Energie
2 min leestijd

Vrolijke energielabels verwarren consument

De kleurrijke stickers van de energielabels, maken de witte wasmachines in winkels een stukje vrolijker. Maar wat betekent het eigenlijk als je wasmachine energielabel A heeft, als inmiddels al A +++ bestaat? Is het dan uiteindelijk toch een D’tje onder de A’tjes? Verwarrend. Roos zocht het uit.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is een (door de Europese Unie) verplicht logo waarop je kunt aflezen wat het energieverbruik is van het elektrische apparaat. Bij vaatwassers en wasmachines staat op het energielabel ook informatie over het watergebruik. Tevens hebben ook auto’s en huizen een energielabel.

Energielabel verplicht voor huishoudelijke apparaten

De volgende apparaten moeten een energielabel hebben:

  • koelkasten;
  • vriezers;
  • wasmachines;
  • droogtrommels;
  • was- en droogcombinaties;
  • vaatwasmachines;
  • tv’s;
  • ovens;
  • lampen;
  • airconditioners.

Klassen A tot en met G

Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparaten kunnen ook A++ of A+++ krijgen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zeer zuinig omgaat met water.

Nieuwe energielabels

Apparaten worden steeds zuiniger. Sinds de introductie van het energielabel in 1992, zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van energiezuinigheid. Daardoor is er een groot verschil ontstaan tussen apparaten met het energielabel A. Er zijn apparaten die onder het oude energielabelsysteem energielabel A kregen, maar die vergeleken met nieuwe apparaten niet meer zo zuinig zijn. Om die reden zijn de energielabels door de Europese Unie herzien en zijn er sinds 2011 nieuwe energielabels van kracht. Apparaten die een ouder label hebben, mogen dat houden. Zij hoeven dit niet om te zetten naar het huidige label.

Vergelijken energielabels lastiger geworden

De overgang naar een nieuwe energielabel heeft het vergelijken lastiger gemaakt. Er bestaat nu bovenop het energielabel A, drie nieuwe energielabelklassen: A+, A++, en A+++ (zuinigst). Het maakt voor het energieverbruik flink uit welke klasse je kiest. Zo is een koelkast met label A+++ twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+.
Op dit moment zijn er nog apparaten met de oude labels in de winkels. En deze zijn niet 1 op 1 met de nieuwe energielabels te vergelijken. Dit komt omdat op het oude energielabel het elektriciteit- en waterverbruik vermeld staat per cyclus en op het nieuwe energielabel het verbruik per jaar. De EU gaat daarbij uit van 280 vaatwasbeurten per jaar, 220 wasbeurten, en 160 droogbeurten. Ook sluipverbruik (stroomverbruik tijdens stand-by en uit) is meegerekend. Hierdoor kan het zijn dat de zuinigste koelkasten en vriezers volgens de huidige classificatie een A+++ krijgen en met de oude classificatie een A++.

In de toekomst A++++++++?

Over een poosje zijn de oude energielabels verdwenen, maar tot die tijd blijft het wel een beetje verwarrend. En misschien is het dan wel weer zaak om de energielabels opnieuw te herzien, omdat dan de apparaten nog zuiniger zijn geworden. Is er dan een energielabel A+++++++++?

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel