Energie
1 min leestijd

Het stroometiket, wat is dat?

Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht om aan de consument prijs te geven waar hun energie vandaan komt.
Dit stroometiket resulteert vaak in een mooie staafdiagram of taart.

Stroometikettering

Het stroometiket laat aan de consument zien welke methoden energiebedrijven gebruiken voor de opwekking van de elektriciteit die ze aan hun klanten leveren. Sinds 1 januari 2005 is dit verplicht en kan iedereen op de website van de energieleverancier opzoeken uit welke bronnen de geleverde energie afkomstig zijn.

Stroometiket verplicht

Producenten zijn verplicht om voor 1 mei van elk kalenderjaar een overzicht te presenteren van de brandstofmix van de elektriciteit die op het net is ingevoerd. In dit overzicht moet je per energiebron kunnen zien wat de het procentuele aandeel is in de totale brandstofmix. Ook het aantal gram CO2 en kernafval per kWh moet hierbij vermeld staan.

Autoriteit Consument en Markt als toezichthouder

Deze stroometiketten gaan eerst langs de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij controleert of de stroometiketten correct en op tijd worden aangeleverd.

Voorbeeld van stroometiket van vandebron in 2019:

Stroom etiket vandebron 2019

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel