Zorgverzekering
2 min leestijd

Overstappen van zorgverzekering of blijf je plakken?

Wie had gedacht dat Nederlanders zo trouw zijn? Nederlanders hebben blijkbaar een innige band met hun zorgverzekeraar. Maar liefst 83 procent is de afgelopen twee jaar niet overgestapt en bleef braaf verzekerd bij hun zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 9700 leden van Patiëntenfederatie NPCF. Juist bij deze maandelijkse kostenpost, de zorgverzekering, ‘shoppen’ mensen niet naar de voordeligste keuze.

Overstappen zorgverzekering

Ieder jaar mag je overstappen van zorgverzekeraar, zowel voor de basisverzekering als ook voor de aanvullende verzekering. Zet 31 januari maar als deadline in je agenda, want tot dan heb je de tijd om een overstap te maken. Daarna is overstappen alleen nog mogelijk in bijzondere gevallen. Je kan alleen tussentijds een zorgverzekering afsluiten in de volgende situaties:

    • Je bent 18 jaar geworden
    • Je komt uit het buitenland en moet je verplicht voor de basisverzekering verzekeren
    • Je zorgverzekeraar heeft tussentijdse de polisvoorwaarden aangepast
    • Je komt uit een militair dienstverband en moet je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren
    • Je collectief wordt beëindigd
    • Je gaat scheiden
    • Je bent momenteel niet verzekerd

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Per 1 januari van zorgverzekering overstappen

Vanaf half november presenteren zorgverzekeraars hun nieuwe premie. Vanaf 1 januari kun je je oude zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar.

“Nederlanders kunnen honderden euro’s besparen door kritisch naar hun zorgverzekering te kijken”, zo vertelt Wynand van de Ven, hoogleraar zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, aan NU.nl.

Van de Ven zegt dat ook ouderen en ongezonde mensen kunnen overstappen. “Zij vrezen dat ze niet geaccepteerd worden, maar ze hebben meer keuzevrijheid dan ze denken. Een verzekeraar moet iedereen accepteren voor de basisverzekering. Wat betreft de aanvullende verzekering hanteerden slechts vijf van de vijfentwintig verzekeraars vorig jaar een medische selectie.”
Daarnaast spoort Van de Ven mensen aan om zorgverzekeringen te gaan vergelijken en over te stappen. “Er valt echt wat te verdienen.” Toch wijst Van de Ven erop dat niet alle vergelijkingssites onafhankelijk zijn. “Ze kunnen je naar een bepaalde verzekeraar geleiden door niet volledig te zijn.”

Tips bij het overstappen van zorgverzekering

    • Let op de polisvoorwaarden

      Sommige zorgverzekeraars hanteren een toeslag voor uw aanvullende verzekering als je een basisverzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar.

    • Zeg nooit je oude verzekering op, voordat de nieuwe verzekeraar je geaccepteerd heeft

      Voor de aanvullende verzekering hebben zorgverzekeraars namelijk geen acceptatieplicht.

    • Check de collectiviteitskorting

      Bekijk ook of je eventueel een collectiviteitskorting kan krijgen via een organisatie waar je lid van bent of via je werkgever. Dit kan je een korting van 10% opleveren. Meer weten? Lees dit artikel eens.

    • Voor welke polis kies je?

      Bedenk wat voor soort polis je wilt voor de basisverzekering: naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis of budgetpolis? Lees hier meer over je opties.

    • Wil je een goedkopere premie?

      Overweeg om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Roos vertelt hoe dit werkt in dit artikel.

    • Hulp bij aanvullende verzekeringen

      Weet je niet wat voor tandartsverzekering je moet kiezen of welke aanvullende verzekering bij jou past? Roos legt het hier uit.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel