Energie
2 min leestijd

Vaste of variabele energie?

Kiezen tussen een vast of variabel energiecontract is een lastige keuze. Ook voor Roos. De uitkomst kan namelijk zo onvoorspelbaar zijn als de roulette tafel bij het Holland Casino. Misschien heb je net op het goede moment je energietarief vast gezet en profiteer je jarenlang van een goede deal. Het kan ook wederkeren: je komt erachter dat na het vastzetten van de energieprijs de tarieven drastisch zijn gaan kelderen. Roos helpt bij het kiezen van een energiecontract.

Welke soorten contracten bestaan er voor het afnemen van energie? Roos zet de opties voor je op een rij. Zo kun je hopelijk beter een keuze maken. Je kunt kiezen voor een vast contract of variabel contract. Beide kun je voor bepaalde of onbepaalde tijd afsluiten. Roos vertelt meer.

Energiecontract onbepaalde tijd

Een energiecontract voor onbepaalde tijd is een contract dat je elk moment kunt opzeggen. Je zit dus nergens “aan vast” en kunt dit contract opzeggen wanneer je wilt.

Vaste energie tarieven

Dit contract is vrij opzegbaar en heeft van tevoren vastgestelde energietarieven, die gedurende de looptijd van het contract niet veranderen.

Variabele energie tarieven

Dit contract is vrij opzegbaar en heeft van tevoren vastgestelde energietarieven, die gedurende de looptijd van het contract ieder half jaar veranderen, gebaseerd op de verandering van de olieprijzen.

Prepaid energie

Prepaid energie werkt met een zogenaamde ‘slimme energiemeter’ die bijhoudt hoeveel jij verbruikt. Je waardeert deze iedere maand op met een door jou zelf bepaald bedrag aan energie. Dit soort contracten zijn niet vast, je kunt dus elk moment opzeggen.

bubble text

Energiecontract bepaalde tijd

Een energiecontract voor bepaalde tijd is een bindend contract voor een bepaalde periode, vaak 3 jaar. Wil je het contract toch opzeggen? Dan betaal je vaak een boete ter compensatie.

Vaste energie tarieven

Dit is een vast contract voor een van tevoren vastgestelde periode en heeft vastgestelde energietarieven, die gedurende de looptijd van het contract niet veranderen. De kosten voor energiebelastingen, btw en netbeheer kun je overigens niet vastzetten.

Variabele energie tarieven

Dit is een vast contract voor een van tevoren vastgestelde periode en heeft vastgestelde energietarieven, die gedurende de looptijd van het contract ieder half jaar veranderen, gebaseerd op de verandering van de olieprijzen.

Combinatiecontract: vast stroomtarief en variabel gastarief

Naast de reguliere energiecontracten voor bepaalde of onbepaalde tijd, bestaan er ook combinatiecontracten. Een combinatiecontract is een contract voor de levering van stroom én gas. In deze contracten staat het tarief voor stroom vaak wel vast, maar het tarief voor gas niet. Dit gastarief kan dus wijzigen gedurende de looptijd. De energierekening bestaat voor ongeveer één derde uit gasverbruik, bij gemiddeld gebruik. Stijgen de gastarieven, dan zal je energierekening dit dus ook doen. Wil je alle risico uitsluiten, maar wel graag een combinatiecontract? Kies dan voor een combinatiecontract met vaste gas- én energietarieven.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel