Zorgverzekering
4 min leestijd

Is de budgetpolis een slimme deal of kom je er bekocht vanaf?

Een gevreesd doemscenario is het: uitgestrekt in de ambulance het personeel vragen je niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar naar een gecontracteerd ziekenhuis van je budgetpolis te rijden. Is dit echt de gang van zaken of valt het in de praktijk wel mee? Wat zijn de voor- en nadelen van een budgetpolis?

Wat is een budgetpolis?

Het woord zegt het al, de budgetpolis is een zeer goedkope variant van de basispolis. Er zijn een handjevol verzekeraars die deze polis aanbieden. Meestal kun je een dergelijke polis alleen via het internet afsluiten. Het prijsverschil kan soms oplopen tot wel 15 euro per maand in vergelijking met de naturapolis en zelfs 25 euro vergeleken met de restitutiepolis.
Leuk, zo’n besparing. Maar de keerzijde van de medaille is dat je een stuk minder keuzevrijheid hebt in zorgbehandelaars. Toch hebben op dit moment zo’n 600.000 volwassenen zo’n budgetpolis.

Verschillen bij budgetpolissen

De budgetpolissen die nu aangeboden worden, verschillen enorm van elkaar. Het is gebruikelijk dat je met een budgetpolis bij de meeste ziekenhuizen terecht kunt, maar voor een aantal aandoeningen moet je toch omrijden. Dat verschilt per budgetpolis.
Wil je bijvoorbeeld behandeld worden voor je slaapapneu? Dan kun je met bepaalde budgetpolissen niet in alle ziekenhuizen terecht. Er is ook een budgetpolis die alleen behandelingen volledig vergoedt in 31 geselecteerde ziekenhuizen. Bij een andere budgetpolis kun je slechts in 18 ziekenhuizen alle kosten vergoed krijgen.
Het kan ook zijn dat je bij een budgetpolis alleen herhaalrecepten van geneesmiddelen of hulpmiddelen, voor bijvoorbeeld diabetes of incontinentie, volledig vergoed krijgt als je die via een gecontracteerde online dienstverlener bestelt.
Ook kan het aantal fysiotherapeuten of apotheken waar je bij terecht kan beperkt worden. Dit kun je wel allemaal van tevoren checken op de website van de zorgverzekeraar. Verwacht je gebruik te maken van fysiotherapie? Dan kun je via je postcode opzoeken bij welke zorgverlener je terecht kan met je budgetpolis.

Budgetpolissen vergelijken

Voordat je een budgetpolis gaat afsluiten, doe je er verstandig aan de polissen met elkaar te vergelijken. Welke leveren de meeste zorgverleners in jouw buurt en hoe zit het met eigen risico? Dat zijn belangrijke punten om te checken, zodat je geen jaar vast hoeft te zitten aan een goedkope maar erg gecompliceerde polis.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Budgetpolis in geval van spoed

Het doemscenario beschreven in de inleiding kan hierbij gelijk ontkracht worden: het is bij de wet namelijk bepaald dat je voor een spoedbehandeling of -opname overal terecht moet kunnen. Het laatste wat je in een ambulance wilt doen is je bezighouden met de contracten van je zorgverzekeraar. Let op: ná de eerste spoedbehandeling moet je voor eventuele vervolgbehandelingen naar een ander ziekenhuis, waar je budgetpolis de kosten wel vergoedt. Tenzij je zelf wilt bijbetalen. De eigen bijbetaling voor (niet-gecontracteerde) ziekenhuiszorg kan bij budgetpolissen oplopen tot wel 25, 30, 40 of zelfs 50 procent. Mocht het je even ontschoten zijn dat je een budgetpolis hebt – de zorgverlener vraagt er namelijk niet naar – en je dus nietsvermoedend verschillende behandelingen in een niet-gecontracteerd ziekenhuis ondergaat, dan kan je een rekening verwachten van duizenden euro’s.

Eigen risico budgetpolissen

Er zijn budgetpolissen die een beperkte keuze aanbieden in de hoogte van een vrijwillig eigen risico. Je hebt sowieso de keuze tussen het verplichte en het maximale eigen risico, maar opties daartussenin kunnen ontbreken.

Voordelen budgetpolis

Het enige echte voordeel van een budgetpolis is natuurlijk het prijskaartje. De besparing die je doet door voor een budgetpolis te kiezen, kan tot in de honderden euro’s per jaar oplopen. Met een verschil van 25 euro met de restitutiepolis, bespaar je dus jaarlijks 300 euro.

Nadelen budgetpolis

Kiezen voor een budgetpolis brengt dus behoorlijk wat rekenwerk met zich mee. Het is alleen raadzaam als je een buffer hebt op je spaarrekening om bij onverwachte zorguitgaven zelf een deel van de rekening op te hoesten. Daarnaast ligt het gevaar op de loer dat je ‘vergeet’ dat je een budgetpolis hebt. Meestal sluit je een budgetpolis af in de veronderstelling het komende jaar gezond te zijn. Als je veel zorg verwacht, dan kies je namelijk niet zo snel voor een budgetpolis. Moet je wel een keer voor een behandeling naar het ziekenhuis, met een verwijzing van de huisarts, dan sta je er vaak niet bij stil dat je een budgetpolis hebt. De huisarts verwijst je namelijk door naar een specialist zonder na te gaan welke polis jij hebt.
Hier gaat het vaak mis, en mensen worden verrast met hoge rekeningen.
Woon je buiten de stad? Dan loop je bovendien een hoger risico dat je tal van kilometers moet afleggen op weg naar jouw specialist. Woon je daarentegen in een grotere stad, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er altijd een zorgverlener in de buurt zit.

bubble text

Kabaal vanuit de zorg

Niet iedereen is blij met de budgetpolis. Vele beroepsverenigingen in de zorgsector spraken in juni 2014 hun bezorgdheid uit in een brief aan de Tweede Kamer.

“De budgetpolis leidt tot een vergroting van de ongelijkheid in de gezondheidszorg. Mensen die weinig te besteden hebben zullen noodgedwongen eerder voor zo’n polis kiezen, en daarmee sterk beknot worden in hun vrijheid van keuze van een behandelaar.”

Daarnaast zijn de beroepsverenigingen bang dat de focus komt te liggen op prijs, in plaats van kwaliteit. Ook vrezen zij dat nieuwe zorgaanbieders minder kans maken op een contract, waarmee innovaties geblokkeerd worden. Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel