Energie
4 min leestijd

Slimme meter: vanaf 1 juli onmisbaar bij dubbeltarief

Door de digitalisering van het energienet verdwijnt het toonfrequentsignaal op 1 juli 2021. Gebruik jij dubbeltarief? Dan heb je straks een slimme meter nodig. Hier lees je hoe dat precies werkt.

Toonfrequentsignaal verdwijnt

Per 1 juli 2021 wordt het toonfrequentsignaal (TF-signaal) niet meer uitgezonden door netbeheerders. Dit signaal zorgt ervoor dat energiemeters tussen dag- en nachttarief schakelen. Aan jou als consument wordt daarom een slimme meter aangeraden. Misschien heb je die al, misschien overweeg je om die te laten installeren. In dit artikel lees je wat het afsluiten van het toonfrequentiesignaal betekent voor jouw energiemeting en je energierekening.

Digitalisering energienet

Netbeheerders maakten gebruikt van het toonfrequentsignaal (TF-signaal) voor tariefschakeling. Met dit signaal kunnen energiemeters bijvoorbeeld tussen dag- en nachttarief (ook wel bekend als normaal- en daltarief) schakelen. Maar met de digitalisering van het energienet worden steeds meer digitale energiemeters geïnstalleerd. Deze hebben een ingebouwde klok die tussen de verschillende tarieven kan schakelen. Het oude TF-signaal is in dat geval dus niet meer nodig. Daardoor zullen oude meters niet meer schakelen tussen de twee tarieven vanaf 1 juli 2021. Wat betekent dit eigenlijk voor jou en je energierekening?

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Verschil dubbeltarief en enkeltarief

Om die vraag te beantwoorden moet je het verschil begrijpen tussen het enkeltarief en het dubbeltarief. Het enkeltarief is een energietarief dat over alle 24 uren in een dag gelijk is.

Bij een dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief, ook wel piektarief genoemd. ’s Nachts en in het weekend betaal je een lager tarief, ook wel daltarief genoemd.

Als je overdag veel stroom gebruikt is het vaak goedkoper om het enkeltarief te kiezen. Het enkeltarief is namelijk lager dan het piektarief.

Maar als je vooral ’s nachts en in het weekend veel stroom gebruikt kan het slimmer zijn om voor het dubbeltarief te kiezen. De verschillen tussen het piektarief, daltarief en het enkeltarief worden wel steeds kleiner. Ook verschillen ze per energieleverancier. Het kan dus lonen om je energieverbruik even op een rijtje te zetten en te kijken welk tarief jij het beste kan kiezen.

Energietarief zonder slimme meter

Om na 1 juli 2021 gebruik te blijven maken van het dag- en nachttarief, heb je dus zo’n slimme meter nodig. Als je ervoor kiest om deze niet te laten installeren, dan zal je op 1 juli 2021 automatisch overgeschakeld worden op een enkeltarief. Als jij toch het goedkoopst uit bent met een enkeltarief, bijvoorbeeld omdat je vooral overdag stroom gebruikt, én je niet geïnteresseerd bent in de andere voordelen van een slimme meter, kan je ervoor kiezen de slimme meter te weigeren.

Als de slimme meter je wordt aangeboden, is de meter gratis. Wil je zelf een meter aanvragen, dan mag de netbeheerder voor de plaatsing van de slimme meter voor elektriciteit en gas rond de 70 euro vragen.

Net als bij het huidige systeem blijf je gewoon meterhuur betalen. De meterhuur voor analoge en digitale meters is hetzelfde, tenzij je kiest voor extra diensten.

Slimme meter: wel of niet?

Of jij voor een slimme meter moet kiezen, ligt niet alleen aan of je dubbel- of enkeltarief wilt gebruiken. Er zijn namelijk nog een aantal voor- en nadelen van een slimme meter die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Slimme meter voordelen

Een voordeel is bijvoorbeeld dat je je meterstanden niet meer hoeft door te geven. Daarnaast krijg je meer inzicht in je energieverbruik, dit kan in real-time met een app of slimme thermostaat of door elke 2 maanden van je netbeheerder een overzicht van je energieverbruik te ontvangen. Als laatste is de slimme meter dus uitgerust om dynamische tarieven te kunnen rekenen. Dat kan flink schelen op momenten dat energie goedkoper is!

Slimme meter nadelen

De slimme meter heeft weinig nadelen. Waar sommige mensen zich zorgen om maken is hun privacy. Je privacy wordt echter goed gewaarborgd. De slimme meter meet alleen hoeveel energie je verbruikt. Je netbeheerder en energieleverancier zien niet wat je verbruik per apparaat is. Ook kunnen zij niet zien wat je leefpatroon is, bijvoorbeeld of je televisie kijkt of onder de douche staat.

Bovendien kun je het automatisch op afstand uitlezen van je slimme meter ook laten uitschakelen door je netbeheerder. Je moet dan wel zelf jaarlijks je meterstanden doorgeven. Dit kan een optie zijn als je de slimme meter nu nog niet nodig hebt, maar dit in de toekomst eventueel wel zo zou kunnen zijn. Omdat je de slimme meter nu krijgt aangeboden en je er niet voor hoeft te betalen, is dit geen slechte optie.

Nog eens nalezen of de slimme meter wat voor jou is?

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel