Jouw financiën tijdens de corona crisis

Corona brengt voor veel mensen en huishoudens veranderen en financiële onderzekerheid in 2021. Ongeveer een vijfde van de mensen heeft te maken met een inkomens terugval sinds het begin van de corona crisis. De helft van de Nederlanders verwacht dat de corona crisis in enige mate zal leiden tot financiële problemen voor hun eigen huishoudens. Financiële uitdagingen werken voor mensen verlammend en geven financiële stress. Daar gaat Roos je bij helpen.

Vier op de tien hebben moeite met rondkomen

Uit onderzoek van Nibud komt naar voren dat corona vooral lange inkomens en mensen werkzaam in getroffen sectoren het financieel zwaar hebben. Ruim vier op de tien (43%) flexwerkers in Nederland heeft moeite met rondkomen, dit was eerder nog 36%.

Jouw financiële buffer voor onzekere tijden

Het is altijd verstandig om een financiële buffer op te bouwen om periodes zonder inkomsten op te kunnen vangen. Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken wordt duidelijk dat 28% van de Nederlanders onvoldoende geld achter de hand heeft om vier maanden zonder inkomsten op te kunnen vangen.

Meer geld achter de hand houden

Met de kennis van nu heeft 35% van de Nederlanders, spijt heeft van het te weinig geld achter de hand houden voor onverwachte gebeurtenissen. Bij jongeren tot 34 jaar zegt 56% dat ze liever meer hadden gespaard om tegenvallers tijdens de corona crisis op te vangen.

Organiseer je financiën

Om minder kwetsbaar te zijn voor je financiën is het belangrijk grip te hebben op je uitgaven en hulp te zoeken als je geld zorgen hebt.

Mensen die aan de slag gaan met hun financiën hebben als meest genoemde voornemens: sparen voor een buffer (43%) en minder onnodige uitgaven (37%). Daar helpt je Roos je mee.

Vergroot je financiële ademruimte met Roos

Onze missie is om meer financiële ademruimte te creëren voor Nederland. Nu en de komende tijd is deze missie relevanter dan ooit. Dat doen we samen, samen met jou en al de andere gebruikers.

Roos is is jouw slimme financiële assistent die helpt grip te houden en te besparen op je maandelijks terugkerende uitgaven zoals je energiecontract, verzekeringen, mobiele- en internet abonnement, maar bijvoorbeeld ook je abonnement op de sportschool, je fiets, maaltijdbox, Spotify en Netflix. Roos zorgt voor grip op je uitgaven.

Roos geeft je een seintje als je kan besparen of het beter kan maar geeft je ook slimme tips en suggesties zodat jij financieel fitter wordt. Wil je overstappen of verlengen, ik help je graag en regel het voor je. Ik zorg dat je zonder gedoe geld en tijd kan besparen.

Zeker weten dat je financieel goed zit, zonder omkijken.

De geldtips van Roos in de corona crisis

1. Betaal je vaste lasten altijd en op tijd

Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je (zorg)verzekering, huur, hypotheekrente en aflossing op je hypotheek, rente en aflossing op een lening en energierekening. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen. Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Betaal het bedrag dan zo snel mogelijk en bel de verzekeraar, verhuurder, hypotheekverstrekker, bank of energieleverancier.

2. Waar gaat je geld heen?

Zorg dat je weet waar je geld heen gaat. Zet je inkomsten uitgaven op een rij.

Tel je inkomsten bij elkaar op

Wat zijn je maandelijkse inkomsten uit loon, uitkering of pensioen. Vergeet niet regelingen als kinderbijslag of toeslagen waar je voor in aanmerking komt. Neem ook de voorlopige teruggaaf mee in je overzicht als je die van de Belastingdienst ontvangt.

Wat zijn je uitgaven

Kijk naar je vaste lasten en dagelijkse uitgaven. Je vaste lasten zijn kosten om te wonen (huur, of hypotheek) wat ben je kwijt aan je energiekosten, zorgverzekering en al die andere abonnementen die elke maand geld van je rekening afschrijven. Op deze kosten kan je niet zomaar bezuinigen en komen meestal maandelijks terug. Hier helpt Roos je bij.

Wat zijn je dagelijkse uitgaven aan boodschappen, kleding, vervoer en cadeautjes en tel die op per maand. Vergeet niet je reservering voor je belastingen die je moet betalen.

3. Hoe ziet jouw financiële plaatje eruit?

Trek je maandelijkse uitgaven van je inkomsten af. Dit bepaald hoeveel geld je overhoud en de kans om je buffer te vergroten en te sparen. Geef je meer uit dan er binnen komt, dan is het echt tijd om in actie te komen.

4. Kan je ergens op besparen?

Kan je geld besparen door bijvoorbeeld goedkopere abonnementen te nemen voor bijvoorbeeld je mobiele telefoon, je energiecontract of goedkopere verzekeringen. Dat kan Roos automatisch voor je in de gaten houden.

Waar gaan je dagelijkse uitgaven naar toe? Zijn alle uitgaven echt nodig, of kun je op sommige uitgaven besparen?

5. Check waar je recht op hebt

Heb je recht op toeslagen en voorzieningen? Zijn er lokale regelingen en kortingspassen van jouw gemeente waarmee je je voordeel kan doen. Dit kan je vinden op berekenuwrecht.nl. Nog niet alle gemeenten zijn in dit overzicht opgenomen.

6. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

Nu je minder vaak de deur uit gaat is het verleidelijk om bijvoorbeeld online kleding, spullen voor je huis of andere dingen te kopen. Vraag je bij elke aankoop af of je de spullen echt nodig hebt. Dit leidt al gauw tot belangrijke besparingen in deze tijden.

7. Heb je minder inkomen? Zoek een extra baan erbij

Bij sommige bedrijven gaat het minder, bij sommige juist beter en deze zoeken tijdelijk extra werknemers. In de zorg en op andere plekken zijn juist mensen nodig. Ga op zoek naar die (tijdelijke) baan om je financiële situatie te verbeteren en ook weer nieuwe kansen te creëren voor jezelf.

Grip op je financiën

Het advies van Roos. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en kijk waar je slim kan besparen. Daar helpen wij je graag bij. Hou je geld over, denk goed na hoe je deze extra financiële ademruimte kan gebruiken. Zo komen we samen de corona crisis financieel goed door.