Energie
4 min leestijd

Energielabel wordt duurder in 2021: lees hier wat jij kunt doen

Vanaf 2021 wordt het toekennen van energielabels anders, en óók duurder. Check hier of jij dit jaar nog een energielabel aan moet vragen.

Nieuw energielabel in 2021

Vanaf 2021 wordt het toekennen van energielabels op een andere manier gedaan. Dit kan hogere kosten opleveren. Daarom kan het slim zijn als huizenbezitter om dit jaar nog een nieuw label aan te vragen.

Wat is een energielabel voor huizen?

Met het energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig je huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel zoals we dat nu kennen heeft 7 niveaus. Niveau A (groen) tot en met niveau G (rood), waarbij A staat voor het meest zuinig en G voor helemaal niet zuinig. Een energiezuinig huis met label A is goed geïsoleerd, heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Zo’n energiezuinig huis is beter voor het milieu en is op de lange termijn ook goedkoper.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Hoe verandert het energielabel?

Het energielabel zelf blijft hetzelfde. Maar de manier waarop het label aan je huis wordt toegekend, verandert vanaf 2021.

Energielabel aanvragen 2020

Nu is het zo dat je een online vragenlijst moet invullen, waarbij onder andere wordt gevraagd naar je woningtype, isolatie en zonnepanelen. Daarbij lever je bewijsstukken aan zoals facturen, verbouwingsfoto’s en een taxatierapport. Aan de hand van al deze gegevens wordt vervolgens een energielabel afgegeven. De aanvraag kost €7,50.

Energielabel aanvragen 2021

Vanaf 2021 moet het energielabel van je huis voldoen aan Europese regels, waarbij de energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m²). Vanaf januari vraag je het energielabel niet meer aan door zelf gegevens door te geven, maar komt er een energieadviseur langs om te bepalen welk label je woning krijgt. Deze adviseur neemt dan de kenmerken van je woning op, zoals hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en koeling. Op basis van de waarnemingen van de adviseur wordt het energielabel uiteindelijk afgegeven. De aanvraag kost in 2021 helaas niet meer €7,50, maar ongeveer €190,-. Het valt zoveel duurder uit omdat er dus daadwerkelijk iemand langskomt voor een keuring.

Wat heb je aan een goed energiekenmerk?

Het energielabel van je woning wordt steeds belangrijker, vooral op financieel gebied.
Triodos Bank heeft bijvoorbeeld al aangekondigd dat ze vanaf 1 augustus de hoogte van een lening voor een woning gaan koppelen aan het energielabel van het huis. Koop je een woning met energielabel C of lager, dan kan je bij hen nog maar 90% van het aankoopbedrag lenen in plaats van 100%. Maar als je direct na het kopen van een huis gaat verduurzamen, dan wordt de lening bij Triodos Bank juist voordeliger. Als je de stap zet naar energielabel B of hoger, kun je zelfs tot 106% van het aankoopbedrag lenen.

Tips om je energielabel te verhogen

Met onderstaande tips krijg jij het label van G helemaal naar A.

  • Tip

   Doe een gratis energiecheck.

   Veel gemeenten bieden dit aan. Een adviseur komt bij je langs en gaat samen met jou kijken wat je kunt doen om energie te besparen.

  • Tip

   Neem een HR-combiketel.

   Vervang je VR ketel door een energiezuinige HR-ketel. Zo ga je al snel van label G naar F.

  • Tip

   Investeer in isolatie.

   Het energielabel verbeteren kan door vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Als je alle vormen van isolatie optimaliseert, kun je van label F helemaal naar C.

  • Tip

   Schaf Dubbel HR++ glas aan.

   Via ramen met enkel glas gaat de meeste warmte verloren. Met dubbel glas bespaar je veel op de energiekosten. Vooral met HR++ of HR+++ glas kan de besparing flink oplopen. Ook maak je de sprong van label C naar B.

  • Tip

   Ga voor duurzame energie.

   Als je zonnepanelen en eventueel een hybride warmtepomp kunt plaatsen, komt je woning in aanmerking voor Energielabel A als je deze (en alle bovenstaande opties) plaatst.

Energielabel tips

Een groen energielabel heeft dus een positief effect op de waarde en verkoopprijs van je woning. Daarnaast verhoogt het je leefcomfort enorm. Kortom: een groen energielabel brengt enorm veel voordelen met zich mee!

Zo, nu weet je hoe je dit jaar nog op een goedkope manier een energielabel kunt aanvragen en wat je kunt doen om een zo goed mogelijk energielabel te krijgen!

Nog een goede tip? Lees hier alle voordelen van een slimme meter voor je energie.

Wil je nog meer besparingstips?

Daar is Roos voor! Roos is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert je maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft daarmee financiële ademruimte. Zo hou je geld over voor de echt leuke dingen in het leven. Hoe werkt dat? Roos zet al lopende abonnementen op een rijtje en stuurt een seintje met een beter voorstel zodra er een verloopt. Is je contract verlopen? Kies dan het beste aanbod, team Roos regelt de overstap, verlenging of opzegging. Dat bespaart jou geld en tijd.

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

Bron: Energielabel (Milieu Centraal)

 

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel