Zorgverzekering
4 min leestijd

De aanvullende verzekering: noodzakelijk of overbodige luxe?

Ga je voor die extra zekerheid of vertrouw je met vingers gekruisd op een zorgeloos jaar? De keuze voor een aanvullende verzekering kan een lastige zijn; je weet maar nooit wat je te wachten staat! Is de aanvullende verzekering een overbodige luxe of juist een noodzakelijk goed? Dat legt Roos je uit.

Wat is een aanvullende verzekering?

Door een aanvullende verzekering af te sluiten, verzeker je je voor kosten die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Ga je soms ruig te keer op het voetbalveld? Dan kan een verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Als je kinderen hebt die misschien een beugel moeten, dan is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Ook voor bijvoorbeeld tandartskosten, zorg in het buitenland, bezoek aan kuuroorden en allerlei therapieën. Voor al deze kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Ruim vier op de vijf mensen hebben een of meer aanvullende polissen.

Natuurlijk is het kiezen voor een aanvullende verzekering iets persoonlijks en bestaat er geen handboek met het juiste antwoord. Jouw persoonlijke situatie is zo specifiek, dat Roos je hierin niet kan adviseren. Wel kan ze je zo goed mogelijk informeren over de aanvullende verzekering zodat je zelf een goed afgewogen besluit kan nemen.

Geen acceptatieplicht

Verzekeraars hebben bij aanvullende verzekering géén acceptatieplicht, in tegenstelling tot het basispakket. Verzekeraars kunnen zelfs om een hogere premie vragen, als ze denken dat je een verhoogd risico bent. Lijkt jouw gebit bijvoorbeeld meer op een fietsenrek dan op een ‘Prodent-smile’? Dan kan de verzekeraar je weigeren om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
Heb je al een aanvullende verzekering, maar wil je die opzeggen? Denk dan eerst twee keer na. Als je je namelijk bedenkt, dan kan het zijn dat je nieuwe aanvraag afgekeurd wordt. Wil je overstappen? Sluit dan altijd eerst een nieuwe verzekering af voordat je de oude opzegt.

Aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar

Je hoeft niet per se een aanvullende verzekering af te sluiten bij de verzekeraar van je basispolis. Je kunt bijvoorbeeld een basisverzekering bij CZ hebben, terwijl je je tandartskosten declareert bij Univé. Dit levert wel meer administratief gedoe op. Bovendien zijn een basisverzekering en een aanvullende verzekering beter op elkaar afgestemd bij één zorgverzekeraar, dan als je die verzekeringen opsplitst tussen twee aanbieders.

Wat kost een aanvullende verzekering?

De premies voor aanvullende verzekeringen zijn soms best hoog. Voor een fysiotherapie- of tandartsverzekering spendeer je al gauw een paar tientjes per maand. De kosten worden vaak niet eens 100 procent vergoed. Het kan zijn dat je zelf bijvoorbeeld 25 procent moet bijdragen. Daarnaast is er ook vaak een maximum aantal behandeling en te besteden bedrag per jaar. Na wat rekensommen kan je mogelijk concluderen helemaal niet gunstig uit te zijn met een aanvullende polis. Veel mensen maken daarom zelf een spaarpotje aan, om de extra zorgkosten op te kunnen vangen.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Toestemming voor een behandeling

Zorgverzekeraars mogen voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering voorwaarden aan een behandeling stellen. Zo moet je vaak van te voren toestemming vragen bij de zorgverzekeraar om een behandeling, medicijn of hulpmiddel vergoed te krijgen.

Beperkte vergoeding

Je zou denken dat je met een aanvullende verzekering een goede dekking hebt. De meeste mensen denken dan ook dat ze gelijk alles vergoed krijgen. Meestal is er echter om een maximaal aantal behandelingen of een maximale vergoeding. Heb je meer behandelingen nodig, of vallen de kosten hoger uit? Dan moet je alsnog zelf geld bijleggen.

Aanvullende zorgverzekering opzeggen

Een aanvullende verzekering sluit je meestal af voor een looptijd van een jaar. Je zorgverzekeraar kan niet zomaar je zorgverzekering opzeggen, mits je alle premies op tijd betaalt. Er zijn ook zorgverzekeraars, zoals Ditzo en FBTO, waarbij je de mogelijkheid hebt een verzekering dagelijks of maandelijks op te zeggen.
Soms kun je ook gedurende het jaar je aanvullende pakket uitbreiden. Bij de meeste zorgverzekeraars kan dit alleen aan het begin van het jaar.

Tandartsverzekering

Wel of geen tandartsverzekering? Dat hangt erg van je gebit af natuurlijk. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de grootste beroepsvereniging van tandartsen, adviseert voor tandartszorg géén aanvullende verzekering af te sluiten. Zij zeggen dat de gemiddelde kosten die mensen per jaar bij de tandarts hebben, lager zijn dan de jaarpremie van een tandartsverzekering. Meer weten over dit onderwerp? Lees hier verder.

Fysiotherapie

Ruim 4 op de 5 mensen hebben een of meer aanvullende polissen. Naast de tandartsverzekering is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie populair. Jaarlijks gaan ongeveer 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut omdat zij problemen hebben met bewegen. Slechts in bepaalde gevallen wordt fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Met een aanvullende verzekering kun je rekken en strekken tegen een vergoeding, maar ook hier geldt: voor bepaalde gevallen en voor een beperkt aantal behandelingen.
Lees meer over aanvullend verzekeren voor fysiotherapie.

Buitenland

De basisverzekering vergoedt alle spoedeisende en noodzakelijke kosten die gemaakt zijn in het buitenland. Maar let op: alleen het Nederlandse tarief wordt vergoed. Daarbij gaat het wel eens mis. Mensen worden thuis soms verrast met een souvenirtje uit het vakantieland in de vorm van een torenhoge rekening. Spanje en Portugal houden zich niet altijd aan de Europese regels. Ze weigeren de zorgkaart en verhogen onterecht de zorgkosten. Ga dus goed voorbereid op reis. Lees hier alles over in dit artikel!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel