Zijn jouw huishoudelijke uitgaven ook sterk gestegen?

De stijging van de kosten, groeiende inflate brengt veel financiële onzekerheid voor Nederlandse huishoudens. Financiële uitdagingen werken voor mensen verlammend en geven financiële stress. Daar gaat Roos je bij helpen.

De huishoudelijk uitgaven stijgen enorm, bovenop de vaste lasten die al eerder stegen. Een groeiend aantal huishoudens zit financieel klem vanwege de gestegen kosten.

Uit onderzoek van I&O research houdt ondertussen 55% (juli 2022) van de Nederlanders zijn uitgaven inmiddels wel beter in de gaten.

Voor kwart van de Nederlanders echt lastig om eindjes aan elkaar te knopen

Voor ongeveer een kwart van de Nederlanders is het echt lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Twee op de tien (19 procent) zeggen goed op de uitgaven te moeten letten om alles te kunnen betalen; dat zijn iets minder mensen dan in juni. Een groep van bij elkaar 5 procent kampt nu al met financiële problemen of denkt daar binnenkort in terecht te komen.

Uitgaven gestegen met € 188

De totale uitgaven van een gezin met 2 keer modaal inkomen zijn met € 188 zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar januari. Deze stijging komt vooral door de energiekosten die met € 128 zijn gestegen (bij gelijkblijvend verbruik). De boodschappen zijn voor dit gezin zo’n € 55 duurder geworden.

Een alleenstaande met een bijstandsuitkering in een niet energiezuinige woning (label E) ziet zijn energierekening ondanks de btw-verlaging verdubbelen naar bijna € 200 (bij gelijkblijvend verbruik). In de supermarkt is deze alleenstaande maandelijks € 30 meer kwijt vergeleken met vorig jaar.

Ruim 70 procent inkomen op aan vaste lasten

Op basis van de Nibud richtlijnen zijn huishoudens idealiter niet meer dan de helft van het inkomen kwijt aan de vaste lasten, afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie.

De uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen zijn momenteel zo hoog dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen. Als meer dan 70 procent van het inkomen iedere maand vast opgaat, blijft er nauwelijks budget over om geld opzij te zetten voor minder frequente uitgaven aan kleding, zorg of het opbouwen van een buffer.

Organiseer je financiën

Om minder kwetsbaar te zijn voor je financiën is het belangrijk grip te hebben op je uitgaven en hulp te zoeken als je geld zorgen hebt.

Mensen die aan de slag gaan met hun financiën hebben als meest genoemde voornemens: sparen voor een buffer (43%) en minder onnodige uitgaven (37%). Daar helpt je Roos je mee.

Vergroot je financiële ademruimte met Roos

Onze missie is om meer financiële ademruimte te creëren voor Nederland. Nu en de komende tijd is deze missie relevanter dan ooit. Dat doen we samen, samen met jou en al de andere gebruikers.

Roos is is jouw slimme financiële assistent die helpt grip te houden en te besparen op je maandelijks terugkerende uitgaven zoals je energiecontract, verzekeringen, mobiele- en internet abonnement, maar bijvoorbeeld ook je abonnement op de sportschool, je fiets, maaltijdbox, Spotify en Netflix. Roos zorgt voor grip op je uitgaven.

Roos geeft je een seintje als je kan besparen of het beter kan maar geeft je ook slimme tips en suggesties zodat jij financieel fitter wordt. Wil je overstappen of verlengen, ik help je graag en regel het voor je. Ik zorg dat je zonder gedoe geld en tijd kan besparen.

Zeker weten dat je financieel goed zit, zonder omkijken.

De geldtips van Roos in de corona crisis

1. Betaal je vaste lasten altijd en op tijd

Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je (zorg)verzekering, huur, hypotheekrente en aflossing op je hypotheek, rente en aflossing op een lening en energierekening. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen. Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Betaal het bedrag dan zo snel mogelijk en bel de verzekeraar, verhuurder, hypotheekverstrekker, bank of energieleverancier.

2. Waar gaat je geld heen?

Zorg dat je weet waar je geld heen gaat. Zet je inkomsten uitgaven op een rij.

Tel je inkomsten bij elkaar op

Wat zijn je maandelijkse inkomsten uit loon, uitkering of pensioen. Vergeet niet regelingen als kinderbijslag of toeslagen waar je voor in aanmerking komt. Neem ook de voorlopige teruggaaf mee in je overzicht als je die van de Belastingdienst ontvangt.

Wat zijn je uitgaven

Kijk naar je vaste lasten en dagelijkse uitgaven. Je vaste lasten zijn kosten om te wonen (huur, of hypotheek) wat ben je kwijt aan je energiekosten, zorgverzekering en al die andere abonnementen die elke maand geld van je rekening afschrijven. Op deze kosten kan je niet zomaar bezuinigen en komen meestal maandelijks terug. Hier helpt Roos je bij.

Wat zijn je dagelijkse uitgaven aan boodschappen, kleding, vervoer en cadeautjes en tel die op per maand. Vergeet niet je reservering voor je belastingen die je moet betalen.

3. Hoe ziet jouw financiële plaatje eruit?

Trek je maandelijkse uitgaven van je inkomsten af. Dit bepaald hoeveel geld je overhoud en de kans om je buffer te vergroten en te sparen. Geef je meer uit dan er binnen komt, dan is het echt tijd om in actie te komen.

4. Kan je ergens op besparen?

Kan je geld besparen door bijvoorbeeld goedkopere abonnementen te nemen voor bijvoorbeeld je mobiele telefoon, je energiecontract of goedkopere verzekeringen. Dat kan Roos automatisch voor je in de gaten houden.

Waar gaan je dagelijkse uitgaven naar toe? Zijn alle uitgaven echt nodig, of kun je op sommige uitgaven besparen?

5. Check waar je recht op hebt

Heb je recht op toeslagen en voorzieningen? Zijn er lokale regelingen en kortingspassen van jouw gemeente waarmee je je voordeel kan doen. Dit kan je vinden op berekenuwrecht.nl. Nog niet alle gemeenten zijn in dit overzicht opgenomen.

6. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

Nu je minder vaak de deur uit gaat is het verleidelijk om bijvoorbeeld online kleding, spullen voor je huis of andere dingen te kopen. Vraag je bij elke aankoop af of je de spullen echt nodig hebt. Dit leidt al gauw tot belangrijke besparingen in deze tijden.

7. Heb je minder inkomen? Zoek een extra baan erbij

Bij sommige bedrijven gaat het minder, bij sommige juist beter en deze zoeken tijdelijk extra werknemers. In de zorg en op andere plekken zijn juist mensen nodig. Ga op zoek naar die (tijdelijke) baan om je financiële situatie te verbeteren en ook weer nieuwe kansen te creëren voor jezelf.

Grip op je financiën

Het advies van Roos. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en kijk waar je slim kan besparen. Daar helpen wij je graag bij. Hou je geld over, denk goed na hoe je deze extra financiële ademruimte kan gebruiken. Zo komen we samen de corona crisis financieel goed door.