Energieleveranciers
4 min leestijd

Greenwashing: welke energieleveranciers doen het niet?

De jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en milieuorganisatie WISE is gepubliceerd: twee op de drie stroomleveranciers blijkt niet zo duurzaam zijn als ze zich doen voorkomen. Weten welke energieleveranciers het beste uit de bus kwamen?
Lees dan verder.

Uit de jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en milieuorganisatie WISE blijkt dat de twee op de drie stroomleveranciers niet zo duurzaam zijn als ze zich doen voorkomen. De bedrijven wekken de indruk dat ze groene stroom uit hernieuwbare bronnen verkopen, maar dit blijkt voor het grootste deel niet-duurzame stroom, opgewekt uit fossiele brandstoffen, te zijn. In dit artikel lees je hoe greenwashing werkt en welke energieleveranciers dit wel of niet doen.

Stroomranking rapport

54 stroomleveranciers zijn beoordeeld op investeringen, inkoop en levering van stroom, voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Elke leverancier heeft op basis daarvan een rapportcijfer voor duurzaamheid gekregen. Voor de zakelijke markt is dat gemiddeld een 5,0. Voor de consumentenmarkt werd een gemiddelde van 6,8 gehaald.

Energieleveranciers kunnen stroom inkopen en verkopen. Vaak zitten daar verschillen in. Dit komt omdat leveranciers certificaten voor groene stroom los kunnen kopen. Leveranciers ‘plakken’ dit vervolgens op de niet-duurzame stroom, dit wordt ‘groenwassen’ genoemd.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Greenwashing

Het verschil tussen de inkoop en de levering van stroom bij een grote groep aanbieders is opvallend. Twee derde van hen krijgt een lager cijfer voor de stroom die ze inkopen dan voor de stroom die ze leveren aan hun klanten. Dat betekent dat de ingekochte stroom voornamelijk grijs is.

Hoe werkt greenwashing?

De energieleveranciers kunnen voordelige stroom inkopen bij een kolencentrale, die leveren ze aan hun klanten. Vervolgens kopen ze ‘groene certificaten’ in, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s). Deze certificaten komen van leveranciers en landen die groene stroom opwekken en ‘te veel’ hebben. Door die certificaten te kopen kunnen de energieleveranciers zeggen dat ze groen zijn, er is immers stroom opgewekt met bijvoorbeeld een zonnepaneel in Italië of een waterkrachtcentrale in Noorwegen. Maar ze wekken die groene stroom dus zelf niet op.

Het probleem is dat deze vorm van inkoop dus nauwelijks bijdraagt aan de toename van duurzame energie-opwek in Nederland. Maar leveranciers kunnen zo wel heel duurzaam lijken, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ prijkt.

Rapportcijfer energieleveranciers

De Stroomranking geeft energieleveranciers een rapportcijfer voor hoe groen ze echt zijn. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar inkoop en de certificaten voor verkoop, maar ook naar bijvoorbeeld investeringen in duurzame energie door de leveranciers.

Energie consumentenmarkt rapportcijfer

Energie consumentenmarkt rapportcijfer
Bron: Wise Nederland.

Opvallend is vooral de 8,1 voor Eneco. Het is voor het eerst in 7 jaar dat één van de ‘Grote drie’ zo hoog scoort. Eneco bedient samen met Vattenfall en Essent zo’n twee derde van het totale stroomaanbod op de consumentenmarkt. Vergroening van zo’n energiereus heeft dus een grote impact op de verduurzaming van de Nederlandse stroomvoorziening. Helaas blijven de andere twee achter: Vattenfall met een 4,3, Essent een 4,8.
De hoogste scoorders (5 scoren een 10) zijn juist de onbekendere energieleveranciers.

Zie hier de resultaten van vorig jaar.

Energie zakelijke markt rapportcijfer

Met een gemiddelde van 5,0 is op de zakelijke markt is nog niet veel verbetering ten opzichte van vorige jaren. Consumenten willen groene stroom, dus wordt het geleverd. Maar de zakelijke markt lijkt er minder om te geven. Dus sluizen sommige leveranciers de grijze stroom door naar die markt.

Wettelijke transparantieplicht greenwashing

Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht klanten te informeren over de samenstelling van de elektriciteit die zij leveren met een stroometiket. Maar die transparantieplicht geldt niet voor de ingekochte stroom. Hierdoor blijft onzichtbaar dat achter de certificaten soms vervuilende, grijze stroom schuilgaat. Het is voor consumenten dus (bijna) onmogelijk om te bepalen of ze met een echt duurzaam bedrijf te maken hebben. De organisaties roepen daarom de politiek op om met een wettelijke transparantieplicht te komen voor ingekochte stroom. De grootste verschillen tussen inkoop- en levering zijn te zien bij Clean Energy, Energiedirect.nl, Essent, Woonenergie, Oxxio, United Consumers en Neosmart.

Op zoek naar een aanbieding van een groene leverancier? Check dan dit artikel.

Hulp met het kiezen van de juiste energieleverancier?

Daar is Roos voor! Roos is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert je maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft daarmee financiële ademruimte. Zo hou je geld over voor de echt leuke dingen in het leven. Hoe werkt dat? Roos zet al lopende abonnementen op een rijtje en stuurt een seintje met een beter voorstel zodra er een verloopt. Is je contract verlopen? Kies dan het beste aanbod, team Roos regelt de overstap, verlenging of opzegging. Dat bespaart jou geld en tijd.

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel