Energie
3 min leestijd

Hoe kan ik mijn sluipverbruik verminderen? 

De jaarlijkse energierekening kan 10% hoger zijn door sluipverbruik. Er zijn verschillende soorten manieren hoe je het sluipverbruik kan verminderen. Wil je weten hoe je dit aanpakt? Roos legt het je uit.

Één van de vaste lasten die elke maand terug komt is de energierekening. Iedereen met een huis in bezit, betaalt maandelijks voor energie. Sluipverbruik zorgt er vaak voor dat jij meer moet betalen dan nodig is. Wil jij weten hoe je sluipverbruik kan verminderen? Roos vertelt jou hoe je dat doet.

Wat is sluipverbruik en waarom moet je het verminderen?

Sluipverbruik is het verbruik van stroom door apparaten terwijl je ze niet gebruikt. Dit ontstaat voornamelijk door elektronische apparaten die non-stop energie verbruiken. In sommige gevallen is dat helemaal niet nodig, dat wordt sluipverbruik genoemd. Het sluipverbruik kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot 10% van de totale eindrekening, hartstikke zonde natuurlijk. Uiteraard horen apparaten zoals de koelkast of vriezer wel altijd aan te staan.

Hoe herken je sluipverbruik?

De meeste sluipverbruikers kun je herkennen door een externe stroomtoevoer (kabel of adapter). Denk bijvoorbeeld aan de televisie of de computer. Deze apparaten hoeven niet de hele dag aan het stroom te staan en zorgen er dan ook voor dat er ongevraagd energie wordt verbruikt. Van sommige apparaten heb je het totaal niet door dat ze nog stroom gebruiken. Je denkt dat het apparaat uitstaat maar toch brand er een lampje of komt er ergens warmte vanaf, ook dat zijn sluipverbruikers.

Meer weten over sluipverbruikers? Roos heeft de top 5 grootste sluipverbruikers voor je op een rij gezet.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Sluipverbruik tegengaan

Als je je sluipverbruik wilt verminderen moet je het apparaat volledig uitzetten, of nog beter is om de stekker uit het stopcontact te trekken. Natuurlijk laat je nog wel eens een apparaat in het stopcontact zitten, maar om je sluipverbruik te verminderen is het slim om je stekker er toch wat vaker uit te halen. Je kunt er ook voor kiezen om een klein apparaatje te kopen die jouw sluipverbruik meet. Maar het is het makkelijkst om hier zelf rekening mee te houden.

Hoeveel gebruikt jouw apparaat eigenlijk als je het gebruikt? Roos heeft voor veel apparaten op een rij gezet hoe groot het verbruik is in een normale toestand.

Tips om jouw sluipverbruik te verminderen

De makkelijkste manier om je sluipverbruik tegen te gaan is door de stekker uit het stopcontact te trekken. Dit is ook gelijk de meest effectiefste manier en zo weet je zeker dat je goed zit. Kun je niet zo makkelijk bij een stopcontact? Gebruik dan een stekkerblok met een aan- en uitknop. Deze stekkerblokken kun je kopen met een stand-by killer of met een timer, dit zorgt ervoor dat in stand-by de energie volledig wordt uitgezet. Zo kun je makkelijk jouw sluipverbruik verminderen. Daarnaast kan je ook overstappen op producten die een stuk energiezuiger zijn, maar ook met die apparaten moet je goed letten op sluipverbruik.

Roos geeft jouw seintjes op het sluipverbruik te verkleinen

Roos helpt je op drie gebieden:

    • Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
    • Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
    • Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.
Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Shakaya Janse) een e-mail over dit artikel