Mobiel
4 min leestijd

Evolutie van de mobiele telefoon: van Snake naar apps

Roos herinnert het zich nog goed. Pakweg 15 jaar geleden was je ‘supercool’ met een gedownloade ringtone op je gsm en een gepimpt ‘frontje’. Toen werd de markt nog gedomineerd door merken zoals Nokia, Motorola en Sony Ericsson. De belangrijkste ‘features’ waren toen de zaklantaarn en verslavende spelletjes zoals Snake. Dit alles gehuld in een hip design met of zonder klep… Hoe staan die merken er anno 2014 voor?

Een antwoordapparaat is toch prima?

Sinds begin jaren negentig, met de start van het gsm-netwerk, is het aantal personen met een mobiele telefoon explosief gestegen. Het ging zo ver dat het nu bijna onbedenkelijk is om met iemand af te spreken op een drukke plek zonder de hulp van een mobieltje.
Niet iedereen zag direct de handigheid van de mobiele telefoon.

Met of zonder klep?

Rond het jaar 2001 kon je toch moeilijk meer om de mobiele telefoon heen. De o zo bekende Nokia 3310 kwam in het jaar 2000 uit en ging in totaal 126 miljoen keer over de toonbank. Hiermee is de 3310 één van de populairste telefoons aller tijden. Een telefoon kon in die tijd alleen maar gebruikt worden om te sms’en en natuurlijk telefoneren. Het kiezen voor een bepaalde telefoon gebeurde toen eigenlijk alleen op basis van uiterlijke verschijnselen zoals de zichtbaarheid van de antenne, en klep of geen klep.

Nokia – Connecting people

Het is moeilijk om iemand te vinden die ouder is dan 25, bij wie het merk Nokia geen nostalgische gevoelens oproept. Het woord gsm liep toen bijna synchroon met Nokia. Met zijn onverwoestbare kwaliteit was deze oerdegelijke telefoon van de Finse fabrikant zo’n 15 jaar geleden koploper op de gsm-markt. De Nokia 3310 was een regelrechte hit, ook door het zeer verslavende spelletje Snake en de functie om zelf ringtones te maken. Toen in 2007 de eerste smartphones van Apple en Samsung op de markt kwamen, ging het bergafwaarts met Nokia.
Het smartphone-aandeel van Nokia bereikte in 2012 een dieptepunt van ongeveer 3 procent. In 5 jaar tijd verloor Nokia de positie van absolute marktleider naar weinigzeggend bedrijf. In september 2013 nam Microsoft de mobiele tak van het bedrijf over. Nokia werkt op dit moment alleen nog verder op het gebied van netwerkinfrastructuur (5G), navigatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Microsoft kwam dit jaar met een de Nokia 130 op de markt voor een spotprijs van 19 euro. Dit toestel (zonder camera) doet erg denken aan de onverwoestbare modellen uit de jaren rondom 2005. Een solide telefoon met mp3-speler, video-ondersteuning, radio en een zaklamp (ledverlichting aan de achterzijde). Met een volle accu (1020 mAh) kun je 16 uur film kijken of 48 uur muziek luisteren, en met diezelfde volle accu kan de Nokia 130 meer dan een maand (36 dagen) stand-by blijven. Het toestel heeft geen internetverbinding en is speciaal ontwikkeld voor landen waar mobiele telefoons nog steeds aan lage prijzen worden verkocht. Het toestel is nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Motorola – Hello Moto!

De allereerste mobiele telefoon in de wereld was de DynaTAC 8000X van Motorola. Die woog bijna een kilo! Tegenwoordig weegt een mobiele telefoon gelukkig wat minder: rond de 100 gram. Later werd Motorola bekend om het platte design van de populaire RAZR-lijn en de hysterische ringtones. Natuurlijk was de begroeting ‘Hello Moto’ episch. Dit alles zorgde er mede voor dat de totale verkoop van de Motorola lijn meer dan 110 miljoen stuks bedroeg. Hiermee was Motorola na Nokia de tweede belangrijke speler in de markt van mobiele communicatie.

Ook Motorola zag de omzet vanaf 2009 dalen en begon net als Nokia zware verliezen te lijden. Op 15 augustus 2011 is de mobiele telefoontoestellen tak van Motorola, Motorola Mobility, voor $ 12,5 miljard overgenomen door Google Inc. In 2014 verkocht Google de telefoondivisie door aan Lenovo, maar het behield zelf een deel van de patenten.
Nu is Motorola weer terug in Nederland met de Motorola Moto X. Met het al eerder uitgeven Moto G, probeert het bedrijf zijn positie terug te winnen in de markt van smartphones.
Ook werkt Motorola mee aan zeer ambitieuze projecten zoals Project Ara. Hier wordt in een open source omgeving gebouwd aan een telefoon met losse componenten. Dit idee, Phonebloks, is van de Nederlander Dave Hakkens. Zijn doel is om het elektronische afval terug te dringen, door stukke telefooncomponenten gemakkelijker te kunnen te vervangen of repareren, en minder nieuwe telefoons te kopen.

Sony

De kanariegele Ericsson met uitklapmicrofoon was een uitblinker begin 21ste eeuw. Later voegde het Zweedse bedrijf zich in een joint venture samen met het Japanse Sony. Pas in 2007 werd deze samenwerking echt succesvol en verkocht Sony Ericsson maar liefst 103,4 miljoen telefoons. In dit jaar werd een omzet geboekt van 12,9 miljard euro met een winst van 1,5 miljard euro. Toch verloor Sony Ericsson al snel weer terrein door de komst van de iPhone in 2007. In de jaren die volgden, kon Sony Ericsson de ontwikkeling van nieuwe toestellen nauwelijks bijhouden. Nieuwe toestellen kwamen te traag op de markt, en hierdoor was er te veel ruimte ontstaan voor nieuwe spelers als Apple. Sony Ericsson richtte zich vooral op muziekdiensten, zoals de Sony Ericsson Walkman aantoont: een telefoon waarmee je 30 uur aan een stuk muziek kon luisteren. In zijn laatste smartphones knipoogt Sony Ericsson nog steeds naar dit populaire toestel door de Walkman App. Een dienst waar je ongelimiteerd muziek mee kan luisteren voor een maandelijks bedrag.
In 2011 heeft Sony het aandeel van Ericsson gekocht, en daarmee is het bedrijf nu volledig in handen van Sony.
Sony releaset een aantal nieuwe modellen in het najaar van 2014.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel