Energie
3 min leestijd

Slimme meter? Meer voordelen dan nadelen

Veel mensen hebben de afgelopen jaren een slimme meter ontvangen. Of misschien krijg jij er nog een! Hier kun je alles lezen over wat zo’n slimme meter precies is.

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale energiemeter. Misschien heb je nu nog een ouderwetse meter in je meterkast hangen. In plaats van zelf je meterstanden voor gas en elektriciteit door te geven aan de netbeheerder, doet de slimme meter dat automatisch voor je. Dit gebeurt zo’n 6 keer per jaar.

Hoe slim is een slimme energiemeter?

De slimme meter biedt meer mogelijkheden dan de ouderwetse meter omdat de energiestanden automatisch gemeten worden. Netbeheerders kunnen daardoor actuele gegevens eenvoudig communiceren aan de energieleverancier. Zo hoeft die informatie niet meer gebaseerd te zijn op schattingen. Daarnaast kan je zelf allerlei nieuwe producten en diensten op de meter aansluiten, zoals een slimme thermostaat, die het mogelijk maken om makkelijker te besparen.
Via de slimme meter kan er ook energie teruggeleverd worden aan het netwerk. Voorheen was hier een extra meter voor nodig, maar dat is nu definitief verleden tijd.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Dubbeltarief of enkeltarief

Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt het toonfrequentsignaal (TF-signaal). Netbeheerders gebruikten het toonfrequentsignaal voor tariefschakeling. Met dit signaal kunnen energiemeters bijvoorbeeld tussen dag- en nachttarief (ook wel bekend als normaal- en daltarief) schakelen. Maar de slimme meter kan automatisch tussen de verschillende tarieven schakelen. Het oude TF-signaal is daarom dus niet meer nodig. Daardoor zullen oude meters niet meer schakelen tussen de twee tarieven vanaf 1 juli 2021.

Als jij vooral ’s nachts en in het weekend veel stroom gebruikt kan het slimmer zijn om voor het dubbeltarief te kiezen. Bij een dubbeltarief is je stroom namelijk ’s nachts en in het weekend goedkoper dan overdag. Als je hier dus gebruik van wilt (blijven) maken heb je straks een slimme meter nodig.

Meer weten? Lees in dit artikel over dubbeltarief vs enkeltarief.

Slimme meter: voordelen en nadelen

Of jij voor een slimme meter moet kiezen, ligt niet alleen aan of je dubbel- of enkeltarief wilt gebruiken. Er zijn namelijk nog een aantal voor- en nadelen van een slimme meter.

Slimme meter voordelen

    • Je hoeft je meterstanden niet meer door te geven.
    • De meterkast hoeft niet meer open en meteropnemers hoeven je huis niet meer binnen.
    • Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik. Bijvoorbeeld in real-time met een app of slimme thermostaat of door elke 2 maanden van je netbeheerder een overzicht van je energieverbruik te ontvangen.
    • De slimme meter is uitgerust om dynamische tarieven te rekenen.
      Dat kan flink schelen op momenten dat energie goedkoper is!
    • De netbeheerder hoeft je verbruik niet meer te schatten. Je jaarafrekening klopt daarom altijd precies.
    • Een slimme meter is voor veel mensen gratis! Netbeheerders en woningcorporaties zijn deze sinds 2014 namelijk aan gaan bieden aan bewoners. Is dat bij jou nog niet het geval geweest? Dan heeft het zin om die even na te vragen bij je netbeheerder.

Slimme meter nadelen

De slimme meter heeft eigenlijk weinig nadelen. Sommige mensen maken zich zorgen om hun privacy. Je privacy wordt echter goed gewaarborgd. De slimme meter meet alleen hoeveel energie je verbruikt. Je netbeheerder en energieleverancier zien niet wat je verbruik per apparaat is. Ook kunnen zij niet zien wat je leefpatroon is, bijvoorbeeld of je televisie kijkt of onder de douche staat.
Bovendien kun je het automatisch op afstand uitlezen van je slimme meter ook laten uitschakelen door je netbeheerder.

Slimme meter voor duurzaamheid

Met de slimme meter wil de overheid het energienetwerk voorbereiden op een duurzame toekomst. De opwekking van energie door bijvoorbeeld wind of zon is niet zo stabiel als fossiele brandstoffen. Op zonnige dagen wordt bijvoorbeeld meer energie opgewekt dan op bewolkte dagen. Bovendien is de vraag naar energie afhankelijk van de tijdstip. De slimme meter is een belangrijke schakel in het in balans brengen van vraag en aanbod. Het geeft namelijk inzicht in de verschillende energiestromen en hierdoor kan de netbeheerder hier beter op inspelen.

Wil jij weten hoe je het goedkoopst uit bent met je energierekening? Roos helpt je er graag bij! Klik op ‘In 2 minuten minder betalen voor je energie?’ om te kijken hoe Roos dat precies doet!

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel