Zorgverzekering
7 min leestijd

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Aan het einde van elk jaar heb je de mogelijkheid om weer je zorgverzekering te vergelijken en kan je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Roos zet de veranderingen voor de zorgverzekering 2021 voor je op een rijtje.

Zorgverzekering in 2021

Jaarlijks wijzigen de zorgverzekeringen hun dekkingen, voorwaarden en de aanvullende zorgverzekeringen. Deze wijzigingen worden jaarlijks met prinsjesdag bekend gemaakt.

Jaarlijks kan je vanaf 12 november tot en met de laatste dag van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Je hebt in die periode de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of te kiezen voor een andere zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar.

Wijzigingen zorgverzekering in 2021

De dekking van de basisverzekering is voor alle zorgverzekeringen en zorgverzekeraars gelijk. Jaarlijks zijn er echter wel een aantal wijzigingen. In 2021 zijn dit onder andere:

  • De zorgpremie voor de zorgverzekering in 2021 gaat stijgen. De inschatting is dat de zorgverzekeringpremie zo’n € 5,- gaat stijgen. De exacte stijging wordt duidelijk halverwege november 2020.
  • Zorg voor herstel van Corona komt tijdelijk in het basispakket.
  • Het eigen risico voor zorg uit de basisverzekering blijft € 385 en gelijk aan 2020.
  • Vanaf 2021 vergoedt de basisverzekering dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
  • Vergoeding geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker. De merken olaparib (merk Lynparza) tegen eierstokkanker en axicabtagene ciloleucel (merk Yescarta) tegen lymfeklierkanker worden opgenomen in het basispakket.
  • In de tweede helft van 2021 wordt de 13-weken-echo opgenomen in de basisverzekering. Deze echo komt naast de al bestaande termijnecho en de 20-weken-echo. Sommige foetale afwijkingen kunnen al eerder worden ontdekt dan tijdens de 20-weken-echo. Deze invoeringen zijn voorlopig nog een testperiode.
  • Extra behandelingen fysio- en oefentherapie voor subcategorie patiënten met COPD.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Basisverzekering

De basisverzekering zorgt voor dekking van medische hulp die door de overheid als noodzakelijk wordt gezien. De basisverzekering is verplicht als je in Nederland woont of werkt. Door wie je uiteindelijk geholpen kan worden is afhankelijk van de soort basisverzekering die je kiest. Check bij een zorgverzekeraar altijd of jouw zorgverlener een contract heeft gesloten met je zorgverzekeraar. Voor spoedeisende hulp kan je in bijna alle ziekenhuizen binnen Nederland terecht.

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg zoals je huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen, maar daarnaast ook:

  • Tandartskosten t/m 18 jaar
  • Kraamzorg en verloskundige hulp
  • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
  • Geneesmiddelen
  • Psychologische hulp
  • Wijkverpleging
  • Kosten voor de apotheek

Kies de basisverzekering die bij je past

Voor de basisverzekering kan je kiezen uit drie soorten, namelijk de budget-, natura en restitutiepolis. Het verschil tussen deze verschillende basisverzekeringen zit in de dekking.

Bij een naturapolis wordt bijvoorbeeld alleen gecontracteerde zorg vergoed. Hierdoor is deze polis goedkoper. Bij een restitutiepolis heb je wel vrije zorgkeuze, maar betaal je uiteindelijk ook een hogere premie. Het verschil in de basisverzekering premie zit in de prijsafspraken die elke zorgverzekeraar maakt met de zorgaanbieders.

Aanvullende zorgverzekeringen in 2021

Een aanvullende zorgverzekering vergoedt je zorgbehoefte die niet in de basis zorgverzekering wordt vergoed. Deze aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. De aanvullende zorgverzekeringen bieden je extra dekkingen op terreinen waar je basisverzekering voor jou niet voldoende dekking biedt.

Het is altijd goed om de kosten voor de verzekering die je dan krijgt te vergelijken met de extra kosten die je daadwerkelijk maakt en of je dit ook zelf kan vergoeden. Kijk dus goed voordat je een aanvullend verzekering afsluit.

Lees verder over de basisverzekering.

Zorgpremie van de basisverzekering

Maandelijks (of jaarlijks) betaal je aan de zorgverzekeraar je zorgpremie en ben je verzekerd. De basiszorgverzekering is verplicht in Nederland. De dekking van de basiszorgverzekering is bij alle verzekeraars gelijk, maar de premie van deze basisverzekering kan behoorlijk verschillen. Er valt dus wat te besparen als je even vergelijkt.

De schatting van de gemiddelde jaarpremie voor 2021 is ongeveer € 122,75. Op 12 november 2020 zijn de definitieve zorgpremies bekend.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten dat je zelf betaalt voordat je zorgverzekeraar de kosten gaat vergoeden. De kosten van een consult bij de huisarts en voor kinderen worden hierin niet meegenomen.

Het eigen risico zal in 2021 net als vorig jaar € 385,- zijn. Je kan ook kiezen om je eigen risico te verhogen naar maximaal € 885,-.

De meeste zorgbehandelingen vallen onder het eigen risico. Er zijn echter ook wel een paar uitzonderingen zoals zorg door de huisarts, verloskundige- en kraamzorg, artikelen in bruikleen, griepprik en wijkverpleging.

Alles wat je huisarts voorschrijft (zoals medicijnen) of voor je aanvraagt (zoals een bloedonderzoek) wordt wel verrekend met je eigen risico.

Voor spoedeisende hulp of een bezoek aan de huisarts geldt geen eigen risico.

Ben je door je eigen risico heen, dan betaalt de zorgverzekeraar de kosten volledig, behalve bij een eventuele eigen bijdrage.

Collectieve zorgverzekering korting

De collectieve zorgverzekering korting wordt dit jaar verder verlaagd. In voorgaande jaren was dit soms wel 10%, dit jaar mag voor de basisverzekering nog maximaal 5% korting worden gegeven.

Lees verder over de afbouw van de collectieve zorgverzekering

Zorgtoeslag

De hoogte van de zorgtoeslag maakt de Belastingdienst altijd aan het einde van het jaar bekend. De zorgtoeslag stijgt mee met de zorgpremie. Of je recht hebt op zorgtoeslag in 2021 is afhankelijk van je inkomen en vermogen en kan je controleren op de website van de belastingdienst.

Lees verder over de zorgtoeslag.

Hoe werkt overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering gaat eenvoudig in 3 stappen.

  • Stap

   Jouw situatie en voorkeuren

   Vul je gegevens en behoeften van je zorgverzekering in 2021 in.

  • Stap

   Vergelijk de beste zorgverzekering

   Vergelijk de zorgverzekeringen die passend zijn voor jou en kies de verzekering die het beste bij jouw wensen voor 2021 passen.

  • Stap

   Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

   Vraag een nieuwe zorgverzekering aan bij de nieuwe zorgverzekeraar.
   De oude zorgverzekeraar zegt je huidige zorgverzekering op. Dat is is gratis.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een zorgverzekering?

De basisverzekering is voor iedereen gelijk. Let vooral op het type basisverzekering. Wil je vrije keuze hebben om de zorgaanbieder die jij wilt te kiezen, overweeg dan een restitutiepolis met vrije borgkeuze. Wil je vooral de voordeligste zorgverzekering, kies dan een naturapolis.

Kies het eigen risico dat bij jouw situatie en voorkeuren past.

Dek met een aanvullende zorgverzekering alleen wat je niet zelf kan betalen. De zorgverzekering is een verzekering. Bereken de kosten van de behandelingen als je die direct betaalt en vergelijk dat met de kosten die je zeker gaat maken bij het afsluiten bij een aanvullende verzekering.

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen 2021

Waarom gaat de premie van je zorgverzekering in 2021 om hoog?

De premie van de zorgverzekering stijgt ook dit jaar weer vanwege de stijging van de zorgkosten. Deze kosten stijgen door loonstijgingen in de zorg, toenemend gebruik en kosten voor apparatuur en geneesmiddelen. De stijging van de premie van de zorgverzekering zal voor elke zorgverzekeraar een beetje anders zijn. Daardoor valt er ook dit jaar wat te kiezen.

Welke data zijn belangrijk voor de zorgverzekering 2021?

Op uiterlijk 12 november 2020 moeten de alle zorgverzekeraars je een voorstel hebben gestuurd met de zorgverzekeringpremie voor het nieuwe jaar. Op dat moment zijn alle zorgverzekeringen bekend.

Je kan uiterlijk tot 31 december 2020 (middennacht, inderdaad) je zorgverzekering opzeggen en/of overstappen.

Als je voor 31 december 2020 je zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot 31 januari 2021 om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Deze zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2021.

Je nieuwe zorgverzekering loopt tot 31 december 2021. In de weken daarvoor kan je weer een nieuwe keuze maken.

Hoe hoog is het eigen risico voor de zorgverzekering in 2021?

Het eigen risico zal in 2021 net als vorig jaar € 385,- zijn. Je kan ook kiezen om je eigen risico te verhogen naar maximaal € 885,-. Het kabinet heeft besloten dit eigen risico te bevriezen tot 2022.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021?

  • Huisarts
  • Ambulancevervoer
  • Ziekenhuiszorg en medicijnen
  • Spoedeisende hulp
  • Tandartskosten t/m 18 jaar
  • Kraamzorg en verloskundige hulp
  • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
  • Geneesmiddelen
  • Psychologische hulp
  • Wijkverpleging
  • Kosten voor de apotheek

Waarom zou ik mijn zorgverzekering vergelijken?

Jaarlijks stijgt niet alleen de premie van de zorgverzekering maar veranderen ook voorwaarden en dekkingen. Zelf heb je jaarlijks te maken met andere behoeften en situaties. Daardoor is het raadzaam jaarlijks te checken wat de best passende zorgverzekering voor jou en je omgeving is.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2021 voor mij?

Roos zocht uit waar je op moet letten om de goedkoopste zorgverzekering voor 2021 te kiezen. Het belangrijkste voor jezelf is te bedenken welke keuzevrijheid je wilt hebben voor zorgverleners, het eigen risico wat bij jou past en of je echt wel een aanvullende zorgverzekering nodig hebt.

Roos legt voor je uit hoe je de goedkoopste zorgverzekering vindt.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Michiel) een e-mail over dit artikel