Begrijp je jaarrekening energie

De jaarrekening energie kan veel teweeg brengen: irritatie, hoofdpijn en voornamelijk onbegrip. Want waar komen die kosten precies vandaan? Staat mijn welkomstpremie hier niet tussen? En waar vind ik mijn stroom- en gastarief? Roos legt het uit.

Door Roos op 1 februari 2015 met een leestijd van 2 minuten

Jaarrekening energie

Zelfs Martijn, die economie studeerde, snapt geen snars van zijn jaarrekening. In zijn gesprekje met Roos vertelde hij dat hij op die rekening eigenlijk maar één zaak wil zien: “Ik wil alleen maar zien wat ik heb vooruitbetaald en het verschil met mijn echte verbruik.” Maar zo gaat het niet.

Op de jaarrekening prijken een heleboel cijfers. Bovendien wordt die rekening bij iedere energieleverancier ook nog eens anders opgebouwd en gepresenteerd. Roos probeerde eerder al haar eigen rekening te begrijpen. In dit artikel, waarin ze je ook waarschuwt voor valkuilen van energiecontracten, kun je haar avontuur lezen.

In dit artikel ligt de focus op de concrete bedragen op de jaarrekening. Wanneer je je energiecontract afsluit, ga je vanzelf akkoord met een aantal kosten. De stroom- gastarieven natuurlijk, maar ook de vastrechtkosten en misschien ook een welkomstpremie. Die kosten en tarieven verwacht je terug te zien op je jaarrekening, maar vaak pakt het anders uit.

Stroom- en gastarieven

Op je jaarrekening ga je meestal meteen op zoek naar je stroom- en gastarieven. De meeste leveranciers tonen die kosten dan ook. Maar als je een variabel tarief gekozen hebt, kunnen je tarieven op verschillende manieren voorgesteld worden. Bepaalde leveranciers tonen precies welk tarief je in welke maanden had. Anderen tonen een gemiddeld tarief van het hele jaar. In dat laatste geval is het moeilijk om te checken of je rekening wel klopt.

Vastrechtkosten

Wat vastrecht precies is, legde Roos uit toen ze haar eigen energierekening ontcijferde. Die kosten kunnen in- of exclusief btw getoond worden op je jaarrekening. Het vastrechtbedrag hangt ook af de duur van je contract. Sloot je je contract nog geen jaar geleden af bij het krijgen van je jaarrekening? Dan is dit bedrag lager.

Welkomstpremie

Een welkomstpremie krijg je als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier. De meeste leveranciers bieden dit aan. Daarom is het slim om een wekker te zetten voor je energiecontract, en elk jaar over te stappen en van een nieuwe welkomstpremie te genieten. Die premie wordt verrekend met de jaarrekening, op het einde van de looptijd van het contract.

Afhankelijk van de leverancier, wordt dit bedrag ofwel verrekend op de jaarrekening of apart uitbetaald. Als je welkomstpremie apart wordt uitbetaald, staat die premie waarschijnlijk niet op je jaarrekening. Hoe je jouw welkomstpremie krijgt, kun je in de actievoorwaarden van je contract checken.

Vaste kosten

Op je jaarrekening zie je daarnaast nog een aantal andere kosten staan. Die zijn bij elke leverancier precies hetzelfde: daar hebben jij en je leverancier geen invloed op. Aan de volgende kosten hoef je dus niet te veel aandacht aan te besteden:

    • Netwerkkosten
    • Energiebelasting
    • Heffingskorting
    • Btw

Wakker worden is nog nooit zo voordelig geweest!

Zet een contractwekker en Roos wekt je precies op het juiste moment. Zo vergeet je nooit meer een contract en bespaar je honderden euro's per jaar.

Zet een contractwekker