt bij een opzegging is het verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar.

Verschillende mogelijkheden waardoor jij de autoverzekering wilt opzeggen

Heb je gezien dat je ergens anders een goedkopere verzekering kunt afsluiten? Dan kan jij volgens contract overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Wel moet jij rekening houden met de opzegtermijn van meestal een maand. Lees goed het contract door om precies te weten hoe lang de opzegtermijn is. Heb jij jouw auto verkocht? Dan mag jij het contract met de verzekeraar direct opzeggen, zonder opzegtermijn. Wel wilt de verzekeraar van jou nog een vrijwaringsbewijs. Zo kan jij echt aantonen dat de auto niet meer van jou is. Een laatste mogelijkheid is dat de premie of voorwaarden zijn gewijzigd in jouw nadeel. Dan mag jij ook direct de premie opzeggen zonder opzegtermijn. Doe dit wel zo snel mogelijk na de wijziging en zorg ervoor dat je een nieuwe autoverzekering hebt gesloten.

Extra kosten die komen kijken bij een opzegging van de autoverzekering

Er kan een mogelijkheid zijn dat de verzekeraar er zelf voor kiest om het contract te beëindigen. In de voorwaarden staan precies bij welke situaties de verzekeraar hier recht op heeft. Bijvoorbeeld doordat jij te veel schade claimt. Besluit jij zelf eerder het contact te beëindigen? Dan kan het voorkomen dat er extra kosten in kaart worden gebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld administratiekosten zijn of andere kosten. Neem voor de beëindiging van het contract contact op met de verzekeraar met welke kosten er bij komen kijken. Wil je niet weg bij de verzekeraar? Dan kan je ervoor kiezen voor een opschorting van de verzekering als je tijdelijk geen auto hebt. Je betaalt op dat moment geen premie meer tot dat jij ervoor kiest om een nieuwe auto aan te schaffen. Wel kan dit per verzekeraar verschillende welke mogelijkheden hierbij komen kijken.

Roos helpt jou met het opzeggen van de autoverzekering

Roos helpt je op drie gebieden:

  • Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
  • Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
  • Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.
Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Shakaya Janse) een e-mail over dit artikel