Energie
3 min leestijd

De groenste energieleveranciers zijn de kleinere energiebedrijven

De groene stroom van de grootste energieleveranciers is niet zo groen als je denkt! In dit artikel laat Roos je zien wie de echte groene helden zijn.

Hoe groen is jouw energieleverancier?

Uit het nieuwe Stroomranking rapport van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE, blijkt dat de grotere energieleveranciers slecht scoren op het gebied van duurzaamheid. In het onderzoek hebben 54 leveranciers een rapportcijfer gekregen voor hoe groen ze echt zijn. Hoewel het gemiddelde laag uitvalt, hebben 5 kleine energieleveranciers een 10 gekregen als rapportcijfer.

Wat is een duurzame en groene energieleverancier en wat is de groenste energieleverancier? Roos dook erin en helpt je met het vinden van de beste duurzame energieleverancier.

De vijf duurzaamste energieleveranciers

De Stroomranking geeft energieleveranciers elk jaar een rapportcijfer op basis van ingekochte energie, verkochte energie en overige zaken als investeringen in duurzame energie. Daarbij wordt gekeken naar verschillende factoren. Als je groene stroom wilt die ook echt uit een duurzame bron komt, zoals zon of wind, ben je het beste af bij de kleinere spelers op de stroommarkt. De top vijf duurzaamste stroomleveranciers bestaat uit Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, om | nieuwe energie en Powerpeers, allen scoorden een 10 voor hun groene stroom voor consumenten.

De groenste energieleveranciers zijn niet de grootste

Van de grote energiebedrijven scoort Eneco het hoogst: een 8,1. Het is de eerste keer in zeven jaar tijd dat een van de ‘Grote Drie’ op de markt zo hoog scoort. Eneco, Vattenfall en Essent bedienen samen zo’n twee derde van het totale stroomaanbod op de consumentenmarkt. Vergroening van zo’n energiereus heeft dus een grote impact op de verduurzaming van de Nederlandse stroomvoorziening. Vattenfall en Essent scoren helaas niet zo hoog, zelfs onvoldoende: Vattenfall (NUON) met een 4,3, Essent een 4,8.

Gemiddeld scoren de leveranciers op de consumentenmarkt een 6,8. Op de zakelijke markt scoort de sector gemiddeld een 5. De enige aanbieder die op beide markten de hoogste score behaalt, is Pure Energie.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Kleinste energieleveranciers gebruiken geen ‘sjoemelstroom’ en doen niet aan ‘greenwashing’

De reden waarom veel energieleveranciers slecht scoren is door het zogenaamde ‘greenwashing.’ Energieleveranciers die greenwashen wekken goedkopere grijze stroom (niet duurzaam dus) op en verkopen dit ook. Vervolgens kopen ze groene certificaten, Garanties van Oorsprong (GvO), in die van andere landen of energieproducenten afkomstig zijn die zelf wel groene energie opwekken. Met die groene certificaten (GvO’s) mogen de energieleveranciers zeggen dat ze groene stroom aanbieden.

In werkelijkheid is dit dus niet het geval, ze wekken immers geen extra groene stroom op. Ze betalen alleen voor het label van andere aanbieders die deze stroom al opwekken, zoals een zonnepanelenpark in Italië of waterkrachtcentrale in Noorwegen. Deze praktijk wordt ook wel sjoemelstroom genoemd.

‘Deze vorm van inkoop draagt vaak nauwelijks bij aan toename van duurzame energie-opwek in Nederland’, aldus de opstellers van het rapport. ‘Maar leveranciers kunnen zo wel heel duurzaam lijken, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ prijkt.

Rapportcijfer energieleveranciers

In het stroomranking rapport 2020 van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE zijn alle 54 Nederlandse energieleveranciers naast elkaar gezet op het gebied van duurzaamheid. Hoe groen en duurzaam is jouw energieleverancier dus eigenlijk. Het gemiddelde valt laag uit, en 5 kleine energieleveranciers hebben een 10 gekregen. Hoe staat jouw energieleverancier ervoor? Roos heeft de belangrijkste resultaten uit het onderzoek op een rij gezet. Daar leggen we je ook meer uit over greenwashing en hoe het onderzoek precies is opgesteld.

Ga jij voor de duurzaamste energieleverancier?

Dan gaan wij je daarbij helpen. Roos is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert je maandelijkse terugkerende uitgaven, zoals je energiecontract maar ook verzekeringen en andere abonnementen. Wil jij overstappen naar de duurzaamste energieleverancier voor de beste prijs? Dan draag jij je steentje bij aan een beter milieu en hou je geld over voor wat extra financiele ademruimte en de echte leuke dingen in het leven.

Stap over naar echt groene energieDoe de energiecheck van Roos voor het voordeligste groene aanbod.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel