Vakanties
2 min leestijd

Terugvragen servicekosten Airbnb door huurders?

Nederlandse huurders die via Airbnb een woning boeken, hoeven daarvoor geen servicekosten te betalen. Airbnb verdiende geld aan zowel de verhuurder als huurder, maar dat is in strijd met de Nederlandse wet.

Servicekosten Airbnb terugvorderen

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat Airbnb geen servicekosten of andere bemiddelingskosten in rekening mag brengen aan Nederlandse huurders. Door de uitspraak kunnen klanten betaalde servicekosten terugvorderen.

De Nederlanse wet zegt dat bemiddelaars die zowel voor de verhuurder als voor de huurder optreden, geen kosten in rekening mogen brengen aan de huurder. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor makelaars, en dus ook voor Airbnb.

Deze wet staat bekend als ‘het verbod op het dienen van twee heren’ en is bedoeld om belangen verstrengeling te voorkomen.

Airbnb verdient aan twee kanten

Mensen die in Nederland via Airbnb een woning huren, betalen sinds 2016 gemiddeld 15 procent van de huursom aan ‘servicekosten’ aan het bedrijf. De verhuurders op het platform betalen op hun beurt bemiddelingskosten van ruim 3 procent over die huursom.

Airbnb in beroep

Airbnb gaat in na de uitspraak in beroep. De vraag is of hoger beroep open staat vanwege de zogenoemde appèlgrens, het bedrag waarbij een vordering boven de 1750 euro uit komt. Dat wordt ook bevestigd door de rechtbank Amsterdam.

Het is voor nu afwachten wat er uit het hoger beroep gaat komen.

Voor Nederlandse huurders begint het het proces nu met een schadeclaim indienen om de bemiddelingskosten terug te vorderen door een brief te sturen naar Airbnb.

Servicekosten Airbnb terugvragen

Het gevolg van deze uitspraak is dat Nederlanders die sinds juli 2016 een vakantiewoning in binnen- of buitenland hebben gehuurd via Airbnb, de servicekosten kunnen terugvorderen. Het gaat om ongeveer één miljoen Nederlandse huurders, die gemiddeld 200 euro per persoon kunnen terugvorderen.

Voorbeeldbrief terugvragen Airbnb servicekosten

Een initiatief met de naam Dienen van Twee Heren heeft een voorbeeldbrief online gezet en die te versturen naar Airbnb.

Download voorbeeldbrief terugvragen servicekosten Airbnb

Als het bedrijf niet betaalt en dat ook niet doet na een herinnering, moet een procedure begonnen worden bij de kantonrechter.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel