Zorgverzekering
2 min leestijd

De collectiviteitskorting, zit jij al bij een clubje?

Nog voor het einde van het jaar meldde Roos zich aan bij de plaatselijke roeivereniging. Niet omdat ze zo van roeien houdt, maar vanwege de collectiviteitskorting! Via een groepskorting kun je namelijk 10% korting krijgen op je basisverzekering. Lees hier meer over, bij Roos.

Basisverzekering voor iedereen gelijk

Zorgverzekeraars mogen voor de premies van de basisverzekering geen verschillende prijzen hanteren. De basispolis is voor iedereen gelijk; er bestaat geen prijsverschil voor mensen die bijvoorbeeld meer zorgkosten hebben, zoals chronisch zieken of ouderen. Iedereen betaalt voor de basisverzekering hetzelfde bedrag.

Korting voor collectiviteiten

De zorgverzekeraar mag wel een verschil in premie maken voor verschillende varianten van de basispolis, zoals de natura- en restitutiepolis. Daarnaast mag die ook een korting geven, tot maximaal 10 procent op de basispolis. Deze korting mag gegeven worden aan ‘collectiviteiten’, georganiseerde groepen met verzekerden. Je krijgt je ze als je lid bent van bijvoorbeeld een belangenorganisatie (zoals een ouderenbond of een vakbond) of een patiëntenvereniging. Vaak kun je ze ook krijgen via je werkgever.
De collectiviteitskorting kan je al 100 euro per jaar opleveren. Inmiddels is al 70 procent van de zorgverzekerden aangesloten bij een collectiviteit. Dus, ben jij al lid van een clubje?

Vind een collectieve verzekering

Ben je nergens lid van? Geen zorgen, er zijn genoeg opties om een collectieve verzekering te krijgen:

  • Ga nog een keer na of je toch echt niet bij een vereniging zit. Denk bijvoorbeeld ook eens aan je sportvereniging!
  • Er zijn ook organisaties die zich specifiek richten op het verzamelen van mensen om de collectiviteitskorting te krijgen.
  • Via zorgvergelijkers kun je ook een collectiviteitskorting krijgen.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Kortingspercentages verschillen

Het verschil tussen de basispremie en die van collectief verzekerden bestaat in 2014 nog maar uit 4,6 procent. Dat is dus wel een stuk minder dan de 10 procent die meestal belooft wordt. In 2013 werd gemiddeld 72 euro per jaar bespaard met de collectiviteitskorting. Maar dit verschilt enorm tussen de verschillende collectiviteiten. Kijk maar:

  • De werkgeverscollectiviteiten: korting gemiddeld 81 euro
  • De patiëntencollectiviteiten: 57 euro
  • De ‘overige collectiviteiten’ (vakbonden en andere verenigingen): 62 euro

Voordelig, maar niet altijd

Het is niet altijd zo dat korting via een collectiviteit het voordeligst is. Er zijn ook verschillen in polissen die de prijs naar beneden kunnen halen. De naturapolis is namelijk goedkoper dan de restitutiepolis. Daarnaast is de polis bij de ene zorgverzekeraar anders dan bij de andere. Zo kan het zijn dat je met een basisverzekering goedkoper uit bent bij één zorgverzekeraar, dan met een collectiviteitskorting bij de ander. Er zijn ook polissen waarbij je geen collectiviteitskorting kunt hebben omdat die van zichzelf al scherp geprijsd zijn.
Staar je dus niet blind op de collectiviteitspolis. Het kán voordeliger zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel