Energie
7 min leestijd

De energierekening ontcijferd

Roos had leukere dingen kunnen bedenken voor deze winterse middag, dan de energierekening ontcijferen. Toch moest het er maar eens van komen. Ze stortte zich dus met enige tegenzin op de drie vellen papier die ze afgelopen maand in de brievenbus ontving. Vastrecht, laag-hoog tarief; na het lezen van dit artikel weet je voor eens en altijd wat het inhoudt!

Gebogen boven de energierekening was de verleiding groot om die maar gelijk door de papiershredder te gooien. Het aantal cijfertjes en grafieken is namelijk duizelingwekkend. Enig doorzettingsvermogen is dus een zekere vereiste.
De eerste struikelblok waren de termen ‘elektriciteit laag’ en ‘elektriciteit hoog’.

Elektriciteit laag en elektriciteit hoog

Als je elektriciteit laag en hoog op je rekening ziet staan, rekent je energieleverancier een dubbel tarief: één voor stroomverbruik tijdens dal- of laaguren (‘s nachts) en één tijdens piekuren overdag. Om een dubbel tarief te krijgen, moet je twee meters in je meterkast hebben hangen. Kun je geen laag of hoog tarief vinden op je rekening? Dan heb je een enkeltarief. Hiervoor wordt één gemiddeld tarief gehanteerd voor stroom.

Dat roept de eerste vraag op. Wat is eigenlijk voordeliger, een enkeltarief of dubbeltarief?

Enkeltarief goedkoper dan dubbeltarief

Het komt steeds vaker voor dat een enkeltarief goedkoper is dan een dubbeltarief. Ook wanneer je de wasmachine ’s nachts laat draaien. Wil je overstappen van een dubbel- naar een enkeltarief? Dan moet je dat doorgeven aan je energieleverancier. Sommige leveranciers zetten het tarief kosteloos om, andere rekenen wel iets aan voor deze administratieve handeling of doen het alleen als je een nieuwe meter plaatst met enkeltarief. Als het tarief wordt omgezet, wordt het verbruik van de twee telwerken van de dubbele meter bij elkaar opgeteld. Het verbruik tussen de twee meters wordt nog wel apart vermeld op de rekening, maar worden bij elkaar opgeteld en als één tarief aangeslagen.

Groene stroom en grijze stroom

Op Roos haar energierekening prijken twee tarieven: groene en grijze stroom. Maar hoe komt die grijze stroom daar? Roos kan zich niet herinneren iets gewijzigd te hebben afgelopen jaar. Na een chatsessie met een medewerker van haar energieleverancier kwam ze erachter dat ze na het aflopen van haar contract, automatisch een standaard contract met variabele tarieven kreeg. Dus al die tijd dat Roos dacht groen bezig te zijn, bleek ze grijze stroom te hebben!
Maar doordat deze verschillende tarieven nu zo duidelijk naast elkaar staan, kan ze wel mooi vergelijken wat het prijsverschil daadwerkelijk is.

De einddatum van je contract in de gaten houden is dus een echte aanrader, als je geen automatische verlenging met een ander soort tarief of energie wilt. Omdat automatische verlengingen verschillen per energieleverancier, is het ook slim om de voorwaarden van je energiecontract goed door te lezen. Het allerslimste? Gewoon een contractwekker zetten bij Roos, dan kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan!

Verschil in tarieven groene en grijze stroom

De tarieven voor grijze stroom zijn goedkoper, namelijk € 0,0018 per kWh. Niet een bedrag om stijl van achterover te vallen. Roos heeft het afgelopen jaar 2004 kWh groene stroom verbruikt voor een tarief van 0,0683. In totaal betaalde ze voor groene stroom dus € 136,87.
Voor grijze stroom zou dat € 133,26 geweest zijn: iets goedkoper. Het verschil tussen groene en grijze stroom is dus heel klein, namelijk € 3,61.

Het vastrecht (een vast bedrag per dag) bij grijze stroom is wel € 0,0074 duurder dan bij groene stroom. Op jaarbasis is dit verschil dus € 2,70. Dus het verschil tussen groene stroom en grijze stroom, rekening houdend met de tarieven en het vastrecht, is een te verwaarlozen bedrag van € 0,97 (€ 3,61 – € 2,70)! Al deze tarieven zijn trouwens zonder BTW berekend.

Vastrecht

Roos had het in bovenstaand rekenvoorbeeld al over vastrecht, maar wat is dat eigenlijk? Hierin worden de kosten verrekend die worden gemaakt voor onder andere de facturen die je ontvangt, het verwerken van de betalingen, de aansluiting op het energienet en het transport van elektriciteit en gas naar de woning toe. Je betaalt een vast bedrag per maand, onafhankelijk van je energieverbruik.
De hoogte van dit bedrag kan wel verschillen per soort contract en per energieleverancier. Zo kwam Roos erachter dat het vastrecht bij haar energieleverancier goedkoper is bij groene stroom dan bij grijze stroom. Het heeft dus geen zin om je blind te staren op de hoogte van de energie- en gastarieven. Beter is om ook naar het vastrecht te kijken. Bij sommige leveranciers zijn de tarieven laag maar is het vastrecht hoog, en natuurlijk andersom. Juist deze verschillen in energietarieven maken vergelijken best lastig!

Netwerkkosten

Voor het gebruik van het netwerk van stroom en gas brengt je netbeheerder kosten in rekening. Je betaalt de netbeheerder een vast bedrag per maand. Je betaalt voor:

   • het gebruik van het stroom- en/of gasnetwerk
   • onderhoud en het in stand houden van uw stroom- en/of gasaansluiting
   • het huren van de stroom- en/of gasmeter

De hoogte van het vaste bedrag is afhankelijk van de capaciteit van je stroom- en/of gasaansluiting. Op de netwerkkosten kun je niet besparen, want een netwerkbeheerder heb je niet zelf voor het uitkiezen. Welke netwerkbeheerder je krijgt, is afhankelijk van de regio waar je woont. Tot nu toe nog duidelijk, maar waarom staat er 3 x 25 ampère vermeld op de rekening? Kun je iets met die informatie?

Ja, je kunt eens in de meterkast duiken om te zien wat voor aansluiting je hebt. De hoogte van de netwerkkosten zijn namelijk gebaseerd op de grootte van je gas- en elektriciteitsaansluiting. Hoe groter de capaciteit van je aansluiting (hoe meer ampères dus), hoe meer periodieke netwerkkosten je betaalt. Daarbij maakt het niet uit of je deze maximale capaciteit wel of niet gebruikt. Dat vond Radar oneerlijk,zij besteedden hier aandacht aan in een uitzending. Je betaalt toch ook niet meer voor een glas melk enkel en alleen omdat het glas groter is, maar er niet meer melk in is geschonken?

Je kunt eens checken of het aantal ampères op je meterkast matcht met die op je rekening. Dan weet je voor zeker of je wel de juiste kosten betaalt. Als je niet oplet, kun je onnodig tussen de € 150 en € 900 per jaar te veel betalen aan capaciteitstarief.
Voor een normaal huishouden is 25 ampère voor een elektriciteitsaansluiting en G6 voor een gasaansluiting voldoende. Zie jij hogere cijfers staan? Bel dan even je netwerkbeheerder.

Belastingen en toeslagen

De belastingen en toeslagen die je betaalt, zijn voor iedere gebruiker in Nederland hetzelfde. Deze tarieven veranderen jaarlijks en worden door de overheid bepaald. De energiebelasting is dus een overheidsheffing op het gebruik van energie. Hiermee wil de overheid stimuleren dat je minder energie verbruikt. Het tarief voor energiebelasting geldt per kWh voor alle stroomproducten en per m³ voor alle gasproducten. Duidelijk, maar waarom staat er ‘opslag groene energie’ onder het kopje ‘Belasting en toeslagen’ op je rekening als je geen groene stroom afneemt?

Opslag duurzame energie

Ongeacht of je groene energie afneemt of niet, per 1 januari 2013 betaalt iedereen een heffing ‘opslag duurzame energie’. Deze belasting is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het tarief voor de opslag geldt per kWh voor alle stroomproducten en per m³ voor alle gasproducten.

Regiotoeslag gas

Voor het gastransport betaalt iedereen een toeslag. Maar, hoe verder je van de gasbron in Slochteren woont, hoe meer je betaalt. Mocht je hierop willen besparen, dan zul je naar Groningen moeten verhuizen.

Teruggave energiebelasting

Op de energiebelasting ontvang je jaarlijks een belastingvermindering: de heffingskorting. Dat is een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting met verblijfsfunctie over een verbruiksperiode van een jaar, dat wordt verrekend via je elektriciteitsnota. In 2014 bedroeg de heffingskorting € 385,53 (incl. BTW). Voor elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie (bijvoorbeeld garageboxen) is de heffingskorting € 144,74. Per 1 januari 2015 wordt de heffingskorting verlaagt naar € 377,33 (incl. BTW).

Conclusie

Oké, het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat! Door de energierekening eens grondig onder de loep te nemen, is Roos nu een hoop meer over haar contract te weten te gekomen. Namelijk:

  • Dat de meterstanden van hoog- en laaguren wel staan vermeld op haar rekening, maar dat dit niet automatisch betekent dat ze een dubbeltarief heeft. Maar dat is niet erg, want enkeltarief is voor Roos voordeliger. Ze slaapt namelijk ’s nachts en doet dan niet de was.
  • Dat groene energie helemaal niet veel duurder is dan grijze. Volgens Roos haar berekening, die gebaseerd is op haar eigen situatie, is groene energie maar € 0,97 duurder op jaarbasis! Met liefde zou Roos minder dan een euro over hebben voor groene energie.
  • Dat het geen zin heeft om alleen naar de gas- en energietarieven te kijken, maar dat vastrecht ook een groot deel van de rekening uitmaakt. Deze tarieven verschillen per leverancier en lopen erg uiteen.
  • Dat je geen invloed hebt op je netwerkkosten, maar dat het wel een check in je meterkast waard is. Heb je namelijk een te hoge capaciteit, dan betaal je daar namelijk flink voor!
  • Dat je de einddatum van je contact goed in de gaten moet houden. Op Roos haar eindrekening stonden twee tarieven vermeld, voor groene en grijze stroom. Afgelopen jaar was haar contract blijkbaar verlopen, waardoor ze het eerste deel van het jaar groene stroom kreeg en het laatste deel grijze. Het contract werd dus automatisch omgezet naar grijze stroom met variabele tarieven, zonder dat Roos dit wist!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel