Energie
3 min leestijd

De jaarafrekening en de eindafrekening, wat is dat?

Onder het begrip energierekening of energienota verstaan we twee soorten rekeningen: de jaarafrekening en de eindafrekening. Maar wat houden deze rekeningen nou eigenlijk in en wat is het verschil? Roos legt het uit in dit artikel.

De jaarafrekening

De jaarafrekening ontvang je nadat er één contractjaar om is. Op deze rekening staat hoeveel energie je in de afgelopen periode hebt gebruikt. Ook staat er aangegeven of je geld terugkrijgt of dat er extra kosten zijn gemaakt die je moet bijbetalen. De jaarafrekening wordt ook wel de jaarnota genoemd. Op de jaarafrekening staat ook het maandelijkse termijn/voorschotbedrag voor het volgende contractjaar vermeldt.

Je energieleverancier moet binnen 8 weken nadat het contractjaar is afgelopen de jaarafrekening opsturen.

De eindafrekening

Een eindafrekening is net iets anders dan de jaarafrekening en ontvang je alleen als je gaat verhuizen of gaat overstappen naar een andere energieleverancier. Op de eindafrekening wordt aangegeven hoeveel energie je hebt gebruikt sinds de laatste jaarafrekening. Ook hier zie je terug of je geld moet bijbetalen of terugkrijgt.

De eindafrekening ontvang je binnen 6 weken nadat je je energiecontract hebt beëindigd. Heb je geen jaarafrekening of eindafrekening ontvangen? Neem dan contact op met je energieleverancier.

Wil je meer weten over het opzeggen van je energiecontract? Roos heeft er een artikel over geschreven en legt je uit hoe het zit.

Bijbetalen of geld terugkrijgen?

Zowel op de jaarafrekening als op de eindafrekening verrekent je leverancier je verbruik van de afgelopen periode met de totale som van al de termijnbedragen die je maandelijks hebt betaald. Je verbruik kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen dan de hoeveelheid energie waar je maandelijks voor betaald hebt, in dat geval zal je moeten bijbetalen of geld terugkrijgen.

Wil je meer lezen over het termijnbedrag/de voorschotnota? Roos heeft er een artikel over geschreven.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Wat is het verschil tussen de jaarafrekening en de eindafrekening?

De jaarafrekening krijg je na elk contractjaar terwijl je de eindafrekening alleen ontvangt als je gaat verhuizen of overstappen. Daarnaast gaat de jaarafrekening over een periode van 12 maanden terwijl de eindafrekening over de periode gaat vanaf je laatste jaarafrekening tot het moment dat je gaat overstappen of verhuizen.

Check je rekening

Zowel bij de jaarafrekening als bij de eindafrekening is het belangrijk om altijd even te controleren of alles klopt. Dit doe je door de meterstanden en grootte van de elektriciteitsaansluitingen die op de nota vermeld staan te controleren met de gegevens die jij hebt doorgegeven.

Klopt er iets niet? Meld dit dan binnen twee weken bij je energieleverancier, zo heeft je leverancier nog de tijd om aanpassingen doen.

Naheffing en verjaringstermijn

Als een energieleverancier een fout heeft gemaakt bij het opstellen van de jaarafrekening of eindafrekening is het goed mogelijk dat je nog een tweede rekening kunt ontvangen. Dit heet een naheffing. Hiermee kan je energieleverancier de oude rekening herstellen en zullen de laatste kosten in rekening worden gebracht.

Deze naheffing moet wel binnen de verjaringstermijn van 2 jaar verstuurd worden. De verjaringstermijn gaat in vanaf het moment dat de rekening betaald had moeten zijn. Als deze periode verstreken is hoef je de naheffing niet te betalen.

Let op! Stuiten van de verjaring

Stuurt de energieleverancier u een brief waarin hij u herinnert aan de energierekening? Dan gaat de verjaringstermijn opnieuw in op het moment dat u de herinnering krijgt. Dit wordt ook wel het ‘stuiten van de verjaring’ genoemd. (Bron: Consuwijzer)

Wat te doen bij problemen?

Ben je het niet eens met de gegevens op je jaarafrekening/eindafrekening? Neem bij problemen eerst altijd contact op met je energieleverancier. Als je er niet samen uitkomt dan kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen. Tot slot kunt je nog terecht bij de Geschillencommissie Energie & Water. Voor deze hulp moet je wel betalen.

Wil jij besparen op je energie? Roos regelt het voor je!

Roos gaat aan de hand van jouw voorkeuren en gegevens op zoek naar de beste energiedeal voor jou. Handig toch? Vul je gegevens in en Roos gaat voor je aan de slag! Zo kun jij geld én tijd besparen, zonder omkijken.

Bespaar nu op je energie!Geld én tijd besparen zonder omkijken

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Isa Hijnen) een e-mail over dit artikel