Energie
2 min leestijd

Wat is het Standaard Jaarverbruik (SJV)?

Ben jij de term Standaard Jaarverbruik (SJV) tegen gekomen toen je ging overstappen van energieleverancier? Dat kan kloppen. Je Standaard Jaarverbruik wordt gebruikt om je nieuwe termijnbedrag te berekenen. Roos legt het uit.

Overstappen energieleverancier

Stel je stapt over van energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier stuurt je het nieuwe termijnbedrag. Maar het is anders (en misschien wel hoger) dan je gewend bent van je oude energieleverancier. Waarom eigenlijk? Daar heeft het Standaard Jaarverbruik (SJV) alles mee te maken.

Je nieuwe termijnbedrag bij een overstap van energieleverancier

Stap je over van energieleverancier dan zegt de nieuwe energieleverancier de oude op. Op het moment dat de nieuwe energieleverancier je nieuwe termijnbedrag gaat bepalen heeft het nog geen inzicht in het verbruik op je nieuwe adres. Dit verandert als je echt klant bent geworden.

Om toch je nieuwe termijnbedrag te bepalen maakt de nieuwe energieleverancier van het Standaard Jaarverbruik (SJV) totdat het beter inzicht heeft in je verbruik.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Wat is het Standaard Jaarverbruik (SJV)?

Het Standaard Jaarverbruik (SJV) is een schatting van het gemiddelde energieverbruik van de afgelopen twee tot drie jaar op je adres.

Deze schatting is gebaseerd op het landelijk gemiddelde energieverbruik van huishoudens met eenzelfde type woning en gezinssamenstelling.

Is je daadwerkelijke verbruik anders dan het Standaard Jaarverbruik dan kan het termijnbedrag anders uitvallen dan het termijnbedrag wat je betaalde bij je oude energieleverancier.

Er zijn een paar situaties waarbij het termijnbedrag dat je in eerste instantie krijgt bij een overstap van energieleverancier anders is:

  • Je bent gaan wonen in een net gebouwde woning
  • Het gebruik van stroom en gas in woning waarvoor je het hebt aangevraagd was in de afgelopen jaren anders
  • Andere situaties
Energieleveranciers houden vaak de volgende volgorde aan als ze nog geen gegevens van je hebben:

 1. Ze checken eerst het jaarverbruik op je laatste jaarafrekening
 2. Dan checken ze het Standaard Jaarverbruik via je netbeheerder
 3. Als laatste checken ze het jaarverbruik op basis van vergelijkbare huishoudens met een zelfde soort woning, bouwjaar, oppervlakte en inwoners
 4. Zijn de voorgaande punten niet bekend, dan gaan ze uit van de volgende standaard woning:
  • Gas: 1700,5 m3
  • Stroom: 3884,5 kWh
  • Warmte: 45,478 GJ
  • Tapwater: 37,8 m3

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Michiel) een e-mail over dit artikel