Gesprekjes
2 min leestijd

“In de toekomst hopelijk geen energierekening meer”

Roos gaat de straat op. Waardevolle kennis kun je niet alleen van achter je beeldscherm opdoen, vindt Roos. Ze snijdt […]

Roos gaat de straat op. Waardevolle kennis kun je niet alleen van achter je beeldscherm opdoen, vindt Roos. Ze snijdt de meest uiteenlopende onderwerpen aan en gaat op zoek naar échte verhalen en ongepolijste ervaringen met mobieltjes, contracten en verzekeringen. Zonder reclametaal.
Deze week aan het woord: Joris (32) uit Amsterdam over de energierekening.

“Ik ben een paar jaar geleden overgestapt naar Greenchoice omdat ik ze wel sympathiek vond. Inmiddels weet ik dat groene stroom bestaat uit het opkopen van certificaten. Jammer dat het kiezen voor groen dus niet daadwerkelijk een gedragsverandering in gang heeft gezet, bijvoorbeeld in de vorm van het aanleggen van windmolens. Toch ben ik bij Greenchoice gebleven, want zij ‘verbouwen’ wel daadwerkelijk hun eigen energie.
Mijn plan als ik in de toekomst ga verhuizen is om dan bewust te gaan kijken naar het energieverbruik van een huis. Ik woon momenteel in een huis van honderden jaren oud en de isolatie is zo lek als een mandje. Wanneer de wind waait, voel je de tocht door het hele huis. De verwarmingskosten zijn daarom ook enorm. Als ik een huis ga kopen, voel ik wel wat voor een ‘self-sustainable’ huis. Je kunt tegenwoordig huizen kopen in Amsterdam waar het huis gekoeld wordt met water uit het Ij en verwarmd wordt met restwarmte van een nabijgelegen industriegebied. Energie wek je op je dak op met zonnepanelen.”

Interessant, zo’n ‘self-sustainable’ huis. Dus in de toekomst geen energierekening meer?

“Nee, dat is de bedoeling. Op dit moment helaas nog wel. Ik heb onlangs nog naar mijn verbruik van de afgelopen maanden gekeken. Sinds ik niet meer vanuit huis werk, zie ik een enorm verschil. Ik hoef niet meer overdag te stoken en lampen en computers staan uit. Dit bespaart me 30 euro per maand! Mijn energierekening is geslonken van 170 euro naar 140 euro per maand.”

Zo, dat is een flinke besparing! Bespaar je ook op je contracten?

“Ik heb recent de vaste telefoon opgezegd. Deze gebruikte ik al jaren niet meer, net als de televisie. Als ik een bepaald contract ga afsluiten, zoek ik dit op dat moment heel goed uit. Daarna kijk ik er niet meer zoveel naar, tenzij de prijs drastisch zou veranderen. Ik probeer ook bedrijven zo te kiezen dat de overstap zo makkelijk mogelijk gaat. Zo heb ik bij Interpolis een verzekering afgesloten omdat dat gunstig is als je al bij Rabobank zit.”

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel