Energie
2 min leestijd

Alles over duurzame energie

Je vindt duurzaamheid belangrijk en je besluit wat meer onderzoek te doen naar groene energie. Dan kom je er toch al gauw achter dat er een hoop gesjoemel is met dit soort stroom, en dat je je ineens aan het verdiepen bent in waterkrachtcentrales in Noorwegen. Hoe zit het nou precies met duurzame energie en waar ben je aan het juiste adres voor groene stroom? Roos legt het graag voor je uit.

 

Wat is duurzame energie precies?

Je kunt in Nederland kiezen uit grijze stroom en groene stroom. Stroom komt toch overal hetzelfde uit het stopcontact? Dat denken veel mensen. Maar het verschil tussen grijze en groene stroom ligt in de herkomst ervan. Groene stroom is opgewekt uit duurzame energiebronnen (wind-, zonne-energie, waterkracht en biomassa) en grijze uit fossiele brandstoffen (gas, steenkool en kernenergie).
Stroom is zoiets ontastbaars, dat het heel moeilijk te controleren is of groene stroom ook daadwerkelijk ‘groen’ is. Het ziet er dan immers niet opeens groen uit… Daarom is er een Europees systeem bedacht om groene stroom te erkennen: de GvO (Garantie van Oorsprong).

Wat zijn GvO’s?

Dit Europese systeem om groene stroom te erkennen zit zo in elkaar dat bijvoorbeeld de eigenaar van een windpark een groengarantie krijgt voor elke duizend kWh die hij opwekt. Deze GvO’s kunnen verhandeld worden en de energieleveranciers kunnen deze GvO’s kopen van deze windparkeigenaar. Om groene energie aan te mogen bieden, moet een energiebedrijf over voldoende GvO’s beschikken. Die mag de energieleverancier ook importeren uit landen met een overschot aan GvO’s, zoals Noorwegen of IJsland.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Waarom hebben wij met watercentrales in Scandinavië te maken?

In Nederland is de vraag naar groene energie groter dan het aanbod. Het is veel populairder dan in andere Europese landen.
Er heerst op dit moment een tegenstrijdige situatie in Europa. Enerzijds is er een overschot aan GvO’s, en anderzijds zijn de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie nog niet gehaald.
Nederlands energiebedrijven met een kolencentrale kopen op dit moment GvO’s op bij Noorse waterkrachtcentrales, onder de noemer ‘groene’ stroom. De energievrager met goede intenties krijgt dus grijze stroom — want opgewekt door de kolencentrale — die op papier wel groen is. Een Noors huishouden krijgt dan groene stroom, die op papier grijs is. Snap je het nog?
90 procent van het overschot aan GvO’s komt vanuit de waterkrachtcentrales uit Scandinavië. Deze zijn 10 jaar geleden gebouwd. Op dit moment heeft de vraag naar groene stroom vanuit Nederland dus nog niet geleid tot het investeren in nieuwe duurzame initiatieven voor groene stroom hier. Het enige wat het teweeg heeft gebracht is een slimme ruilhandel van grijze stroom en groene stroom.

Waar moet je op letten bij het kiezen voor duurzame energie?

In de huidige situatie is het zo dat als je voor groene energie kiest bij je energieleverancier, je hoogstwaarschijnlijk dus investeert in de ruilhandel van GvO’s. De waterkrachtcentrales in Scandinavië zijn 100 jaar geleden gebouwd en het kiezen voor groene stroom heeft geen enkele invloed op de huidige situatie. Wél als je specifiek voor duurzame energie van Nederlandse bodem kiest. Op dit moment wordt 12 procent opgewekt vanuit duurzame energiebronnen. Meer vraag naar deze groene stroom, betekent dat er meer aanbod gecreëerd moet worden en er ook nieuwe investeringen worden gedaan om die energie op te wekken.

Wekelijks bespaartips via de mail?

Roos schrijft over alles wat te maken heeft met energie, verzekeringen, mobiel en meer! De beste bespaartips en handige checklists direct in je mailbox ontvangen?

    Afmelden kan altijd! We verwerken je gegevens volgens ons Privacybeleid.

     

     

    In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

    Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

    Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

    Mail mij iedere dag een bespaartip!


      Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

      Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel