Zorgverzekering
4 min leestijd

Verbrand je geld niet! Je zorgverzekering dekt niet alle kosten in het buitenland

Stel: je bent aan het beachvolleyballen in Marbella en je struikelt in de net gegraven kuil van dat jongetje met de blauwe zwembroek. Er klinkt een oerkreet en je enkel voelt ineens wel heel erg aanwezig. ‘Is er een dokter in de buurt’, roep je nog. Voor je het weet lig je kermend in een privé-kliniek met uitzicht op het strand. Ben je hiervoor verzekerd? Roos zocht het voor je uit.

Basispolis dekt spoedzorg in buitenland

Denk je dat je zorgverzekering automatisch alle zorgkosten in het buitenland vergoed? Dan heb je het mis. Namelijk alleen in spoedgevallen worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Maar ook daar gelden een aantal voorwaarden:

    • alleen zorg die in het Nederlandse basispakket zit, wordt vergoed
    • alleen het Nederlandse tarief wordt vergoed

Juist bij dit laatste punt gaat het wel eens mis. Zo kun je na je reis wel eens verrast worden met een souvenirtje in de vorm van een torenhoge rekening.
Met de Europese Zorgverzekeringskaart heb je recht op betaalbare en eerlijke zorg in het buitenland. Maar Spanje en Portugal houden zich niet altijd aan de Europese regels. Ze weigeren de zorgkaart en verhogen onterecht de zorgkosten. Zo kan het gebeuren dat Nederland enkel 2000 euro van de 5000 euro vergoedt. Zelf moet je dan dus 3000 euro bijlappen, dat is geen lachertje!

Kijk uit! Verschillende tarieven gezondheidszorg

De tarieven voor gezondheidszorg lopen enorm uiteen. Zo is in Amerika de gezondheidszorg vele malen duurder dan in Nederland. En ook in Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen worden er veel hogere kosten gerekend. En Spaanse ziekenhuizen zijn bijvoorbeeld niet graag afhankelijk van een betaling uit een ander land en vragen de toerist veel liever om alles cash te betalen. Wat ook vaak voorkomt is dat toeristen naar privéklinieken worden gebracht, waar ook de kosten veel hoger liggen. Wat kun je hier tegen doen? Je kunt jezelf goed verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland door ofwel een goede reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten ofwel een aanvullende verzekering bij je basisverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Declareren

Het gebeurt weleens dat de buitenlandse zorgverlener je vraagt per direct de rekening te betalen. Pas achteraf lever je de rekening in bij je zorgverzekeraar en krijg je het bedrag vergoed. Voor een aantal landen in Europa kun je dit met een speciale ‘European Health Insurance Card’ voorkomen. Zo’n kaart kun je aanvragen bij je verzekeraar. Met die pas hoef je zelf niets voor te schieten, de financiële afhandeling verloopt via de verzekeraar en de buitenlandse zorgaanbieder. Goed dus om zo’n pas op zak te hebben! Die kaart is geldig in de volgende landen:

    • Alle EU-landen
    • Liechtenstein
    • Noorwegen
    • IJsland
    • Zwitserland
    • Macedonië
    • Australië

Werelddekking zorgverzekering

In principe is je basisverzekering in ‘de hele wereld’ geldig. Hoelang die werelddekking nog in het basispakket zit, is de vraag. Minister Schippers van VWS heeft namelijk gezegd er kritisch naar te gaan kijken. Vanwege bezuinigingen wordt de werelddekking naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst afgeschaft. Dat zou betekenen dat de buitenlanddekking dan beperkt wordt tot Europa, en de rest van de wereld onder de aanvullende verzekering komt te vallen. Tot nu toe geldt de werelddekking ook nog in 2015.

Voorbereid op reis!

Om een enorme domper te voorkomen, heeft Roos de volgende tips voor je:

    • Alarmcentrale zorgverzekeraar in je telefoon

      Neem contact op met je zorgverzekeraar zodra er sprake is van een ziekenhuisopname. Meestal heeft de verzekeraar een alarmcentrale die 24 uur per dag bereikbaar is. Natuurlijk kun je dit niet in alle gevallen doen.

    • Check niet alleen het aantal zonnestralen, maar ook de hoogte van de zorgkosten.

      Moet je bijvoorbeeld onverhoopt een operatie ondergaan in de Verenigde Staten? Dan kunnen de kosten hiervoor werkelijk de pan uitrijzen. Een aanvullende verzekering biedt hierbij uitkomst. Ga je naar een land waar de zorgkosten gelijk of lager zijn dan die in Nederland? Dan is een extra reisverzekering voor zorgkosten niet heel dringend.

    • Zorgverzekering met buitenland dekking

      Sluit een aanvullende verzekering af als de basisverzekering niet toereikend genoeg is voor het land van bestemming.
      Voorkom daarentegen ook dat je dubbel verzekerd bent! Een aanvullende verzekering en een reisverzekering voor zorgkosten is overbodig. Vaak kun je een reisverzekering afsluiten die perfect aansluit op de zorgverzekering.

    • Vergelijk zorgverzekeringen met buitenland dekking voor 2015

      Weet je al dat je in 2015 veel op reis zult zijn? Dan kun je bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar kijken naar de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering. Hierbij kun je letten op ‘100% vergoeding’ in plaats van ‘100% tot maximaal Nederlands tarief’, gebruik mogen maken van de alarmcentrale van de zorgverzekeraar, plaatselijk ambulancevervoer over grotere afstand en de kosten van repatriëring naar Nederland.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel