Energie
3 min leestijd

Hoe vergelijk je groene stroom? Roos legt het uit

Jij wilt ook je steentje bijdragen aan een duurzame samenleving met de keuze voor jouw energieleverancier. Maar wat is nou een duurzame energieleverancier en wat is nou precies groene en grijze stroom. Roos zocht het voor je uit.

De groenste energieleveranciers

Jaarlijks onderzoeken Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 31 leveranciers zodat jij een goede keuze kan maken voor de groenste stroom.

Groene energieleveranciers vergeleken

Bron: Wise Nederland.

Deze ranglijst komt tot stand door de naar de duurzaamheid van het hele energiebedrijf te kijken. Hoeveel draagt het energiebedrijf bij aan de energie transitie in plaats van te kijken bij de afzonderlijke producten van het bedrijf. De groenste energieleveranciers leveren bijna alleen maar stroom opgewekt met windmolens en zonnepanelen en duurzame biomassa. Hoe de stroom van jouw energiecontract is opgebouwd wordt vermeld op het contract.

Pluspunten duurzame energieleveranciers

Duurzame bronnen als zonne- en windenergie krijgen punten voor duurzaamheid. Deze energiebronnen zijn duurzaam beschikbaar en hebben de minste schadelijke milieueffecten. Stroom uit waterkracht krijgt duurzame pluspunten, maar grote centrales niet zoveel. Dit komt doordat afdammen van rivieren schadelijk is voor de visstand en ecosystemen. Ontmantelen en verkopen van energiecentrales levert pluspunten op, verkoop ervan veel minder.

Bij biomassa wordt gekeken of deze duurzaam is. We maken onderscheid tussen biomassavergisting mét en zonder nutriëntenterugwinning. ‘Zonder’ is niet best, want er komt meer methaan (sterk broeikasgas) vrij. Biomassa in de vorm van hout krijg geen punten meer, tenzij het hout voldoet aan in het Energieakkoord vastgelegde duurzaamheidscriteria. Hout is in ieder geval veel minder duurzaam dan de andere alternatieven.

Minpunten duurzame energie

Fossiele brandstoffen krijgen minpunten. Gas en kolen spelen hebben grote invloed op het milieu en ook op lokale gemeenschappen en mensenrechten. Om de CO2-uitstoot te beperken zullen gascentrales ook moeten sluiten. Kern energie is gezien de risico’s en het afval probleem (het afval blijft honderden jaren radioactief) niet als duurzaam.

Alleen stroomleveranciers die direct bij de bron inkopen kunnen een duurzaamheidsscore van 10 verdienen.

Groene en vergroende stroom

Er worden twee verschillende soorten groene stroom aangeboden door energieleveranciers. Echte groene stroom en grijze stroom die groen is gemaakt, dat wordt vergroende stroom genoemd.

Grone stroom komt uit duurzame bronnen als waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Vergroende stroom, of grijze stroom die groen is gemaakt, is niet duurzaam opgewekt maar groen gemaakt door certificaten die uit het buitenland komen. Grijze stroom, die niet duurzaam is wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen en is enig en niet uitputtend.

Groene energie certificaten komen voornamelijk uit Noorwegen. Duurzame energie is daar verplicht, en daarom hebben bedrijven ze daarom niet nodig. Nederlandse energieleveranciers kopen de certificaten en plakken deze op grijze stroom. Deze vergroende stroom wordt daarom ook wel sjoemelstroom genoemd.

Hoe weet je zeker dat groene stroom groen is?

Energiebedrijven die groene stroom bieden moeten met een Garantie van Oorsprong (GvO) of groencertificaat aantonen dat deze stroom ook daadwerkelijk groen is. Voor ieder megawatuur (mWh) dat er geproduceerd wordt wordt een Garantie van Oorsprong aangemaakt. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) houdt toezicht op deze groen certificaten.

Is er prijs verschil tussen groene en grijze stroom?

Er is in de praktijk bijna geen verschil tussen groene en grijze stroom. Dit komt door subsidies. Een energieleverancier die groene stroom levert is daarom vaak maar een paar euro per maand duurder.

Maar, hoe zit dat met groen gas?

Groene stroom opwekken is makkelijk. Groen gas (CO2 gecompenseerd gas) is moeilijker. Gas dat is opgewekt uit biomassa is maar beperkt beschikbaar in Nederland en wordt direct verkocht.

De duurzaamste energieleveranciers

Ben jij op zoek naar een groene stroom energieleverancier? Bovenaan deze lijst komen in 2019 deze energieleveranciers naar boven:

 • Energie VanOns
 • Om | nieuwe energie
 • Pure Energie
 • Vrijopnaam
 • Powerpeers
 • HVC Energie
 • Vandebron
 • Greenchoice
 • Welkom Energie

Grip houden op je maandelijkse uitgaven?

Daar helpt Roos je mee. Roos is je slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert de maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft financiële ademruimte om geld over te houden voor de echt leuke dingen van het leven.

Hoe werkt dat? Roos zet al je lopende abonnementen op een rijtje en stuurt een seintje met beter voorstel zodra er een verloopt. Is je contract verlopen? Kies dan het beste duurzame aanbod, team Roos regelt de overstap, verlenging of opzegging. Dat bespaart jou geld en tijd.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel