Zorgverzekering
4 min leestijd

De basisverzekering: verplichte kost

Iedereen moet eraan geloven: de basisverzekering. Hieruit wordt alle medische zorg vergoed die door de overheid als ‘onmisbaar’ wordt beschouwd. Die zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, zonder dat je krom moet liggen om de rekening te betalen. Daarom worden die kosten verspreid over alle Nederlanders. Die verplichte maandelijkse kost van rond de 100 euro, wat krijgen we er eigenlijk voor terug? Roos legt de basisverzekering uit.

Basispolis is wettelijk verplicht

Het is wettelijk verplicht om je te verzekeren tegen ziektekosten. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit en de zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie. Er kunnen enorme prijsverschillen zijn tussen de verzekeraars. Gemiddeld kost een basisverzekering 100 euro per maand.

De basisverzekering is verplicht als je:

    • in Nederland woont;
    • in Nederland werkt en hier loonbelasting betaalt;
    • in Nederland komt wonen, ook al heb je een ziektekostenverzekering in het buitenland.

Uitzonderingen op de verzekeringsplicht

Er zijn een paar uitzonderingen op deze verzekeringsplicht. Militairen in dienst hoeven bijvoorbeeld geen verzekering af te sluiten. Daarnaast worden mensen die in het buitenland werken, gedetineerden en personen die vanwege principiële bezwaren geen zorgverzekering willen afsluiten, uitgezonderd van deze plicht.

Ho, wacht even. Welke principiële bezwaren? Een paar duizend inwoners van Nederland hebben bezwaar tegen verzekeringen, vanwege hun levensbeschouwing. Deze groep wordt ‘gemoedsbezwaarden’ genoemd. Het afsluiten van verzekeringen is voor hen in strijd met Gods wil. Niks gebeurt bij toeval, volgens hen. Mocht er iets gebeuren, dan is dat omdat God dat wil. Een verzekering afsluiten, zien deze groep christenen dit als een poging om onder Gods besturing uit te komen. Heb je principiële bezwaren? Dan moet je dit wel melden bij de Sociale Verzekeringsbank.

Acceptatieplicht

Omdat een basisverzekering verplicht is, hebben verzekeraars een ‘acceptatieplicht’. Dit betekent dat ze iedereen moeten accepteren, ze kunnen niemand weigeren te verzekeren. Ook moet de hoogte van de premie die de zorgverzekering aanbiedt moet voor iedereen gelijk zijn. Verzekeraars mogen geen prijsverschillen maken op basis van leeftijd of gezondheidstoestand. Verzekeraars mogen daarentegen wel iemand weigeren voor een aanvullende verzekering.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat zit er precies in de basispolis?

Roos noemt de belangrijkste dingen voor je op:

    • de huisarts;
    • de kosten van medisch specialisten;
    • het verblijf in het ziekenhuis;
    • de kosten van geneesmiddelen;
    • een gedeelte van geboorte- en thuiszorg;
    • sommige medische hulpmiddelen;
    • medisch vervoer;
    • psychologische hulp.

Basispakket verandert jaarlijks

Jaarlijks wordt de basisverzekering herzien en wordt er wat geschoven en gerommeld in de pot met ‘onmisbare zorg’. Zo verdween in 2013 bijvoorbeeld al de vergoeding voor de rollator uit het basispakket. De minister van VWS presenteert die wijzigingen. Ook voor 2015 staan er aantal veranderingen op het programma. Lees alles over de veranderingen in de zorg voor 2015 in dit artikel.

Natura of restitutie?

Je kunt bij het kiezen van een basisverzekering kiezen tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Het verschil hiertussen is dat je bij een naturapolis alleen uit geselecteerde zorgaanbieders kan kiezen en dat je bij een restitutiepolis totale keuzevrijheid hebt.

Naturapolis

De naturapolis doet denken aan het vroegere ziekenfonds. Zorgverzekeraars kopen zorg in bij bepaalde zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen. De verzekeraar betaalt dan rechtstreeks de rekening en je hoeft niks zelf voor te schieten. Wil je met een naturapolis toch naar een zorgverlener naar eigen keus? Dan kun je er ook voor kiezen een gedeelte van de rekening zelf te betalen. Wil je dit niet, dan zul je toch om moeten rijden naar de gecontracteerde zorgverlener van je zorgverzekeraar. De spoedeisende hulp wordt altijd wel volledig vergoed.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis of combinatiepolis. Je weet bij die verzekering tenminste zeker dat je zorg vergoed wordt, ongeacht bij welke zorgverlener je binnenstapt. Natuurlijk moet de zorgverlener wel geregistreerd en bevoegd zijn.
Ook moet het bedrag dat de zorgverlener hanteert marktconform zijn. De zorgverlener kan dus geen buitensporige bedragen aanrekenen voor bijvoorbeeld een fysiotherapiebehandeling. Je moet eerst zelf het volledige bedrag voorschieten en via een declaratie bij de zorgverzekeraar kun je het bedrag terugvorderen.

Combinatiepolis

Er bestaat ook een mengvorm van de restitutiepolis en de naturapolis: de combinatiepolis. Je hebt dan bij bepaalde vormen van zorg recht op een volledige vergoeding en bij andere op een gedeelte van de kosten.

Budgetpolissen

Wil je de goedkoopste zorgverzekering en maakt het je niet uit dat je niet zelf kan bepalen naar welke zorgverlener je gaat? Dan heb je misschien interesse in de budgetpolis. Die verzekering kan je doorgaans alleen via internet afsluiten. Het prijsverschil met een naturapolis kan oplopen tot meer dan 15 euro per maand, en met een restitutiepolis tot meer dan 25 euro. Op dit moment hebben zo’n 600.000 volwassenen zo’n budgetpolis.

bubble text

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel