Zorgverzekering
3 min leestijd

De goedkoopste zorgverzekering 2021 voor jou

Zoek jij de goedkoopste zorgverzekering in 2021? Dan valt er zeker wat te kiezen. Hoe werkt het? De basisverzekering van je zorgverzekering is voor elke zorgverzekeraar hetzelfde. Het verschil zit in de keuzevrijheid van je zorgaanbieder. Dit bepaald je zorgpremie en de goedkoopste zorgverzekering voor jou.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2021?

De goedkoopste zorgverzekering voor 2021 wordt pas duidelijk vanaf 12 november 2020 als alle premies van de zorgverzekeraars bekend zijn geworden.

Wat de voordeligste zorgverzekering is voor jou hangt af van je situatie en verwachte gebruik komend jaar. De beste manier is om de zorgverzekeringen te vergelijken op alle prijzen, voorwaarden en eventuele additionele dekkingen.

Wijzigingen zorgverzekering 2021

Zoals elk jaar zijn er ook in 2021 wijzigingen aan de dekking van de zorgverzekering. Roos zette alle wijzigingen op een rijtje.

Lees hier alle wijzigingen uit de zorgverzekering in 2021.

Iedereen dezelfde basisverzekering

De basisverzekering is verplicht in Nederland. Eventuele aanvullende dekkingen kan je zelf kiezen op basis van je behoefte en zijn niet verplicht. De basisverzekering en specifiek de keuze vrijheid die je kiest heeft veel invloed op de zorgpremie die je betaalt.

Er zijn drie soorten basisverzekeringen die je kan kiezen: natura, restitutie en combinatieverzekering.

    • De naturapolis is de meest gekozen zorgverzekering van Nederland. Deze polis vergoed alleen de kosten van jouw zorgaanbieder waar de verzekeraar een contract mee heeft.
    • De restitutiepolis is wat duurder dan de naturapolis maar biedt je wat meer vrijheid bij de keuze van je eigen zorgaanbieder. Bij deze polis krijg je de kosten van alle zorgverleners vergoed tot het marktconforme tarief, daarboven moet je zelf betalen. Als voordeel van de restitutiepolis kan je dus ook kiezen voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder.
    • De combinatiepolis is een combinatie van de natura en restitutiepolis. De combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgaanbeiders, en recht op vergoeding (restitutie) bij andere
De goedkoopste zorgverzekeringen zijn voornamelijk naturapolissen.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Lagere premie door een hoger eigen risico

In 2021 is het verplichte eigen risico zoals in 2020 is minimaal € 385,- en maximaal te verhogen tot € 885,-. Dit is het eigen risico voor zorg uit de basisverzekering wat je zelf moet betalen. Daarna zal de verzekering je behandeling vergoeden.

Je kan je eigen risico verhogen, waardoor je een korting krijgt op je zorgpremie. De korting zal voor het maximale eigen risico van € 885,- ongeveer € 20,- tot € 25,- zijn. Je zal wel eerst € 885,- moeten betalen betalen bij je zorgkosten. Heb je deze reserve niet, dan is het raadzaam je eigen risico niet te verhogen. Verwacht je geen € 385,- uit te geven aan zorg, dan kan je flink besparen door het eigen risico op het hoogste te zetten.

Tip: Vaak is het mogelijk om je eigen risico ook gespreid te betalen.

Hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering?

De goedkoopste zorgverzekering vind je door te letten op de je eigen risico, het type basis verzekering en keuze voor zorgaanbieders en dekkingen en de gewenste dekkingen van je aanvullende verzekering.

De voordeligste basisverzekering

Het verschil tussen de basisverzekeringen zit in de keuzevrijheid voor bepaalde zorgaanbieders en de hoogte van de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Je kan hierbij kiezen uit natura- , restitutie- en combinatiepolissen.

Maak gebruik van de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen

Verwacht je komende jaar maar weinig zorgkosten te gebruiken, dan kan je overwegen om je eigen risico te verhogen, hier krijg je dan een lagere premie voor. Je eigen risico verhogen is alleen raadzaam als je niet veel zorgkosten verwacht uit de basisverzekering en een spaarpotje hebt mocht je toch tegen zorgkosten aanlopen.

Kies de voordeligste aanvullende zorgverzekering

Beste goedkoopste aanvullende zorgverzekering hangt af van jou als persoon. Iedereen in je huishouden heeft andere situatie en wensen voor de zorgverzekering in 2021.

Als je weinig gebruik maakt van aanvullende zorg kan je overwegen om de aanvullende verzekering te schrappen of een beperktere zorgverzekering te kiezen om goedkoper uit te zijn.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Michiel) een e-mail over dit artikel