Energie
3 min leestijd

Voorschotbedrag energie: vier vragen beantwoord

Voorschotnota, termijnbedrag of gewoon voorschot: zelfs de namen zijn al verwarrend. In dit artikel vind je duidelijke antwoorden op de vier meestgestelde vragen over het voorschotbedrag voor energie.

Termijnbedrag, voorschotnota, voorschot of voorschotbedrag energie: wat is het?

Je kan deze termen dus gerust door elkaar gebruiken. Ze hebben namelijk allemaal dezelfde betekenis. Het voorschotbedrag energie is een energierekening die je maandelijks betaalt. Zo betaal je iedere maand alvast een deel van de verwachte kosten van je jaarlijkse energierekening.

Pas aan het einde van het jaar kan je in je jaarrekening lezen hoeveel gas en elektriciteit je werkelijk verbruikt hebt. Als dat minder is dan het geschatte verbruik, krijg je geld terug. Maar als het voorschotbedrag te laag ligt, betaal je aan het einde van het jaar bij.

Waaruit bestaat de voorschotnota?

Het voorschotbedrag energie bestaat uit een aantal kosten. Dit zijn ze:

   • Leveringskosten

  Dit zijn de kosten voor de hoeveelheid geleverde elektriciteit en gas die je verbruikt. Die gaan naar je energieleverancier.

   • Netwerkkosten

  Deze kosten worden soms ook transportkosten genoemd. Dit zijn namelijk kosten voor het transport van elektriciteit en gas naar jouw huis. Die draagt je energieleverancier af aan de netbeheerder.

   • Energiebelasting

  Deze heffing betaal je aan je energiebedrijf, over elke kWh stroom of m³ gas die je verbruikt. Je energieleverancier draagt die kosten af aan de Belastingdienst.

   • Btw

  Je betaalt btw over de levering en het transport van energie, de energiebelasting en de huur van een energiemeter.

Hoe wordt de hoogte van het voorschotbedrag energie berekend?

Over deze vraag bestaat de meeste onduidelijkheid. Zoals je in dit artikel over de eindafrekening van energie kan lezen, maakte ook Roos zich zorgen over de hoogte van haar voorschot. Zou haar voorschotbedrag door de warme winter verlaagd zijn? Moet ze dan bijbetalen als deze winter extra koud is? Greenchoice en Nuon stelden haar gerust: het voorschotbedrag is niet alleen gebaseerd op het verbruik van het vorige jaar.

Het historische verbruik

Het voorschotbedrag wordt bepaald aan de hand van je historisch verbruik: Je energieleverancier ontvangt het historisch verbruik van je netbeheerder. Elk jaar, op basis van je jaarrekening, wordt je nieuwe voorschotbedrag berekend. Dat is niet alleen gebaseerd op het vorige jaar, maar op de voorbije jaren.

Voorschot bij nieuwbouw

Hoe wordt het voorschot berekend bij een nieuwbouwhuis? Dat vroeg Roos zich ook af. Daar is namelijk geen historisch verbruik van beschikbaar. In dat geval maakt de netwerkbeheerder een schatting van je verwachte energieverbruik. Dat doet hij aan de hand van de grootte van je nieuwe woning, de ligging en de isolatie.

De hoogte van je voorschotbedrag energie zelf aanpassen: slim of niet?

Roos kreeg van Gerda de raad om de hoogte van haar voorschotnota hoger in te stellen. Zelf verhoogde Gerda haar eigen voorschot van € 121 naar € 130. Aan het einde van het jaar kreeg ze bij haar jaarafrekening wel € 600 terug: een aangename verrassing!

Is het voor iedereen slim om zijn voorschotbedrag te verhogen? In de volgende situaties is het zinvol:

  • Een heel strenge en lange winter
  • Verhuizing naar een slecht geïsoleerd huis
  • Gezinsuitbreiding
  • Extra apparaten die energie verbruiken

Als je een of meerdere van deze situaties kan aanvinken, zal je wellicht meer energie gaan verbruiken. Als je geen financiële tegenvallers bij je jaarrekening wilt, is het verhogen van je voorschotbedrag een goed idee. Een te hoog voorschot vinden de meeste mensen prettiger dan een te laag voorschot. Alles wat je te veel betaalt, krijg je aan het eind van het jaar toch weer terug.

Je voorschot aanpassen kan makkelijk. Stuur je energieleverancier gewoon een brief of mail waarin je aangeeft welk voorschotbedrag jou ideaal lijkt. Leg daarbij ook uit waarom je dat denkt.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel