Kan het termijnbedrag van mijn energierekening aangepast worden?

Met een termijnbedrag of voorschotbedrag betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Dit is voor veel mensen het bedrag wat ze zien als maandelijkse kosten wat ze aan hun energieleverancier betalen.

Door Roos op 19 april 2016 met een leestijd van 2 minuten

Voorschot bedrag wordt termijnbedrag

Per 1 juli 2015 is de term voorschotnota gewijzigd in termijnbedrag, maar de termen als voorschotnota, voorschotbedrag en termijnbedrag worden nog veel door elkaar heen gebruikt.

Wat is het termijnbedrag?

Energieleveranciers kunnen pas aan het einde van het jaar exact vertellen hoeveel gas en elektriciteit je hebt verbruikt. Het jaarlijkse energieverbruik en de kosten daarvoor zijn terug te vinden op de jaarafrekening. Het termijn bedrag is het totale jaarbedrag gedeeld door 12, zo kom je op het maandelijkse termijnbedrag wat je betaalt.

Kan het termijnbedrag worden aangepast?

Is je gezinssituatie veranderd, je hebt het huis geïsoleerd of gewoon veel minder energie verbruikt door de zachte winter? Hoe kan je dit termijn bedrag bijstellen?

Bij veel leveranciers kan je zelf de hoogte van je voorschotnota bepalen. Dit doe je meestal door in te loggen op de website van de energieleverancier met je account. Sommige leveranciers hebben een app die bijvoorbeeld is gekoppeld met je slimme meter. En anders kan je altijd even bellen met je energieleverancier.

Goed om te weten. Het verhogen van uw termijnbedrag kan bij vrijwel alle energieleveranciers, verlagen kan echter vaak maar met een bepaald percentage of helemaal niet. Onderstaand kan je per energieleverancier zien hoe ver je het voorschot kan wijzigen.

Energieleverancier Voorschot verlagen Voorschot verhogen Opmerking
Atoomstroom Max 10% 100% Bij een verlaging van meer dan 10% dient u contact op te nemen met Atoomstroom.
Budget Energie Max 15% Onbeperkt Bij een verlaging van meer dan 15% dien je een reden op te geven. Budget Energie handelt het verzoek binnen een week af.
Delta Max 15% Max 15% Bij een verlaging of verhoging van meer dan 15% dien je contact op te nemen met Delta.
E.ON Max 10% Onbeperkt De minimale aanpassing is € 10 per maand.
Engie/Electrabel Max 50% Onbeperkt De minimale aanpassing is €25 per product.
Eneco Onbeperkt Onbeperkt Als je het voorschot buiten de limieten wilt verlagen of verhogen, dien je contact op te nemen met Eneco en de reden hiervoor door te geven.
Energiedirect.nl Max 10% Max 500% Je kunt het maandbedrag twee keer per jaar wijzigen. Voor wijzigingen buiten deze grenzen dien je contact op te nemen met Energiedirect.nl.
Essent Onbeperkt Onbeperkt
Greenchoice Onbeperkt Onbeperkt
Huismerk Energie Max 10% Max 10% Bij een verlaging of verhoging van meer dan 10% dien je contact op te nemen met Huismerk Energie.
Nederlandse Energie Maatschappij/NLE Max 15% Onbeperkt Je kunt het maandbedrag één keer per maand verlagen en onbeperkt verhogen.
NUON Onbeperkt Onbeperkt
Oxxio Max 40% Max 200%
Qurrent Max 10% Max 100% Wanneer je je voorschotbedrag aan wil passen, dien je contact op te nemen met Qurrent.