Inzicht
3 min leestijd

Welke informatie staat er op de jaarrekening?

Ben jij op zoek hoe je een jaarrekening moet opstellen? In dit artikel vertellen wij alles over het opstellen van de jaarrekening. Wil je meer lezen over de informatie van de jaarrekening? Lees het artikel dan verder.

De jaarrekening is het verslag met alle informatie over de in- en uitkomsten van een totaal jaar. Niet alleen bedrijven hebben een jaarrekening, maar ook jij als consument kan een volledige jaarrekening opstellen. Zo kan jij overzichtelijk zien welke uitgaven en inkomsten er in dat jaar precies zijn binnen gekomen? Wil je weten welke informatie op de jaarrekening staat? Lees het artikel verder.

Welke informatie hoort er op een balans die staat op de jaarrekening?

Één van de onderdelen die staat op de jaarrekening is de balans. De balans vertelt jou precies hoeveel vermogen jij op het moment in bezit hebt. Dit is niet bijvoorbeeld alleen het geld wat staat op jouw rekening, maar kunnen ook onderdelen zijn zoals koophuis, auto’s of dure elektronica. Op de balans vind je ook eventuele schulden die je hebt lopen. Jij hebt bijvoorbeeld een hypotheek afgesloten of hebt een studieschuld. Het is goed om al deze informatie bij elkaar te verzamelen en precies te kijken wat jouw huidige vermogen is. Als het huidige vermogen hoger uitvalt dan je vooraf had gedacht, kan je bijvoorbeeld een deel van de lening sneller aflossen.

Minder betalen voor je auto, energie, TV & internet of mobiel?

Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden en bespaar honderden euro's per jaar!

Start met besparenHet kost je slechts 2 minuten!

De informatie die hoort bij de winst- en verliesrekening op de jaarrekening

Een ander onderdeel van de jaarrekening is de winst- en verliesrekening. Deze term wordt vooral gebruikt in het bedrijfsleven, maar consumenten zullen het vaak kennen als de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Boven aan de winst- en verliesrekening zet jij precies neer hoeveel jij in dit jaar hebt verdient. Onder de inkomsten komen de uitgaven. Daar zet jij alle vaste lasten en andere uitgaven neer. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse lening die je betaalt of een sportschool abonnement. Uiteindelijk kan jij per maand of per jaar uitrekenen hoeveel jij onder de streep overhoudt. De winst- en verliesrekening is erg handig om te kijken hoe jij bijvoorbeeld beter kan besparen.

Een eventuele toelichting toevoegen aan de jaarrekening

Wat er op de jaarrekening ook vaak wordt toegevoegd is de toelichting. Als de jaarrekening slechts voor het gezin is, is het niet nodig om een toelichting te maken. Ben jij een ondernemer? Dan is het wel belangrijk om een toelichting toe te voegen. Je legt bij elke post uit waar het geld naartoe gaat en hoeveel personen er bij jou in dienst zijn. Voor grotere ondernemers komt er vaak nog extra informatie bij te staan zoals betalingen aan directies. Ook moeten de grote bedrijven vaak een jaarverslag maken en een controleverklaring deponeren. Als consument hoef je met dit onderdeel geen rekening te houden. Wel kan je dit onderdeel toevoegen aan jouw eigen administratie.

Roos helpt jou met het opstellen van de jaarrekening

Roos helpt je op drie gebieden:

  • Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
  • Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
  • Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.
Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Shakaya Janse) een e-mail over dit artikel