Energie
7 min leestijd

Groene energie vergelijken: de vijf groenste energieleveranciers in 2021

De vraag naar groene stroom wordt steeds groter, maar de productie van groene stroom gaat nog niet hard genoeg. De bedrijven die hier verandering in willen brengen, worden in dit artikel besproken. Deze vijf energiebedrijven leveren 100% groene stroom van Nederlandse bodem en investeren flink in nieuwe projecten.

Groene energie vergelijken

De energiemarkt in Nederland is divers: er zijn veel opties, van kleine tot grote energiebedrijven. Maar jij wilt gaan voor écht groene energie. Hoe weet je nou zeker dat je de juiste aanbieder hebt? En tegen de beste prijs? Om je daarmee te helpen beschrijft Roos in dit artikel waar je op moet letten en welke 5 energieleveranciers je echt moet meenemen als je groene energie gaat vergelijken.

Groene stroom uit Nederland

In 2020 werd 26% van de elektriciteit die in Nederland geproduceerd werd, opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Deze energie komt voornamelijk uit wind, zon en biomassa. In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 het aandeel duurzame stroom op gemiddeld 70 procent moet liggen. Dat doel is vorig jaar dus iets dichterbij gekomen, maar nog niet genoeg.

Er is een groot verschil tussen de inkoop en de levering van stroom bij veel energieleveranciers. Twee derde van hen koopt stroom voornamelijk grijs in en ‘vergroent’ deze door certificaten te kopen van buitenlandse aanbieders, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s). Deze certificaten dragen nauwelijks bij aan toename van duurzame energie-opwek in Nederland. Maar leveranciers kunnen zo wel heel duurzaam lijken, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ prijkt. Deze tactiek heet ‘greenwashing’.

stroom
Bron: Energieopwek.nl/Entrance

De top 5 in duurzame energie om te vergelijken

Door simpelweg GvO’s (garantie van oorsprong) te ruilen, vindt er geen verandering plaats. Er wordt geen geld geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten, en dat terwijl de vraag naar groene stroom alleen maar toeneemt. Door specifiek voor duurzame energie uit Nederland te kiezen, investeer je wél in duurzame initiatieven. Want, hoe meer mensen duurzame stroom uit Nederland willen, hoe meer er geïnvesteerd moet worden in duurzame energieprojecten om aan deze vraag te voldoen. Er is een aantal energieleveranciers dat 100% groene stroom levert die in Nederland is opgewekt. Deze hebben alle vijf een 10 gescoord in het Stroomranking rapport. Eerder concludeerden we daar al over: de groenste energieleveranciers zijn de kleinere bedrijven. Roos zet ze hier voor je op een rij, zo kunnen we samen echt groene energie vergelijken!

Vergelijk 100% groene energie uit Nederland

De energiebedrijven die hier worden besproken, delen de eerste plaats in het onderzoek van Consumentenbond, Natuur & Milieu en milieuorganisatie WISE. De vijf topscoorders zijn Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, om | nieuwe energie en Powerpeers.

Pure Energie

Pure Energie is al sinds 1995 actief als ontwikkelaar van duurzame energieprojecten. Sinds 2012 is Pure Energie als onderdeel van de Raedthuys groep actief als duurzame energieleverancier en leveren ze eigengemaakte schone energie aan hun klanten. Van weiland tot stopcontact. Vanaf maart 2020 is de naam veranderd van Raedthuys naar Pure Energie. Pure Energie wekt voornamelijk windenergie op, en daarnaast ook een klein percentage energie uit zon (98.6% wind en 1.4% zon). Pure Energie kreeg een eerste plaats in het onderzoek van de Consumentenbond door hun consistente inzet op hernieuwbare energie.

Pluspunten Pure Energie

Je kunt zelf kiezen uit welke bron jij je energie haalt, door bijvoorbeeld zelf een windpark te kiezen. Je kunt bij Pure Energie ook zonnepanelen kopen of huren en investeren in windmolenparken door obligaties te kopen. Zo bezit je zelf een stukje van een windmolen!

Vrijopnaam

Vrijopnaam is een onafhankelijke energieleverancier, opgericht in 2015. Ze willen iedereen in staat wil stellen om eenvoudig zélf zonne-energie op te wekken. Daarom bieden ze een eenvoudig en financieel aantrekkelijk alternatief voor de ondoorzichtige producten van de grote energieleveranciers, namelijk het opwekken van je eigen zonnestroom met een Paneelopnaam, een zonnepaneel in een van de zonneparken van Vrijopnaam. Daar komt de naam ook vandaan. Een verkoopprijs in de vastgoedhandel is “vrij op naam” als alle bijkomende kosten inbegrepen zitten bij de prijs. Zo werkt dat bij Vrijopnaam ook. Geen bijkomende kosten, alles is inclusief. Vrijopnaam staat voor eigenaarschap. Je kunt met hen dus zelf initiatief nemen om de energiemarkt te verduurzamen.

Pluspunten Vrijopnaam

Wist je dat zo’n 70% van de huishoudens geen of geen geschikt dak heeft voor zonnepanelen? Ook als jij binnen die 70% valt, kan je alsnog (een deel van) je energiebehoefte zelf opwekken met zonnepanelen die Vrijopnaam ergens in Nederland heeft neergelegd. Daarnaast kan je maandelijks boetevrij opzeggen, wel zo vrijblijvend dus!

Energie VanOns

Energie VanOns heeft als missie: 100% lokaal opgewekte groene energie. Energie VanOns is in 2014 opgericht door de koepelorganisaties van de drie noordelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe. Binnen die koepelorganisaties valleen weer lokale energiecoöperaties. Lokale energiecoöperaties kunnen zich aanmelden en Energie VanOns zorgt dan voor de administratieve afhandeling en centrale communicatie. Zo kan iedereen doen waar ze goed in zijn en verbindt Energie VanOns ruim honderd lokale energiecoöperaties met duizenden klanten. Inmiddels wordt Energie VanOns steeds populairder, ook in de rest van het land!

Pluspunten Energie VanOns

Je energie is lokaal opgewekt, je kunt zelf een coöperatie bij jou in de buurt kiezen! Zo kun je ook meebeslissen over jouw omgeving. Op de website van Energie VanOns vindt je een handig overzicht van alle lokale energiebedrijven. Daarnaast kun je meedoen aan de Postcoderoosregeling. Met deze regeling kan je samen met andere mensen in jouw postcodegebied zelf groene energie op te wekken op een gezamenlijk zonnedak. Iedereen die in een postcoderoos woont kan meedoen met de installatie van zonnepanelen op een gezamenlijk dak. Zo kan je toch zelf energie opwekken zonder zonnepanelen op je eigen dak te hoeven plaatsen!

om | nieuwe energie

Bij  om | nieuwe energie hebben ze één gezamenlijk doel: heel Nederland zo snel mogelijk om te laten gaan van grijze stroom naar 100% duurzame stroom uit eigen buurt. Ook om | nieuwe energie is ontstaan vanuit betrokken burgers die hun energievoorziening weer in eigen handen wilden nemen. Daarom hebben zij zich, net als bij Energie VanOns, verenigd in lokale energiecoöperaties die hun omzet teruggeven aan de deelnemers van de coöperatie en de maatschappij. Waar Energie VanOns zich meer in Noord-Nederland bevindt, zijn de energiebronnen van om | nieuwe energie meer in Midden- en Zuid-Nederland.

Pluspunten om | nieuwe energie

Op een kaart op de website kun je precies zien uit welke energiebronnen in Nederland om | nieuwe energie hun energie haalt. Ook om | nieuwe energie biedt de Postcoderoosregeling.
Rij je elektrisch? Dan kan om | nieuwe energie je nog extra voordeel bieden. Het opladen van je auto kan namelijk groener en goedkoper. Op bepaalde momenten, wanneer het bijvoorbeeld erg hard waait, wordt er meer duurzame energie opgewekt, dan is het voordeliger om op te laden. De Slim Laden app verrekent dit automatisch met je energierekening als je klant bent bij om | nieuwe energie. Zo bespaar je tot wel €250 per jaar op je energierekening.

Powerpeers

Powerpeers haalt 68,4% van de energie uit wind, 29.6% uit zon en 2,0% uit water. 100% groen dus! De stroom komt van zonnepanelen in je buurt, van andere bewoners in de wijk, lokale bedrijven of bijvoorbeeld de sportvereniging. Net als bovenstaande aanbieders heb je bij Powerpeers inzicht in je verbruik en waar je energie vandaan komt.

Pluspunten Powerpeers

Powerpeers biedt naast bovenstaande voordelen, ook een aantal financiële meevallers. Als je nu overstapt kun je bijvoorbeeld profiteren van 200 euro korting. Daarnaast biedt Powerpeers vriendenkorting: als een vriend die jij uitnodigt ook overstapt, krijgen jullie allebei 75 euro korting. Je kan dit zo vaak doen als je wilt! En heb je zelf zonnepanelen? En lever je meer stroom dan je verbruikt? Dan ontvang je bij Powerpeers een vrij hoge terugleververgoeding van 11 cent per kWh. De terugleververgoeding is een belangrijk element als je groene energie gaat vergelijken met zonnepanelen.

Roos helpt je met groene energie vergelijken

Je weet nu alles over de top 5 groenste energieleveranciers van Nederland! Maar, welke ga je kiezen? Daarvoor moet je goed weten hoe je te werk moet gaan bij groene energie vergelijken. In een eerder artikel van Roos kan je alles lezen over groene stroom vergelijken. Maar.. je kunt het ook aan Roos overlaten! Vul via onderstaande link in 5 minuten jouw energiegegevens in en Roos gaat voor je aan de slag!

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Zo hoef jij geen moeite te doen, maar ben je wel verzekerd van de beste deal! Op die manier hou je weer geld over voor leuke dingen in het leven. Zo maken we Nederland financieel slimmer en gelukkiger!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel