Zorgverzekering
3 min leestijd

Korting collectieve zorgverzekering stopt

Veel Nederlanders zijn aangesloten bij een collectieve zorgverzekering. Toch schijnen de zogenoemde “kortingen” vaak niet echt te zijn. Lees hier waarom de korting op collectieve zorgverzekering vanaf 2023 stopt.

Korting via collectieve zorgverzekering is vaak fictie

Een groot deel van de nederlanders is aangesloten bij een collectieve zorgverzekering. Toch schijnen de zogenoemde “kortingen” vaak niet echt te zijn. Wat vaak gebeurd is een verhoging van de premie waarna dit bedrag vervolgens wordt teruggegeven onder het mum van een korting (Rijksoverheid).

Collectieve zorgverzekeringen verdwijnen per 2023

Minister van Ark van het ministerie van Medische Zorg en Sport maakte eerder dit jaar (2020) bekend dat de collectiviteitskorting gaat verdwijnen voor basisverzekeringen. De reden hiervoor is volgens haar dat de korting niet meer te verantwoorden is. Om dit af te schaffen moeten er veranderingen worden aangebracht in de wet. Dit kan dus wel even duren. Wel streeft ze ernaar dat de wet in januari 2023 in effect gaat.

Solidariteit en eerlijker

De minister is van mening dat de huidige korting niet solidair is en eerlijker moet. Op de website van de Rijksoverheid zegt ze het volgende: “De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander. Mensen moeten daarnaast hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier kunnen vergelijken op prijs en inhoud”.

Ook geeft ze aan dat het “eerlijker” moet. In 2016 startte het eerste onderzoek naar de onduidelijkheden omtrent de korting op collectieve zorgverzekeringen. Hierdoor werd de maximale korting al teruggebracht van 10 tot slechts 5%. Helaas was dit onvoldoende om de “kruissubsidiëring” tegen te gaan. Daarom wordt de korting volledig afgeschaft.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat betekent deze wetswijziging voor aanvullende verzekeringen?

Van Ark schaft het bestaan van collectiviteiten zelf dus niet af. Ook geeft ze aan dat kortingen via een collectief op aanvullende verzekeringen wel zijn toegestaan. Het gaat dus echt alleen om de korting op de basisverzekering. Het blijft dus voor zorgverzekeraars mogelijk om bijvoorbeeld met werkgevers, (patiënten)verenigingen en gemeenten zorginhoudelijke afspraken te maken over hun aanbod. En ook om verzekerden aan zich te binden met korting op de aanvullende pakketten.

2023 is het streven

Minister van Ark zou de korting bij voorkeur per januari 2021 afschaffen. Helaas is dit niet reëel aangezien de wet zelf gewijzigd moet worden. Daarom is het doel om de wet voor het begin van 2023 klaar te hebben liggen.

Wat is een collectieve zorgverzekering eigenlijk?

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering waarbij je samen met een groep mensen verzekerd bent bij één verzekeraar. Een voorbeeld hiervan kan zijn bij een werkgever die dat aanbiedt, of via de gemeente. Doordat je met een grote groep gezamenlijk bij een verzekeraar aansluit kan die verzekeraar in één keer zorg inkopen en dus een korting aanbieden. In 2019 was ongeveer 65% van de Nederlanders via een collectief aangesloten bij een verzekeraar.

Wat is het voordeligste voor u?

Zoals we al hebben gezien is een collectieve zorgverzekering lang niet altijd goedkoper. Maar wat is de voordeligste optie uzelf? Dat ligt geheel aan uw persoonlijke wensen en situatie. Een gezin kan bijvoorbeeld 200 euro per jaar besparen als zij zich particulier laten verzekeren. Roos kan u helpen bij het vinden van de verzekering die het beste bij u past. Wij kijken niet alleen naar de prijs maar ook naar uw persoonlijke situatie en uw wensen.

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Martijn Vrencken) een e-mail over dit artikel