Zorgverzekeringen
3 min leestijd

Eigen risico zorgverzekering

In Nederland is het eigen risico voor een zorgverzekering verplicht. Maar wat is dat eigen risico nou precies? En wanneer betaal ik dat?

Wat is een verplicht eigen risico voor je zorgverzekering?

In Nederland moet iedere volwassene een verplichte zorgverzekering hebben. Het minimale hierbij is de basis verzekering. Bij deze basisverzekering hoort een verplicht eigen risico van €385,-. Maar wat betekent dit nou? Dit houd in dat, per jaar, de eerste €385 die je uitgeeft aan zorg voor jouw rekening is. Alles hoger dan dat eigen risico wordt door de zorgverzekeraar betaald. Ook is het niet mogelijk om geld terug te krijgen wanneer je geen of weinig zorgkosten claimt.

Waarom is het eigen risico verplicht?

Er zijn meerdere redenen voor deze regel. Allereerst wil de overheid ervoor zorgen dat alle bewoners zich bewust zijn van de kosten voor zorg. Daarnaast zorgt het eigen risico er ook voor dat premies lager zijn dan als er geen eigen risico zou zijn.

Hoe werkt vrijwillige eigen risico?

Het vrijwillige eigen risico is een optionele aanvulling op het wettelijk verplichte eigen risico. Waar het op neerkomt is dat je bij het afsluiten van een zorgverzekering aan kunt geven dan je een groter eigen risico hebt in ruil voor korting op jouw zorgpremie. Dit is bijvoorbeeld handig als je weet dat je niet structureel medicijnen hoeft te slikken voor bijvoorbeeld ADHD. De keuzehulp van de Consumentenbond kan je helpen of het verstandig is voor jou om het eigen risico te verhogen.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Voor welke zorg betaal je eigen risico?

Het eigen risico dekt vrijwel alle zorg uit het basispakket van de zorgverzekering. Denk aan een opname in het ziekenhuis, bepaalde hulpmiddelen en medicijnen. In veel gevallen zijn de kosten van een behandeling bij een arts in het ziekenhuis lager dan je eigen risico. In die gevallen moet je dus zelf die kosten dragen.
Een aantal onderdelen die niet onder het eigen risico vallen, waar u dus geen rekening voor kunt krijgen van uw zorgverzekeraar, zijn:

  • Zorg van een huisarts
  • Kraamzorg
  • Artikelen in bruikleen
  • Verloskundige zorg
  • Gratis bevolkingsonderzoeken
  • Griepprik voor mensen met een risico
  • Zorg dat valt onder een aanvullende polis van uw verzekering
  • Tandheelkundige zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar
  • Wijkverpleging

Hoe zit het met kinderen?

Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u geen eigen risico te betalen. Althans, dit is uitsluitend voor de zorg die u uit het basispakket van uw zorgverzekeraar ontvangt. Vanaf het moment dat uw zoon of dochter 18 jaar is, en dus als volwassene wordt gezien, dan moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit is gelijk ook het moment dat er eigen risico bij hen verhaald kan worden.

Hoe betaal ik het eigen risico?

In het algemeen wordt het eigen risico automatisch van uw rekening afgeschreven door uw zorg verzekeraar. Wettelijk gezien moet de verzekeraar het eigen risico binnen 5 jaar in rekening brengen en mag dit pas doen als zij de rekening van de zorgaanbieder (bijvoorbeeld het ziekenhuis) heeft ontvangen. Naast het automatisch incasso is het bij veel verzekeraars ook mogelijk om het eigen risico over een langere termijn verspreid te betalen. Daarvoor adviseren wij dat je contact opneemt met jouw verzekeraar voor de mogelijkheden.

Word je bijna 18? Betaal niet te veel voor je zorgverzekering!

Wil je gratis tips en advies over welke verzekering het beste bij je past? Neem dan vrijblijvend contact op met Roos!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Martijn Vrencken) een e-mail over dit artikel