Energie
3 min leestijd

De energieveiling van Eigen Huis

Energieveilingen worden steeds populairder. Naast Eigen Huis organiseren ook Consumentenbond, Veronica en Viva veilingen. De insteek is dat je door samen energie in te kopen, minder betaalt voor gas en elektriciteit. Maar is dat echt zo? Het antwoord is dat je juist met een energiecollectief duurder uit bent en daarnaast ook geen vrije keuze hebt in het kiezen van een energieleverancier.

 

Hoe werkt de energieveiling van Eigen huis?

Al in 2009 organiseerde Vereniging Eigen Huis als eerste een collectieve energie-inkoop. Het energiecollectief is een veiling van energie waar consumenten zich voor kunnen inschrijven. Tijdens een energieveiling bieden verschillende energieleveranciers tegen elkaar op met lage energieprijzen. De energieleverancier met het scherpste bod wint de energieveiling. Iedereen die zich heeft opgegeven voor de energieveiling, kan op het aanbod ingaan en overstappen. Eigen Huis is niet de enige die energieveilingen organiseert. Afgelopen jaar zijn er acht energieveilingen geweest van onder andere van Consumentenbond, Veronica, ANWB en vrouwenblad Viva.

Toezichthouder gaat energieveilingen onderzoeken

In de zomer van 2014 deed ACM (Autoriteit Consument & Markt) onderzoek naar hoe energieveilingen werken. ACM kreeg signalen binnen dat deze veilingen niet goed verliepen. Consumenten die via een veiling zijn overgestapt naar een andere energieleverancier zijn, zouden hierdoor extra voordeel mis gelopen. De toezichthouder onderzoekt op dit moment of de energieveilingen wel bieden wat ze beloven en of de energiebedrijven wel eerlijk met elkaar concurreren.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Energieveiling juist duurder

RTL Nieuws deed al eerder onderzoek naar de energieveiling van Eigen Huis en andere partijen en concludeerde dat consumenten met het energiecollectief juist duurder uit zijn.

RTL Nieuws nam de energiedeal van Budget Energie onder de loep, de winnaar van afgelopen energieveiling van Consumentenbond. De deal die Budget Energie aan deelnemers van de veiling gaf, was € 1904,36. Maar na een ronde langs de vergelijkingswebsites bleek dat je zelfstandig een betere deal kan krijgen van € 1851,12.

Het is niet de eerste keer dat leden van de Consumentenbond duurder uit waren. In 2012 deed de Volkskrant ook onderzoek naar hoe de Consumentenbond en trok toen een vergelijkbare conclusie.

Pauline Gras van Autoriteit Consument en Markt zegt tegen RTL Nieuws: “Als je meegaat met een collectieve inkoop, dat moet je je realiseren dat de consumentenorganisatie daar ook nog aan verdiend. Daar zit een schakel tussen, waar je voor betaalt. Ten tweede is de situatie nooit helemaal specifiek toegepast op jouw huishouden, dus als je zelfstandig overstapt kun je nog beter rekening houden met de factoren die jij in jouw huishouden belangrijk vindt.”

Waarop letten bij de energieveiling Eigen Huis?

Het laagste bod dat bij een energieveiling gegeven wordt, is vaak een gemiddelde berekening. Deze kan niet altijd gunstig zijn voor jouw specifieke situatie. Het beste is om altijd nog een keer te checken of je geen betere deal kunt krijgen zonder energiecollectief. Wil je dat Roos dit voor je checkt en je direct ook een seintje geeft wanneer je contract afloopt? Zet dan een wekker voor je energiecontract!

Daarnaast heb je bij een energiecollectief geen vrije keuze in energieleverancier. De laagste prijs staat voorop voor de organisatoren van een energieveiling en niet de service van het energiebedrijf. Hecht je bijvoorbeeld waarde aan hoe het bedrijf investeert in duurzame ontwikkelingen? Dan kun je daar bij een energieveiling niet voor kiezen. Er is namelijk maar een winnaar.

Ook moet je rekening houden dat als je overstapt via een energieveiling, je wellicht een overstapboete moet betalen als je huidige contract nog niet is afgelopen. Door een contractwekker te zetten bij Roos, weet je precies wanneer het tijd is om over te stappen.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel