Energie
2 min leestijd

Eindafrekening energie bood flinke teruggave, volgend jaar bijbetalen?

De winter was warm en de heffingskorting werd verhoogd. Kortom, we zaten er warmpjes bij! Fijn voor je energierekening dus. Maar betekent dit dat je volgend jaar voor verrassingen komt te staan bij de eindafrekening van je energieleverancier?

Warme winter van 2020 goed voor je eindafrekening energie

Vorig jaar hoefde er weinig gestookt te worden door de warme winter. Hierdoor bespaarden consumenten klinkklare euro’s. Volgens het CBS is een gemiddeld huishouden 170 euro minder kwijt bij hun eindafrekening energie dan in 2019.

Het zal bijna geen verrassing meer zijn met de bekende global warming effecten, maar december, januari en februari waren een stuk warmer dan normaal. En dat scheelt dus gasverbruik. Uit cijfers van energiebedrijf Vattenfall blijkt dan ook dat een huishouden deze winter gemiddeld 90 kubieke meter minder gas verstookte. Dit komt neer op een gemiddeld voordeel van zo’n 72 euro.

Heffingskorting energierekening

De daling op de energie eindafrekening komt niet alleen door het warme winterweer, maar ook door de verhoogde korting op energiebelasting. Deze heffingskorting werd dit jaar verhoogd tot 527 euro, waardoor elk huishouden 216 euro meer terugkrijgt over zijn energiebelasting dan vorig jaar.

Termijnbedrag aanpassen of niet?

Roos maakt zich zorgen, in de eerste plaats om het klimaat, maar ook een klein beetje om haar termijnbedrag. Want, dit jaar was het natuurlijk een aangename verrassing om een substantieel bedrag op je bankrekening gestort te zien. Maar nu het termijnbedrag lager is, wat gebeurt er dan als we wel weer een koude winter krijgen? Moeten we dan juist weer flink bijbetalen aan het eind van het jaar bij de eindafrekening van de energie?

Gerda vertelde ooit aan Roos dat zij bij voorbaat al haar termijnbedrag hoger instelde om een dikke rekening te voorkomen. Is dat iets dat we allemaal zouden moeten doen?

Termijnbedrag

Roos nam contact op met Nuon en Greenchoice om dit uit te zoeken.
En? Geen zorgen, energieleveranciers reserveren altijd een buffer in je termijnbedrag zodat je bij één koude winter niet direct flink moet bijbetalen bij de eindafrekening van je energie. Het voorschotbedrag wordt berekend door de netbeheerder. Er wordt gekeken naar het historisch verbruik over de afgelopen 3 jaar. Dit bedrag is dus niet alleen gebaseerd op de warme winter van vorig jaar.
Zou je je termijnbedrag willen aanpassen? De meeste leveranciers bieden hiertoe de mogelijkheid, je hoeft alleen even contact op te nemen met je leverancier. Hier lees je hoe je dat doet en tot waar je het bedrag naar boven of beneden kunt bijstellen.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel