Mobiel
3 min leestijd

Goedkope smartphone: een goede keuze?

‘Goedkoop is duurkoop’, hoort Roos vaak. Maar hoe zit het met goedkope smartphones? Roos wil weten of je met een klein budget wel een goede telefoon kan kopen, en waar de verschillen tussen een duur en een goedkoop toestel liggen.

Ouderwetse gsm’s worden erg zeldzaam. Alleen bellen en sms’en was jaren geleden prima, maar nu ook Roos haar oma lustig mee whatsappt en skypet, lijkt de gsm toch wat voorbijgestreefd. De klassieke Nokia 3310 wordt nu vervangen door betaalbare Android telefoons, waarmee je voor een lage aanschafprijs wel mobiel internet kan gebruiken. Een goedkope smartphone van 200 euro kan vaak bijna hetzelfde als eentje die drie keer zoveel kost. Maar waar komt dat grote prijsverschil dan eigenlijk vandaan?

Het verschil tussen een goedkope en duurdere smartphone

Als je twijfelt tussen een goedkope en een dure smartphone, is het handig om te weten wat nou precies het verschil is tussen die twee. Roos zette haar speurhoed op, en kwam te weten dat het grootste verschil tussen een goedkope en een dure smartphone zit in de processor, de camera en het kleurendisplay.

De processor

Een processor kan je vergelijken met de hersenen van een mens, of de motor van een auto. Een processor is dus een belangrijk onderdeel van je telefoon dat bepaalt hoe snel je besturingssysteem werkt. De snelheid van zo’n processor wordt uitgedrukt in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz). Een goedkope smartphone heeft meestal een enkele processor: single-core. De beste smartphones hebben nu al dual-core of quad-core processors, en zijn daardoor sneller.

Het kleurendisplay

Een goedkope smartphone heeft meestal een kleiner en minder goed display dan een duurdere. De Samsung Galaxy Gio heeft bijvoorbeeld een display van 3,2 inch, terwijl de Samsung Galaxy S3e een display heeft van 4,8 inch HD Super AMOLED. Een goed display heeft een scherper beeld, en beter kleurgebruik.

De camera

Je raadt het al: hoe duurder de smartphone, hoe beter de camera. Sommige smartphones hebben al een resolutie van 41 megapixels, maar de regel ‘hoe meer, hoe beter’ is hier niet van toepassing.

Lees meer over de mythe van de megapixel!

Wat vind jij belangrijk?

Ook wat betreft formaat, batterij, opslagruimte voor data, besturingssysteem en speakers doen de goedkope toestellen onder voor hun duurdere broertjes. De specifieke kwaliteit verschilt natuurlijk per telefoon. Zolang je je bewust bent van de zwakke en sterke punten van je toestel, is een goedkopere smartphone een prima optie. Maak je vooral foto’s om te snapchatten of aan je moeder te tonen dat je wel degelijk groenten eet? Of vind je wazige foto’s wel charmant? Dan hoef je niet voor de allerbeste camera te gaan. Wil je wel haarscherpe foto’s kunnen maken of al die apps kunnen downloaden, dan kun je beter in een hogere prijscategorie kijken.

Spreid de kosten

Als je toch dat iets duurdere toestel wilt maar je budget het niet helemaal toelaat, kun je met een abonnement met telefoon de kosten spreiden. Ook kun je de kosten van dat abonnement laag proberen te houden. Een kleinere databundel kun je bijvoorbeeld compenseren door het gebruik van wifi.

Vind jouw goedkope smartphone

Wat is nu jouw perfecte goedkope smartphone? Eindeloos scrollen door vergelijkingssites om dat uit te zoeken hoeft niet meer. Roos helpt je graag! Zet een contractwekker voor je huidige contract en geef Roos je voorkeuren en eisen voor je nieuwe toestel (en eventueel contract). Zij zoekt voor jou de allerbeste deal uit!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel