Energie
2 min leestijd

Top 5 grote sluipverbruikers van stroom, welke heb jij thuis?

Welke apparaten gebruiken bij jou thuis stroom zonder dat je het doorhebt? De zogeheten sluipverbruikers zijn niet goed voor het milieu en de portemonnee. Roos maakte een top 5 van de meest energieverslindende apparaten in stand-by en de mogelijke besparing.

Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Ze verbruiken dus onnodig energie terwijl jij hier wel voor betaald. Dit sluipverbruik kan zo’n 10% innemen van je totale eindrekening. Hoogste tijd dus om hier wat aan te veranderen. Roos zocht voor je uit wat de top 5 grootste sluipverbruikers zijn en hoeveel je daarmee kan besparen.

Sluipverbruik bij apparaten: de top 5

Nummer Apparaat Gemiddeld verbruik (kWh/jaar) Sluipverbruik (euro p/j)
1 Computer met randapparatuur 150 30
2 Kleine elektrische boiler 150 30
3 TV-decoder met harde schijf 130 26
4 Internetmodem 80 16
5 Kokendwaterkraan 80 16

Sluipverbruikers kosten geld

Je kunt dus al gauw zo’n €100 per jaar besparen op sluipverbruikers. Als je bedenkt dat het bespaarde bedrag over 10 jaar al €1000 is, dan is dat zeker de moeite waard! Naast dat het je geld kost, is het ook nog is slecht voor het milieu. Genoeg redenen om hier wat vaker naar om te kijken.

Ben je benieuwd welke apparaten de meeste stroom verbruiken? Roos heeft ook het verbruik van elektrische apparaten voor je op een rijtje gezet!

Op zoektocht naar jouw sluipverbruikers

De meeste sluipverbruikers zijn gelukkig makkelijk te vinden. Vaak hebben ze namelijk een kabel of adapter. Zoals je computer of je waterkoker. Vooral oudere apparaten zijn vaak sluipverbruikers, nieuwe apparaten zijn zuiniger. Loop een keer een rondje door je huis en ga eens kijken welke apparaten er nou eigenlijk allemaal in je stopcontacten zitten. Grote kans dat jij een aantal sluipverbruikers tegenkomt.

Wat kun je er tegen doen?

De meest simpele manier om deze energieslurpers te stoppen is door de stekkers van je apparaten eruit te trekken. Vaak denk je namelijk een apparaat uitgezet te hebben, maar eigenlijk staan ze dan nog in stand-by. Ook kun je stekkerdozen met een aan/uit-knop (stand-by killer) kopen.

Vergeet daarnaast ook niet je opladers uit het stopcontact halen na het opladen. Zo bespaar je toch weer jaarlijks ongeveer €1,50 per oplader. Deze kleine sluipverbruikers worden vaak vergeten.

Energielabel

Kijk eens bij het kopen van een elektrisch apparaat eerst even op de energielabel, hierop staat aangegeven hoeveel kWh per jaar het apparaat verbruikt. Zo kun je erachter komen hoe energiezuinig het apparaat is. Zo is bijvoorbeeld een A+++ koel-vriescombi (160 kWh) bijna twee keer zuiniger als een A+ koel-vriescombi (300 kWh). Vooral bij het kopen van grote apparaten is het belangrijk om een duurzame (en daarmee besparende) keus te maken.

Meer lezen over het verminderen van je sluipverbruik?

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel