Boodschappen
2 min leestijd

Waarom je voor seizoensproducten moet kiezen

Wil jij weten waarom je vaker voor seizoensproducten zou moeten kiezen? Het eten van seizoensproducten brengt vele voordelen met zich mee. Roos vertelt je wat deze voordelen zijn en waarom je die aardbeien in de winter beter kunt laten staan.

Tegenwoordig halen we onze groenten en fruit overal ter wereld vandaan. Hierdoor kunnen we het hele jaar door alles eten. Zo komen je bananen vaak uit Costa Rica en je avocado’s meestal uit Mexico. Handig zal je denken, maar ideaal is het niet. Het is namelijk beter om te kiezen voor Nederlandse seizoensproducten. Roos vertelt je waarom.

Wat zijn seizoensproducten

Om mee te beginnen: wat zijn seizoensproducten nou eigenlijk? Seizoensproducten zijn groenten- en fruitsoorten die in specifieke maanden van het jaar van eigen Nederlandse bodem kunnen worden geoogst. Zo heeft de herfst boerenkool als seizoensproduct en de zomer aardbeien.

Waarom seizoensproducten eten?

Seizoensgroenten en seizoensfruit zijn beter voor het milieu

Door met de seizoenen mee te eten ben je duurzaam bezig, voedselproducten die van de andere kant van de wereld komen leggen namelijk een lange weg af naar Nederland en eisen daardoor veel meer CO2 op. Zo kost 1 kg tropische bananen al 0,9 kg CO2!

Lekkerder, gezonder en gevarieerder eten

Als je kiest voor seizoensproducten eet je lekkerder en gezonder. De verse producten zitten namelijk nog boordevol vitamines en mineralen die vaak verloren gaan tijdens het importeren van voedselproducten. Daarom smaken aardbeien in de zomer veel zoeter dan in de winter.

Ook ga je automatisch gevarieerder eten doordat je in aanraking komt met bepaalde seizoensgroenten en seizoensfruit die je normaal niet zo snel zou kiezen.

Seizoensproducten zijn goedkoper

Misschien wel de belangrijkste reden om voortaan meer seizoensproducten te kopen is dat seizoensgroenten en seizoensfruit een stuk goedkoper zijn. Zo zijn er geen kosten voor de import. Ook hebben de seizoensproducten natuurlijk een groter aanbod tijdens hun periode, wat zorgt voor een lagere prijs. Zo is het aanbod van courgettes in Nederland veel hoger in de zomer waardoor de prijs lager wordt.

Er zijn ook producten die geen speciaal seizoen hebben, zoals aardappels, prei en witte kool.

Wil je nog meer besparen op je boodschappen? Probeer dan beter te letten op je voedselverspilling, Roos legt je in dit artikel uit hoe het zit met de THT en TGT datum.

De volgende keer dat je boodschappen gaat halen

Zet de volgende keer als je boodschappen gaat doen de seizoensproducten op je lijstje en ga bewust winkelen. Red je het niet om een lange tijd afscheid te nemen van jouw favoriete groente/fruit? Probeer dan in ieder geval producten mee te nemen die vanuit Europa komen, hoe dichterbij Nederland, hoe beter.

Check hier van welke groenten en fruit jij kan genieten op dit moment.

Wil jij meer besparen? Roos helpt je!

Wil jij weten hoe je moet besparen? Laat Roos je dan helpen, Roos is jouw slimme financiële assistent en geeft je meer financiële ademruimte om geld over te houden voor de leuke dingen in het leven. Roos maakt een overzicht van je maandelijkse uitgaven en stuurt je slimme seintjes als je geld kan besparen of als het beter kan. Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op hun maandelijkse uitgaven, doe jij ook mee?

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Isa Hijnen) een e-mail over dit artikel