Vrijwillig eigen risico verhogen kan lucratief zijn

Eigen risico doet je misschien in eerste instantie denken aan de bordjes ‘Betreden op eigen risico’ bij huizen met blaffende honden. Maar in dit geval hebben we het over het eigen risico van je zorgverzekering. Begeef jij je binnen de ziekenhuisdeuren? Dan is de eerste 375 euro van de rekening voor jouw kosten. Dit en meer legt Roos je uit in dit artikel.

Door Roos op 4 november 2014 met een leestijd van 2 minuten

Verplicht eigen risico

Iedere Nederlander is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt wat er vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dan de kosten die jij hebt gemaakt. Maar die vergoeding begint pas na de eerste 375 euro, wat het eigen risico genoemd wordt. Dit geldt trouwens niet voor alle zorg uit de basisverzekering. Uitzonderingen zijn:

    • een bezoek aan huisarts
    • verloskundige zorg en kraamzorg
    • zorg van de wijkverpleegkundige
    • als je jonger dan 18 jaar bent

Vrijwillig eigen risico

Je kunt het eigen risico ophogen naar een bedrag van maximaal 875 euro. Vrijwillig het terrein van de waakhond betreden, zul je misschien denken! Velen zijn bang dan flink gebeten te worden met een hoge rekening, mocht er wat gebeuren. Maar er gaan steeds meer stemmen op om je vrijwillig eigen risico op te schroeven. Je krijgt namelijk een aantrekkelijke korting op je premie als je dit doet, die verschilt overigens wel per zorgverzekeraar. Die korting kan oplopen tot wel 300 euro per jaar.
Wynand van de Ven, hoogleraar zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzocht met twee collega’s de financiële gevolgen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Zijn uitkomst was dat bijna de helft van alle verzekerden voordeliger uit zou zijn door het verplicht eigen risico op te hogen met 500 euro.

“Zelfs voor ons was het verrassend dat zo’n groot deel van de Nederlandse bevolking financieel profijt heeft van het verhogen van het eigen risico. Als je goed zoekt, kan een verhoging van 500 euro een premiekorting van 300 euro opleveren”, vertelt Van de Ven tegen Nu.nl.

In het slechtste scenario lijdt de verzekerde 200 euro verlies ten opzichte van een polis zonder verhoogd eigen risico. Maar voor 40 procent van de bevolking geldt dat de zorgkosten het verplichte eigen risico van 375 euro niet overstijgen, waardoor de verzekerde de volledige premiekorting in eigen zak steekt. “Als je geen hoge kosten verwacht, zou ik zeggen: ‘waag het gokje’. Je moet wel die 875 euro in één keer kunnen ophoesten als je bijvoorbeeld een auto-ongeluk krijgt, maar er is vaak een betalingsregeling te treffen.”

Eigen risico aanpassen

Je kunt het eigen risico een keer per jaar aanpassen. Dit kun je tot uiterlijk 31 december 2014 doorgeven aan je zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage

Het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Als er gesproken wordt over een eigen bijdrage dan wordt hiermee bedoeld dat je een gedeelte van de zorgkosten zelf moet betalen. De hoogte hiervan is voor iedereen hetzelfde en is wettelijk bepaald. Voor kraamzorg thuis is het in 2014 bijvoorbeeld 4,10 euro per uur. Voor zittend ziekenvervoer is het 96 euro per persoon per kalenderjaar. De bijdrage geldt onder andere voor hulpmiddelen, kraamzorg, ‘zittend ziekenvervoer’ (dus niet per ambulance), poliklinische bevalling zonder medische indicatie, tandheelkundige zorg op medische indicatie, en sommige geneesmiddelen. Sommige zorgverzekeraars bieden in hun aanvullende verzekeringen een vergoeding voor bepaalde eigen bijdragen.

Wakker worden is nog nooit zo voordelig geweest!

Zet een contractwekker en Roos wekt je precies op het juiste moment. Zo vergeet je nooit meer een contract en bespaar je honderden euro's per jaar.

Zet een contractwekker