Zorgverzekering
5 min leestijd

Wel of niet voor de tandartsverzekering kiezen; wat is verstandig?

Graag omcirkelen wat van toepassing is bij een tandartsverzekering kiezen: ingewikkeld, duur, onduidelijk, lastig te vergelijken, uiteenlopend. Roos dook in de wereld van tandartsverzekeringen en stuitte op al die zaken. Dus vroeg ze zich af: is het wel verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten en wat krijg je ervoor terug?

Wel of geen tandartsverzekering kiezen?

Is het wel of niet om voor een tandartsverzekering te kiezen? Dat hangt erg van je gebit af natuurlijk. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de grootste beroepsvereniging van tandartsen, adviseert voor tandartszorg géén aanvullende verzekering af te sluiten. Zij zeggen dat de gemiddelde kosten die mensen per jaar bij de tandarts maken, lager zijn dan de jaarpremie van een tandartsverzekering. Een voorbeeld:
Kom je meestal opgelucht bij de tandarts vandaan met slechts één controle? Dan kost dat je maar 21,29 euro. Ga ervan uit dat je dat jaarlijks twee keer doet, dan ben je nog geen 45 euro kwijt. Stel dat je de laagste premie betaalt van 9 euro per maand, dan betaal je dus 108 per jaar aan een verzekering en verbruik je nog niet eens de helft van dat bedrag!

Welke mondzorgkosten worden wel vergoed vanuit de basisverzekering?

Tot 18 jaar

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar worden de meeste tandartsbehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Uitzonderingen zijn de kosten voor orthodontie of kronen en bruggen. Wat wel vergoed wordt, zijn behandelingen als:

    • periodiek preventief onderzoek (1 keer per jaar, tenzij meer nodig is);
    • verwijderen van tandsteen;
    • fluoridebehandeling;
    • röntgenfoto’s;
    • vullingen;
    • wortelkanaalbehandeling.

Volwassenen

Vanaf je 18de moet je bijna alle kosten voor mondzorg zelf betalen. Alleen chirurgische tandheelkundige zorg en een uitneembaar kunstgebit worden vergoed vanuit het basispakket. Voor dat kunstgebit wordt wel een eigen bijdrage in rekening gebracht. Voor alle andere kosten kun je je wel aanvullend verzekeren.

Bijzondere zorg

Slechts in hele speciale gevallen wordt tandheelkundige zorg vanuit het basispakket vergoed. Bijvoorbeeld als iemand een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft. Of als mensen ernstige stoornissen of afwijkingen van de mond hebben. Voor een vergoeding van deze bijzondere zorg moet wel vooraf toestemming gevraagd worden bij de zorgverzekeraar.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat vergoedt een tandartsverzekering?

De premies voor de aanvullende tandartsverzekering lopen erg uiteen, van 9 tot 69 euro per maand. Ook wat je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. Dat maakt dat tandartsverzekeringen enorm lastig te vergelijken zijn; er zijn zo gigantisch veel tandartsverzekeringen op de markt! Wat het nog lastiger maakt, is dat de voorwaarden en prijzen ook allemaal van elkaar verschillen.
Je zou toch denken dat wanneer je je voortanden bent verloren na een stunt op de fiets, je dat van je tandartsverzekering vergoed krijgt. Maar niets is minder waar: ongevallendekking bij gebitsschade zit bij veel verzekeraars in de aanvullende verzekering en niet in de tandartsverzekering. Er zijn grofweg drie soorten polissen die worden aangeboden voor de tandartsverzekering:

Verrichtingenpolis

Bij een verrichtingenpolis krijg je bij een aantal verschillende behandelingen een vergoeding zonder limiet. Het maakt dan niet uit hoeveel vullingen je nodig hebt, je ontvangt per vulling (een deel van) de kosten terug van je zorgverzekeraar. De hoogte van de premie bepaalt of je het volledige bedrag krijgt, of een gedeelte ervan. Vaak worden de meer complexe, en daarmee de duurste behandelingen, niet vergoed. Tenzij je de duurste polis afsluit.

Sommenpolis

Bij een sommenpolis krijg je per jaar een maximum bedrag vergoed. Vaak gaat het om een bedrag tussen de 250 euro of 500 euro dat je maximaal per jaar vergoed krijgt. Je ontvangt daarnaast slechts een percentage van de volledige vergoeding, zoals 75 procent. Je betaalt dus een maandelijkse premie en daarnaast ook nog een eigen bijdrage voor de behandelingen.
Veel mensen kiezen voor deze variant, vanwege de lage premie. ‘Voor de zekerheid’ kiezen zij dan een verzekering met een vergoeding tot 250 euro. Maar meestal komen mensen met een gezond gebit niet toe aan de maximale vergoeding en mocht je bijvoorbeeld een kroon nodig hebben, dan is de verzekering niet toereikend genoeg.

100% vergoeding

Sommige verzekeraars bieden een polis aan met 100% vergoeding. Je betaalt meestal een iets hogere maandelijkse premie, maar je krijgt dan wel tot een bepaald maximumbedrag 100 procent van de kosten vergoed.

Kan iedereen een tandartsverzekering afsluiten?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Voor aanvullende verzekeringen, dus ook de tandartsverzekering, hebben zorgverzekeraars geen acceptatieplicht. Het kan dus zijn dat de verzekeraar vragen stelt over je tandheelkundig verleden en over de verwachtingen van je gebit. Zien ze jou als een verhoogd risico, dan kunnen ze je weigeren. Voornamelijk bij de uitgebreide tandartsverzekeringen, die je nodig hebt om de kosten te dekken voor een kroon of brug, geldt een medische selectie. De verzekeraar kan dan vragen om een eigen verklaring, een verklaring van de tandarts of zelfs röntgenfoto’s voordat hij besluit jou als klant te accepteren. De tandarts moet in de verklaring aangeven of hij/zij dure behandelingen verwacht de komende 1 of 2 jaar. Daarnaast vragen zorgverzekeraars een opslag op de premie als ze vermoeden dat er flinke declaraties zullen komen.

Wachttijd

Wie een kroon vergoed wil krijgen, moet vaak eerst een bepaalde tijd verzekerd zijn om daarvoor in aanmerking te komen. Veel verzekeraars hanteren namelijk voor dit soort behandelingen een wachttijd. Zo proberen ze te voorkomen dat je aan het begin van het jaar een tandartsverzekering afsluit om enkel een dure behandeling vergoed te krijgen.

Alternatieven op de tandartsverzekering

Heb je geen fietsenstalling als gebit? En zijn je tanden ook niet zo geel als een kanarievacht? Dan is de tandartsverzekering zelden voordelig. Je betaalt dan vaak veel meer aan premies dan dat je vergoed krijgt. Wil je ook niet onverzekerd over straat gaan, dan is er de alternatieve tandartsverzekering van ixorg. Die polis focust vooral op de zorg bij ‘calamiteiten’, zoals een ongeval met ernstige schade aan het gebit.

ixorg

Bij ixorg bouw je met een maandelijks bedrag – dat je zelf bepaalt – een spaarpotje op. Hieruit worden kosten voor tandarts, orthodontie en mondhygiëne betaald. Je kunt dit geld ook onderling uitwisselen, bijvoorbeeld met andere gezinsleden.
Daarnaast is gebitsschade door een ongeval, waar ook ter wereld, 100% gedekt tot 10.000 euro. Die dekking is veel hoger dan wat bij de meeste zorgverzekeraars in een aanvullende verzekering zit.

Wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het afsluiten van een tandartsverzekering? Lees deze checklist eens door!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel