Energie
2 min leestijd

Het energiecollectief van de Consumentenbond

Ieder jaar organiseert de Consumentenbond een energieveiling. Door samen energie in te kopen, betaal je minder voor gas en elektriciteit, zo is de gedachte. Maar is dat echt zo? Wat blijkt is dat leden van de Consumentenbond met het energiecollectief juist duurder uit zijn en daarnaast ook geen vrije keuze van energieleverancier hebben.

Hoe werkt het energiecollectief?

Het energiecollectief is een veiling van energie waar consumenten zich voor kunnen inschrijven. Tijdens een energieveiling bieden verschillende energieleveranciers tegen elkaar op met lage energieprijzen. De energieleverancier met het scherpste bod wint de energieveiling. Iedereen die zich heeft opgegeven voor de energieveiling, kan op het aanbod ingaan en overstappen. Consumentenbond is niet de enige die energieveilingen organiseert. Afgelopen jaar zijn er acht energieveilingen geweest van onder andere Veronica, ANWB en vrouwenblad Viva.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Het energiecollectief is duurder

RTL Nieuws deed onderzoek naar de energieveiling van de Consumentenbond en concludeerde dat consumenten met het energiecollectief van de Consumentenbond juist duurder uit zijn.
RTL Nieuws nam de energiedeal van Budget Energie onder de loep, de winnaar van afgelopen energieveiling van Consumentenbond. De deal die Budget Energie aan deelnemers van de veiling aanbood, was € 1904,36 per jaar. Maar na een ronde langs de vergelijkingswebsites bleek dat je zelfstandig een betere deal kan krijgen van € 1851,12 per jaar. Het is niet de eerste keer dat leden van de Consumentenbond duurder uit waren. In 2012 deed de Volkskrant ook onderzoek naar de Consumentenbond en trok toen een vergelijkbare conclusie.

Pauline Gras van Autoriteit Consument en Markt vertelt tegen RTL Nieuws: “Als je meegaat met een collectieve inkoop, dan moet je je realiseren dat de consumentenorganisatie daar ook nog aan verdient. Daar zit een schakel tussen, waar je voor betaalt. Ten tweede is de situatie nooit helemaal specifiek toegepast op jouw huishouden, dus als je zelfstandig overstapt kun je nog beter rekening houden met de factoren die jij in jouw huishouden belangrijk vindt.”

Waarop moet je letten bij een energieveiling?

Het laagste bod dat bij een energieveiling gegeven wordt, is vaak een gemiddelde berekening. Deze kan niet altijd gunstig zijn voor elke specifieke situatie. Het beste is om altijd nog een keer te checken of je geen betere deal kunt krijgen zonder energiecollectief. Wil je dat Roos dit voor je checkt en je direct ook een seintje geeft wanneer je contract afloopt? Zet dan een wekker voor je energiecontract!
Daarnaast heb je bij een energiecollectief geen vrije keuze in energieleverancier. De laagste prijs staat voorop voor de organisatoren van een energieveiling en niet de service van het energiebedrijf. Hecht je bijvoorbeeld waarde aan hoe het bedrijf investeert in duurzame ontwikkelingen? Dan kun je daar bij een energieveiling niet voor kiezen. Er is namelijk maar één optie.

Stap je over via een energieveiling en is je huidige contract nog niet afgelopen? Dan moet je ook rekening houden met een overstapboete. Door een contractwekker te zetten bij Roos, weet je precies wanneer het tijd is om over te stappen.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel