Energie
4 min leestijd

Energie vergelijken: Roos helpt je graag

Een avondje zonder plannen? Fijn, op de bank met een wijntje, laptop op de schoot, en… energiedeals vergelijken? Bah. Veel Nederlanders besteden hun vrije tijd liever aan leukere dingen, en vergeten vaak op tijd over te stappen van energie. Dat is begrijpelijk, maar wel zonde… Overstappen kan je namelijk wel € 400 per jaar opleveren. Daarom helpt Roos je!

Je bent op zoek naar het beste energiecontract. In dat geval moet je aanbiedingen voor energie vergelijken. Maar hoe? Roos hoopt met dit artikel alle vragen weg te nemen en het jou zo makkelijk mogelijk te maken. Want wat houdt een variabel energietarief precies in? En is grijze stroom altijd goedkoper dan groene? Roos vertelt het je!

Energie vergelijken

Besparen gaat super simpel bij Roos. Als het tijd wordt om over te stappen, krijg je van Roos de 3 beste energiedeals in je mailbox. Energieleveranciers en energiedeals vergelijken, hoef je dus vanaf nu niet meer zelf te doen. Roos gaat aan de hand van jouw voorkeuren op zoek naar de scherpste aanbiedingen. Jij hoeft dus alleen maar te bedenken hoe je droomcontract eruit ziet.
Zet hier een contractwekker voor energie, geef je voorkeuren voor je nieuwe contract door, en klaar!

Overstappen energie

Als de einddatum van je contract nadert, bezorgt Roos je 3 energiedeals die helemaal bij jou passen. Wat je voorkeuren ook zijn, Roos zal alle aanbieders van energie vergelijken en de beste daaruit selecteren. Ze geeft je bovendien persoonlijk advies. Zo weet je altijd dat je de best mogelijke deal te pakken hebt. Wil je overstappen of je contract verlengen? Ook dat regelt Roos voor je.

Gemiddeld energieverbruik

Voor je je voorkeuren voor je droomcontract invoert, vraagt Roos je wat je energieverbruik is. Je kunt gewoon het gemiddeld verbruik kiezen, maar het is natuurlijk wel handig om je eigen gegevens in te vullen. Zo weet je zeker dat de prijzen van de aangeboden pakketten helemaal op jouw situatie toepasbaar zijn.

Looptijd energiecontract

Je hebt de keuze tussen een onbepaalde duur, en een bepaalde duur (van 1 tot 5 jaar). Bijna 90% kiest voor een jaarcontract. Roos raadt ook jou aan om elk jaar opnieuw over te stappen, om steeds de beste deal te krijgen. De energiemarkt verandert namelijk ontzettend snel, en elk jaar overstappen is met Roos helemaal geen grote opgave. Zet meteen een wekker voor je nieuwe energiecontract, dan ontvang je over een jaartje alleen nog scherpere deals. Zo doen wij het energie vergelijken en jij het besparen! Een contract voor onbepaalde duur kun je opzeggen wanneer je wilt, maar is daarom ook meestal duurder.

Vast of variabel tarief

Je kunt hebt de keuze tussen een vast of variabel of prepaid contract. Dit zijn de verschillen:

  • Vaste energietarieven

  De tarieven van dit contract zijn van tevoren vastgesteld, en veranderen niet gedurende de looptijd van het contract. De prijs kan dus niet verhogen, maar ook niet verlagen.

  • Variabele energietarieven

  De energietarieven van dit contract kunnen elk half jaar veranderen. Dit contract heeft van tevoren vastgestelde energietarieven, die gedurende de looptijd van het contract ieder half jaar veranderen, gebaseerd op de verandering van de olieprijzen.

  • Prepaid energie

  Een prepaid energiecontract kun je elk moment opzeggen. En de naam verklapt het al een beetje: met dit soort contract waardeer je iedere maand op, met een door jou gekozen bedrag aan energie. Benieuwd naar hoe prepaid energie precies werkt? Roos legt het in dit artikel verder uit.

Duurzaamheid: groene of grijze stroom vergelijken

Kies je voor groene of grijze stroom? Om een goede keuze te maken, is het handig om precies te weten wat het verschil is. Dat ligt in de herkomst van die energiesoorten. Grijze stroom wordt opgewekt op een niet-duurzame manier met fossiele brandstoffen, zoals steenkool, gas en kernenergie. Groene stroom daarentegen heeft duurzame energiebronnen zoals wind-, zonne-energie, waterkracht en biomassa. Dat zijn bronnen die nooit opraken, en geen of weinig CO2-uitstoot veroorzaken. Grijze stroom doet dat wel, en is dus meer belastend voor het milieu.

Omdat de overheid bedrijven die groene stroom maken geld geeft, hoef je voor groene stroom nauwelijks of niet meer te betalen. Meer weten over duurzame energie? Dit artikel gaat er dieper op in.

Goedkope of dure energie vergelijken?

Goedkope of dure energie? Dat is een vraag die je bij het invullen van je voorkeuren niet tegenkomt. Niemand wil een hoge energierekening, dat spreekt voor zich. Roos kijkt wel naar wat het best bij je past. Op basis van jouw wensen presenteert Roos je alleen de 3 allerscherpste aanbiedingen!

De laatste stap: algemene voorwaarden

Roos raadt iedereen aan om de algemene voorwaarden van een energiecontract door te nemen als je energie gaat vergelijken. Let hierbij op het volgende:

  • Wat gebeurt er op het einde van de looptijd van je contract?
  • Kun je zonder kosten overstappen?
  • Krijg je een boete als je eens te laat betaalt?
  • Wat is de opzegtermijn?

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel