Roos onderzoekt

Teruggave op eindafrekening voor energie, volgend jaar bijbetalen?

De temperatuur bleef vorige winter steken boven het nulpunt, en daarmee gaat 2014 de boeken in als het warmste jaar in 3 eeuwen. Fijn voor je energierekening. Maar hoe voorkom je, met al deze gekke temperatuurschommelingen, dat je volgend jaar voor verrassingen komt te staan bij de eindafrekening van je energieleverancier?

Door Roos op 12 december 2014 met een leestijd van 2 minuten

Warme winter van 2014 goed voor je eindafrekening

Vorig jaar hoefde er weinig gestookt te worden door de warme winter. Hierdoor bespaarden consumenten klinkklare euro’s. Eneco meldt een gemiddelde besparing van € 140 op het gasverbruik en Essent schat die besparing op € 190 tot € 195 per jaar.
Over het hele jaar werd er zo’n 15 procent minder gas verbruikt, stelt Eneco vast na een onderzoek onder eigen klanten. Hoewel 2014 het warmste jaar was in 3 eeuwen, was er in de zomer geen hittegolf. Er zijn weinig zomerse dagen geregistreerd boven de 25 graden. De warme lente en herfst hebben het hoge jaargemiddelde van de temperatuur opgekrikt.

Weersvoorspelling

Hoewel 2015 nog niet voorbij is, hebben de komende twee weken geen invloed meer op het temperatuurgemiddelde van dit jaar. Het KNMI meldt dat vooralsnog de weersverwachting vrij zacht winterweer is.

De kans op een extreem warm jaar als 2014 is tegenwoordig minstens 300 keer groter dan een eeuw geleden. Volgens de KNMI’14 klimaatscenario’s is zo’n warm jaar rond 2050 in Nederland heel normaal.

Eneco zal voor het restant van 2014 uitgaan van de huidige weersvoorspelling en de standaardtemperatuur voor de laatste weken van december.

Termijnbedrag aanpassen of niet?

Roos maakt zich zorgen, om het klimaat en ook een beetje om haar termijnbedrag. Want, dit jaar was het natuurlijk een aangename verrassing om een substantieel bedrag op je bankrekening gestort te zien. Maar nu het termijnbedrag lager is, wat gebeurt er dan als we wel weer een koude winter krijgen? Moeten we dan juist weer flink bij betalen?

Gerda vertelde aan Roos dat zij bij voorbaat al haar termijnbedrag hoger instelde om een dikke rekening te voorkomen. Is dat iets wat we allemaal moeten doen?

Termijnbedrag

Roos nam contact op met Nuon en Greenchoice om dit uit te zoeken.
Geen zorgen, energieleveranciers reserveren altijd een buffer in je termijnbedrag zodat je bij één koude winter niet direct flink moet bijbetalen. Het voorschotbedrag wordt berekend door de netbeheerder. Er wordt gekeken naar het historisch verbruik over de afgelopen 3 jaar. Dit bedrag is dus niet alleen gebaseerd op de warme winter van vorig jaar.
Ben je het niet eens over je termijnbedrag? Dan kun je altijd voor de zekerheid contact opnemen met je leverancier om het nog eens extra na te laten kijken.