Energie
2 min leestijd

Prepaid energie: wat, waarom en hoe?

Roos staat niet graag voor onaangename verrassingen als het om haar energierekening gaat. Zou het niet handig zijn om precies te betalen voor de energie die je verbruikt? Net als mobiele telefoonabonnementen, is dit nu ook mogelijk met energie. Maar hoe werkt prepaid energie en wat zijn de verschillen met een ‘normaal’ energie-abonnement? Roos gaat op zoek en zet de antwoorden voor je op een rij.

Wat is prepaid energie?

Prepaid energie werkt met een zogenaamde ‘slimme energiemeter’ die bijhoudt hoeveel jij verbruikt. Je waardeert deze iedere maand op met een door jou zelf bepaald bedrag aan energie. Is je tegoed bijna op? Dan krijg je een e-mail of sms om je daarvan op de hoogte te stellen. Het opladen van je tegoed kan zowel handmatig als automatisch. Ben je niet in staat om je tegoed tijdig op te waarderen? Dan zit je niet direct zonder gas of elektriciteit, de levering hiervan gaat nog 30 dagen door.

Wat zijn de voordelen van prepaid energie?

Prepaid energie geeft jou als klant meer controle over je energierekening. Een forse bijbetaling bij je jaarrekening is met prepaid energie niet meer aan de orde. Daarnaast is prepaid energie vrij opzegbaar, je zit niet vast aan een contract. Omdat je intensiever bezig bent met je energierekening, ga je ook bewuster om met je energieverbruik. Dit alleen al kan je dus een flinke besparing opleveren. Je hebt namelijk altijd zicht op je gebruik en de kosten die daaraan verbonden zijn.

Wat zijn de nadelen van prepaid energie?

Soms moet je als nieuwe klant een borg betalen. Dit doet de energieleverancier om wanbetaling te voorkomen. Zo kun je ook als klant wel rood staan zonder dat gelijk de energie afgesloten wordt. Je energieverbuik, een kredietcheck en de duur van je contract bepalen de hoogte van de borg. Het kan dus zijn dat je een fiks bedrag moet voorschieten (max. 400 euro). Dit kunnen mensen als een nadeel ervaren.

Daarnaast is het een vereiste dat je thuis over een slimme meter beschikt. Heb je nog geen slimme meter aangeboden gekregen van je energieleverancier en je wilt toch overstappen naar prepaid energie? Dan moet je zelf een slimme meter aanschaffen.

Welke leveranciers bieden prepaid energie aan?

In het buitenland is dit al een bekend fenomeen. In Nederland is EnergieFlex de eerste en enige energieleverancier die prepaid energie aanbiedt onder de naam FlexPrepaid. EnergieFlex is een nieuwe energieleverancier die met behulp van slimme energiemeters en flexibele betaalmethodes probeert de energiemarkt simpeler en transparanter te maken.

Meer weten over prepaid energie?

Ben jij geïnteresseerd in prepaid energie en zou je graag meer willen weten over de beschikbare prepaid energiepakketten? Roos wil je graag helpen. Laat je gegevens achter en Roos houdt je op de hoogte over prepaid energie. Op zoek naar een interessante energiedeal? Zet dan een contractwekker en ontvang de 3 beste overstapdeals!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel