Afsluitboete bij gasverlaters, hoe voorkom je dat? Lees het hier
Ben jij van plan om binnenkort af te stappen van gas? Er kan een enorme afsluitboete worden gestuurd op het moment van verwijderen. Wil jij weten hoe je als gasverlater deze boete kunt voorkomen? Lees de blog dan verder.
Steeds meer consumenten kiezen ervoor om af te stappen van gas. Zij willen bijvoorbeeld overgaan op volledige groene energie door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Om de groene energie volledig door te zetten, moet het gasgebruik bij het netbeheer worden opgezegd. Toch kan het voorkomen dat jij als ex-gasgebruiker een forse boete moet betalen. Waarom krijg je die boete en hoe kan je hem voorkomen. Lees het in dit artikel hoe jij als gasverlater de afsluitboete kan voorkomen.
Hoe zit het proces van de afsluitboete als gasverlater in elkaar?
Het afsluiten van gas doe je vaak bij een gasleverancier. Denk bijvoorbeeld aan: Greenchoice, Nuon, Eneco en nog veel andere partijen die concurreren op prijs. Heb jij een contact afgesloten bij één van deze partijen? Dan krijg je automatisch te maken met een aansluit- en transportovereenkomst, de ATO. Dit is afgesloten tussen jou en de netbeheerder in de regio. De netbeheerder zorgt ervoor dat er gas wordt geleverd in jouw huis. Ook zorgt de netbeheerder voor het onderhoud als iets niet meer goed werkt. Voor deze diensten betaal jij geld, de zogeheten netwerkkosten. Per maand betaal je een klein bedrag om zeker te weten dat jij stroom ontvangt en deze wordt onderhouden wanneer dit nodig is.
In 2 minuten minder betalen voor je energie?
Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.
Hoe voorkom ik de afsluitboete als gasverlater?
Het opzeggen van het gasgebruik lijkt een makkelijk proces. Je zegt het contract op met de gasleverancier en daardoor heb je automatisch ook geen netbeheerder meer nodig. Je gebruikt namelijk geen gas meer dus de netbeheerder hoeft hierdoor niets meer te onderhouden en het ATO die jij met de netbeheerder hebt afgesloten komt te vervallen. Zo betaal jij dus ook geen kosten meer voor het gebruiken van gas en deze onderhoudt. Het lijkt allemaal heel makkelijk, maar helaas is dit niet het geval. In praktijk kan er een hoop gezeik ontstaan tijdens het ontbinden van het contract met de netbeheerder.
De verwijdering van het gas gaat namelijk niet via de gasleverancier, maar via de netbeheerder. Deze verwijdering moet je zelf aanvragen bij de netbeheerder en kan flink wat kosten ook. Dit kan via de gezamenlijk website mijnaansluiting.nl. Deze website wordt beheerd door alle netbeheerders van Nederland. De gasleverancier komt wel de gasmeter en aansluiting verwijderden. De rekening van deze klus wordt betaald door de aanvrager, wat in dit geval jij bent. De kosten kunnen oplopen tot ongeveer € 750. De netbeheerder verwacht dat jij deze betaalt aangezien jij het gas niet mee gebruikt. De gasaansluiting bevindt zich in jouw huis, maar is niet in jouw eigendom. Ga dus niet zelf knutselen om deze te verwijderen.
Energieleveranciers kunnen stiekem zorgen voor de afsluitboete als gasverlater
Neem alleen contact op met de gasleverancier. Ga de verwijdering niet zelf aanvragen. Dat zorgt er namelijk voor dat jij consument de enorme rekening moet betalen. Zij vragen voor jou een ATO aan en beëindigen deze ook weer. Vaak kunnen ze nog vertellen dat het niet mogelijk is om het contract te beëindigen, maar de aanhouder wint altijd. Na de opzegging kan je nog brieven ontvangen met titels zoals: gasgebruikers van dit adres. Open deze brieven niet en stuur deze altijd retour met duidelijke titel dat jij geen gasgebruiker meer bent. Open je de brief wel? Weer ervan bewust dat jij de verwijdering niet zelf hoeft aan te vragen en hier dus ook de kosten kan voorkomen. Reageer ook niet op deze brieven. Na een tijd worden er vanzelf medewerkers gestuurd die ervoor zorgen dat de gasaansluiting wordt verwijderd.
Roos helpt jou met het afsluiten van de beste energierekening
Roos helpt je op drie gebieden:
- Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
- Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
- Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.