Energie
6 min leestijd

Energie vergelijken met zonnepanelen

Je hebt zonnepanelen op je huis of denkt hierover na. Dan moet je daar wel rekening mee houden bij het vinden van je nieuwe energiecontract. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geven we je 6 tips over energie vergelijken met zonnepanelen.

Heb jij zonnepanelen op je huis of denk je erover na om deze te installeren? Dan moet je daar rekening mee houden bij het vergelijken van je energie. Veel mensen weten echter niet precies hoe en waar je dan op moet letten. In dit artikel geven we je 6 tips over energie vergelijken met zonnepanelen.

Tip 1: Je verbruikte en opgewekte energie uit zonnepanelen vergelijken

Zoek je opwekking en je verbruik van het afgelopen jaar op. Deze vind je terug op je jaarnota. Ga hierbij uit van de opwekking en het verbruik van een volledig jaar. Als je de zonnepanelen nog niet een volledig jaar hebt, reken het verbruik en de opwekking dat je hebt dan om naar een volledig jaar. Vaak geeft de installateur ook een schatting van je jaargebruik en -opwekking bij het installeren van de panelen, dus je kunt ook deze cijfers gebruiken.

Tip 2: Salderen kun je leren

Leveranciers zijn verplicht de energie die je opwekt te verrekenen (salderen) met de energie die je verbruikt. Als je bijvoorbeeld 600 kWh opwekt en 800 kWh verbruikt, dan is de leverancier verplicht jou 600 kWh tegen het volledige tarief inclusief belastingen te betalen. Omdat jij zelf energie opwekt, hou je een netto energierekening van 200 kWh over. Dit betaal jij dan tegen het normale tarief van je leverancier.

Hoe de saldering gedaan wordt verschilt per energiebedrijf en meter die je hebt. Afhankelijk van of je een enkele meter, dubbele meter of slimme meter hebt, is de berekening eenvoudiger of juist ingewikkelder. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden in je vergelijking. Online kun je vinden hoe de verschillende energieleveranciers dit doen. Roos weet het ook, dus wij nemen het voor je mee in onze vergelijking! Wel zo makkelijk.

Tip 3: Let op de tarieven bij het energie vergelijken met zonnepanelen

Als je stroom opwekt met zonnepanelen, neem je minder of geen stroom af van je energieleverancier. Het is dus niet alleen belangrijk om te kijken wat de energie die een leverancier aanbiedt kost, maar ook hoeveel de leverancier jou betaalt voor jouw opgewekte kWh’s. De hoogte van deze vergoeding verschilt namelijk per energieleverancier:
– Sommige leveranciers hanteren een vast tarief, maar er zijn ook leveranciers die het normale leveringstarief gebruiken.
– Sommige leveranciers doen dit inclusief BTW en andere doen dit exclusief BTW.
– Ook stellen enkele leveranciers een maximum aan het aantal kWh die je vergoed krijgt voor het terugleveren.

Het is altijd belangrijk om naar het leveringstarief en de vaste leveringskosten te kijken bij het afsluiten van een energiecontract. Deze verschillen tussen leveranciers kunnen zo groot zijn dat een eventuele terugleververgoeding die je ontvangt je soms netto niet lager doet uitkomen.

Tip 4: Het beste moment om over te stappen

Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen is het vaak beter om pas over te stappen als je zoveel mogelijk van je opgewekte stroom kan salderen. Als je je contractperiode vlak voor de winter start, dan is het vaak niet verstandig om direct na de winter over te stappen. In de winter heb je namelijk relatief veel stroom verbruikt en weinig opgewekt. Het is dan verstandiger om even te wachten tot het verbruik zoveel mogelijk verrekend kan worden met de opwekking.

Zit je al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan kan het zijn dat je gastarief en je vaste leveringskosten zo hoog zijn dat het zelfs in bovenstaande situatie voordeliger is om direct over te stappen. Je opgewekte energie levert dan niet genoeg op ten opzichte van de hoge gas & stroom- en vaste leveringskosten. Het is dan slimmer om zo snel mogelijk een nieuwe leverancier te kiezen met lagere tarieven. Roos zegt het vaker, klantloyaliteit wordt vaak niet beloond. Overstappen dus!

Weet je niet precies wat het beste moment is om over te stappen? Vraag het dan aan Roos. Het team heeft jaren ervaring en kan jou precies vertellen wat het beste moment voor jou is en dit meenemen bij het energie vergelijken met zonnepanelen.

Tip 5: Het termijnbedrag bij zonnepanelen

Het termijnbedrag betaal je elke maand aan je energieleverancier voor je energieverbruik. Het nieuwe termijnbedrag van je energieleverancier wordt berekend op basis van het Standaard Jaarverbruik (SJV). Stap je over van energieleverancier, dan zegt de nieuwe energieleverancier de oude op. De nieuwe leverancier krijgt helaas meestal geen inzicht in het voorgaande verbruik op het adres van de partij waar je het energiecontract hebt afgesloten. Totdat je echt klant bent geworden kan de energieleverancier dit verbruik ook niet ophalen. De nieuwe energieleverancier maakt tot die tijd gebruik van het Standaard Jaarverbruik (SJV) totdat het beter inzicht heeft in je verbruik.

Omdat het een schatting is, kan het termijnbedragvoorstel van je nieuwe energieleverancier afwijken van wat je uiteindelijk gaat betalen. Als je zonnepanelen hebt, is het waarschijnlijk dat dit bedrag in eerste instantie een stuk hoger is. Dit komt dus doordat het SJV dat de leverancier gebruikt geen rekening houdt met de opgewekte energie van jouw zonnepanelen. Maar geen zorgen, wat je maandelijks teveel betaalt, krijg je aan het einde van het jaar terug. Roos adviseert je om na een aantal maanden contact op te nemen met je leverancier om aan te geven dat er zonnepanelen zijn geplaatst. Zij kunnen dan je termijnbedrag verlagen.

Tip 6: Kies je (slimme) meter slim!

In de komende jaren wordt in alle huishoudens een slimme meter geplaatst. De huidige salderingsregeling geldt nog tot 2023 en verandert daarna in een toeslagregeling. Het kan daarom voor zonnepaneelbezitters gunstiger zijn om een oude meter die kan terugtellen te houden. Op een oude meter kun je niet precies zien wat er is afgenomen en wat er is opgewekt. Daarom weet je nooit precies hoe het voor jou uitpakt. Je kunt voor jezelf nagaan of het slimmer is om je oude draaischijfmeter (Ferrarismeter) te laten zitten, maar gezien 1) de meter waarschijnlijk verouderd is, 2) slimme meters tegenwoordig gratis geplaatst worden en 3) de regeling vanaf 2023 nog onbekend is, is de kans groot dat een slimme meter geen slechte zet is. Een slimme meter geeft je ook meer inzicht in je eigen energie-opwekking en -verbruik.

Energie vergelijken met zonnepanelen? Roos helpt je op weg!

Roos weet alles over de huidige energiemarkt. Ze kent alle aanbieders, alle voorwaarden én alle aanbiedingen! Hier kun jij van profiteren. Zo hoef je (bijna) niets te doen, maar ben je wel verzekerd van het beste energiecontract. Zelfs met zonnepanelen!
Hoe het werkt? Doorloop simpelweg de stappen op onderstaande link en je weet binnen een paar minuten waar je aan toe bent.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Meer weten over groene energie? Op de website van Roos kun je alles leren. Zo lees je hier bijvoorbeeld meer over groene energie vergelijken, de groene aanbieder Vrijopnaam, en alles over de slimme meter.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel